Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 24 Ianuarie , 2011
Vrei sa vorbim despre asta? / „Factorul uman - 70%”
Vorbind cu persoanele din jurul meu, am surprins o curiozitate manifestata spre domeniul psihoterapiei. Multi s-au aratat impresionati, altii reticenti sau chiar speriati de ideea cabinetului psihologic si a celebrei Canapele din dotare. Dar aceeasi intrebare mi-a fost adresata din toate partile: „ce se intampla in psihoterapie?” In realitate, nimeni nu stie niciodata. Cursul terapiei se poate schimba de la o sedinta la alta, de la o abordare la alta, de la o tehnica la alta. Totul depinde de evolutia clientului si de talentul psihoterapeutului de a aplica strategia cea mai potrivita in acel moment.
Exista, totusi, niste elemente asupra carora avem control. Sunt elementele de baza a oricarei forme de terapie care structureaza fiecare sedinta.
Prima etapa presupune psihodiagnosticul si evaluarea clinica, adica evaluarea starii si a nevoilor clientului, care se vor aborda de-a lungul terapiei. Pe baza acestor informatii, mai mult sau mai putin constientizate de catre client, se trece la faza de conceptualizare, in care se ofera o explicatie sau o interpretare a problemei prezente. De cele mai multe ori, clientul are propria lui viziune asupra faptelor, iar aceasta poate deveni un blocaj in terapie. Obstacolul este depasit in momentul in care psihoterapeutul ofera clientului o perspectiva usor de asimilat asupra situatiei si a modalitatii ei de optimizare. Cand aceste aspecte sunt intelese si acceptare de client, se trece la interventia psihoterapeutica, in care se va aborda fiecare factor al problemei prin diferite tehnici terapeutice.
Tot demersul terapeutic se face pe un fond de incredere, sprijin si comunicare, adica pe baza unei relatii terapeutice adecvate. Conform unui studiu efectuat de Asociatia Americana de Psihologie, calitatea relatiei terapeutice contribuie cu 30% la eficienta psihoterapiei, iar factorii personali ai clientului (inteligenta, starea financiara, suportul social, educatia) contribuie cu 40%.
Cu alte cuvinte, factorul uman este elementul-cheie in eficienta demersului psihoterapeutic.
psih. Liana KADLEC
liana.kadlec@gmail.com
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.