• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 4 Martie , 2012

Voluntar la Jocurile Olimpice de Iarnă pentru tineret

30 de voluntari din 15 ţări au avut ocazia recent să participe la o experienţă unică: prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă de Tineret. Băimăreanul Dan Adrian Pop, unul dintre cei 30, vorbeşte într-un interviu acordat GAZETEI despre acest eveniment şi despre „profesia” de voluntar.

 
Reporter: Cum aţi ajuns să fiţi voluntari prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru tineret?
Adrian Dan Pop: Cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de Tineret, prin programul European Voluntary Service (Serviciul European de Voluntariat) s-a organizat un proiect special pentru un grup de 30 de voluntari din 15 ţări diferite care să fie organizatori în departamentul Cultură şi Educaţie al acestei ediţii a Jocurilor Olimpice de Tineret. Sunt foarte multe oportunităţi de-a călători şi de-a face parte într-un astfel de program. În anul 2011, Asociaţia Team for Youth a trimis peste 20 de voluntari în proiecte internaţionale, din păcate, din lipsă de aplicaţii din Baia Mare, cei mai mulţi tineri au fost din alte localităţi. Eu şi cu Andrei Bălan suntem 2 din cei 6 voluntari EVS băimareni care au aplicat pentru proiect şi au şi plecat într-unul.
 
Rep: Ce înseamnă să fii voluntar la prima ediţie a Jocurile Olimpice de Iarnă pentru tineret?
A.D.P: Înseamnă foarte mult şi am realizat asta abia la finalul celor două luni. Un număr foarte mare de voluntari, de toate vârstele şi din toate colţurile lumii au venit special pentru acest eveniment de la mii de kilometri depărtare, suportând din buzunarul propriu toate cheltuielile legate de transport şi cazare în Austria. Noi, făcând parte şi dintr-un program European Voluntary Service special organizat pentru această ediţie a Jocurilor Olimpice, toate cheltuielile de deplasare, cazare etc. au fost suportate de Uniunea Europeană şi nu am realizat prea mult la început câte sacrificii fac alţii pentru a fi prezenţi acolo. Chiar dacă m-am implicat activ în proiecte de voluntariat şi ale societăţii civile din România anterior, experienţa celor 2 luni în Austria a fost una cu totul nouă şi nemaiîntâlnită. Comitetul Internaţional Olimpic şi cel naţional care s-au ocupat de organizarea acestei ediţii a Jocurilor Olimpice au pus un accent foarte mare pe voluntari. Atât pe cei internaţionali cât şi pe comunitatea locală pe care doreau s-o implice cât mai mult.
 
Rep: Care este rolul vostru acolo? Care este programul vostru zilnic?
A.D.P: Pe perioada a 2 luni de zile (decembrie - ianuarie) am participat la diverse traininguri (Limba Germană, Teambuilding etc…) şi special pentru Jocurile Olimpice ajutăm la implementarea diverselor proiecte şi pregătirea evenimentelor din perioada 13 – 22 ianuarie 2012. În decembrie n-am avut un program fix, un departament în care să lucrăm regulat. Dar împreună cu Andrei am realizat proiectul de sustenabilitate în Youth Olympic Village (un cartier cu 13 blocuri construit special pentru cazarea atleţilor de la olimpiadă). Practic, am pregătit în fiecare cameră informaţii şi postere speciale prin care încercăm să atragem atenţia asupra necesităţii de-a economisi Energie, Apă şi Colectare Selectivă. Alte 2 săptămâni le-am petrecut în centrul de acreditare. Jocurile Olimpice de Tineret se desfăsoară sub supravegherea Comitetului International Olimpic, iar regulile sunt foarte stricte. Astfel, toţi participanţii, muncitorii sau oficialii, trebuie să treacă printr-un sistem de monitorizare şi printr-o bază de date. Mai apoi, pentru fiecare se emite câte o legitimaţie unică, cu diverse elemente de securitate.
Astfel, împreună cu echipa de voluntari EVS am realizat acreditările pentru majoritatea echipelor naţionale participante la Olimpiadă, dar şi pentru diverşi reprezentanţi ai Comitetului International Olympic precum: Prinţul Albert de Monaco, Prinţesa Sophie de Lichtenstein etc.
În 2012, printre activităţile la care am participat în organizarea Jocurilor Olimpice au fost cele de amenajare şi organizare a centrului în care se desfăşoară proiectele din programul de Educaţie şi Cultură (din care noi facem parte) şi a complexului OlympiaWorld, un complex format din 2 patinoare interioare pentru Hokey pe Gheaţă şi pentru Patinaj artistic, iar unul afară pentru Patinaj viteză. Pe perioada celor 10 zile de desfăşurare a Jocurilor Olimpice, eu am fost „Sport Initiator”, voluntar în cadrul echipei ce îşi propune iniţierea atleţilor de la olimpiadă şi în alte sporturi decât cele la care participă: Căţărări, Curling sau Sporturi Urbane şi alte activităţi în aer liber (cursuri de supravieţuire, etc…). În cadrul programului Educaţie şi Cultură, atleţii se vor întâlni cu: Laboratorul Media, World Mile (diversitate culturală), proiectele de sustenabilitate, Artă, Competenţe, Festival de tineret, Şcoala de Sport şi Provocări. Pe lângă activităţile de la Jocurile Olimpice, aveam activităţi şi angajamente faţă de colegii noştri cu care locuim împreună în aceeaşi casă – 33 persoane din 17 ţări diferite. Prin exemplul nostru încercăm să promovam programul Serviciului European de Voluntariat şi cât mai mulţi tineri să participe în continuare (şi trebuie ţinut cont că în forma actuală acest program va exista doar până în anul 2014).
 
Rep: Câteva detalii din organizare, ce   s-a pregătit spectaculos acolo?
A.D.P.: Jocurile Olimpice de Tineret Innsbruck 2012 au avut loc în perioada 13 – 22 ianuarie. Innsbruck este singurul oraş din lume care a organizat de 3 ori jocurile Olimpice (în ’64, ’76 şi 2012). Am avut ocazia să lucrez cu voluntari seniori, care la ediţia din ’64 au fost studenţi în oraş şi totodată voluntari la acele jocuri. În 2012, la Innsbruck, a avut loc prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă Tineret. Prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Tineret (de vară) a fost în 2010, la Singapore.
La jocurile din 13-22 ianuarie s-au întrecut la 15 discipline cu 63 de medalii puse în joc un număr de 1059 atleţi din peste 60 de ţări. Bugetul alocat organizării acestui eveniment este de 23.7 milioane euro.
Din mesajul preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Jacques Rogge mi-a atras atenţia: „Din 13 până în 22 ianuarie 2012, nu vei vedea doar generaţia viitoare de staruri internaţionale ale sporturilor de iarnă, ci vei şi experimenta câteva formate noi, inovative, ce nu au mai fost niciodată pâna acum în programul sporturilor Olimpice… Cei mai talentaţi atleţi ai lumii vor concura la aceleaşi discipline la care se va concura la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2013 la Sochi (Rusia) plus un număr de noi discipline precum Women’s Ski Jumping, Ski Halfpipe and Snowboard Slopestyle. Mai mult decât cele 10 zile competitive, atleţii vor participa la un program interactiv de Cultură şi Educaţie.”
Referitor la Organizare, pot să spun că totul se pregăteşte până la cel mai mic amănunt, se fac repetiţii şi simulări în permanenţă. Am fost şi noi prezenţi, pentru a vedea ce este în „spatele scenei” la repetiţiile pentru decernarea medaliilor. O zi de muncă intensă pentru ca toate ceremoniile de decernare a medaliilor să fie perfecte. Nu există loc de greşeală în cele 10 zile de desfăşurare a Jocurilor Olimpice. Aş dori doar să recomand tuturor celor în căutare de experienţe inedite să se alăture echipelor de organizare a: Jocurilor Olimpice de Tineret Vară – Nanjing 2014 (China); Jocurilor Olimpice de Tineret Iarnă – Lillehammer 2016 (Norvegia); Jocurilor Olimpice de Vară – Londra 2012 (UK); Jocurilor Olimpice de Iarnă - Sochi 2014 (Russia); Jocurilor Olimpice de Vară – Rio 2016 (Brazilia).
 
„Totul se pregăteşte până la cel mai mic amănunt, se fac repetiţii şi simulări în permanenţă. Am fost şi noi prezenţi, pentru a vedea ce este în „spatele scenei” la repetiţiile pentru decernarea medaliilor. O zi de muncă intensă pentru ca toate ceremoniile de decernare a medaliilor să fie perfecte. Nu există loc de greşeală în cele 10 zile de desfăşurare a Jocurilor Olimpice” - Dan Adrian Pop.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.