Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 15 Februarie , 2011
Vrei sa vorbim despre asta? / A fi sau a nu fi
Cu siguranta ati auzit sau cunoasteti cazurile tinerilor proaspat absolventi de facultate sau de master, sefi de promotie chiar, care nu isi gasesc un loc de munca. Nu voi dezbate problema contextului socio-politic, ci voi reliefa aspecte legate de tipologii de personalitate si aptitudini personale care vor fi responsabile pentru stabilirea succesului tinerilor de a se orienta profesional.
Drumul in viata incepe in momentul in care ai invatat ce inseamna responsabilitatea si ai descoperit ca ai dorinte, visezi si esti capabil sa iti stabilesti niste scopuri. In societatea de acum, absolvirea unei facultati, din pacate, nu garanteaza obtinerea locului de munca dorit. Asadar este nevoie de folosirea altor resurse pentru a deveni mai pregatit decat multi altii. Competitia e impresionanta, iar lupta se da pe mai mult decat notele din foaia matricola. Un angajator, pe langa diploma obtinuta, este interesat si de activitatile extracurriculare a candidatului. Daca acestea exista, el stie ca tanarul a avut contact cu persoane care l-au format, a avut oportunitatea sa-si dezvolte capacitatea de comunicare, de rezolvare a problemelor, precum si simtul practic.
Un tanar trecut prin experienta primelor discursuri publice, a organizarii unor evenimente, cel mai probabil a depasit cu bine fobia sociala, frica de a vorbi in public, stie cum sa abordeze problemele si sa-si formuleze o strategie de solutionare, chiar si-a imbogatit inteligenta emotionala, beneficii care il vor evidentia fata de restul candidatilor.
Acest tip de activitati au ca scop adaptarea. Ar fi de preferat sa se evite ca tinerii sa devina inadapti social, lipsiti de abilitati de comunicare, inchisi. In era tehnologiei oricum exista o tendinta de claustrare si izolare fata de socializare. Desigur, teoria este fundamentala, dar fara practica se uita.
Normal ca ne dorim sa avem copii inteligenti, ii incurajam sa invete si iar sa invete, dar poate la un moment dat copilul nostru devine un geniu neinteles si rupt de lume, depresiv, poate chiar suicidar. Societatile democratice vechi incearca sa previna de timpuriu, din adolescenta, problemele de acest fel prin consiliere psihologica sau psihoterapie de familie.
psih. Liana S. KADLEC
liana.kadlec@gmail.com
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.