Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Exista o tara unde functionarii sunt renumiti prin cinstea lor si pentru faptul ca nu accepta mita, iar cetatenilor nici nu le trece prin cap sa minta statul si sa-si ascunda veniturile. In aceasta tara nu exista persoane foarte sarace, dar nici foarte bogate. Acolo nu sunt tensiuni politice sau etnice, dar exista foarte multe paduri si foarte multe lacuri. Aceasta tara este Finlanda, tara unei vodci de renume, a telefoanelor „Nokia” si a lui Mos Craciun, scrie Novinar intr-un reportaj, citat de Rompres.
La Nord, am ajuns la concluzia ca este mai bine sa nu uram pe nimeni, sustin finlandezii. Din anul 1154 si pana in anul 1809, Finlanda s-a aflat sub stapanirea Suediei, iar din anul 1809 pana in anul 1917 a fost principat autonom din componenta imperiului rus. Cu toate ca s-a aflat sub stapanire suedeza si rusa, finlandezii nu le poarta pica vecinilor. O dovada elocventa in acest sens este faptul ca in centrul capitalei Helsinki, in piata Senatului si in fata celei mai mari catedrale protestante, a fost inaltat un monument in cinstea tarului rus Alexandru al II-lea. In afara de acest monument, Rusia si-a lasat amprenta asupra arhitecturii orasului Helsinki, care aminteste foarte mult de arhitectura orasului Sankt Petersburg. Mai mult, in timpul razboiului rece, productiile americane de film au folosit drept decor strazile si cladirile din Helsinki, pentru a recrea povesti care s-ar fi petrecut, de fapt, in Rusia.
Orasul pacii internationale
Frumusetea Finlandei, linistea din tara, toleranta oamenilor si politica de neutralitate i-a determinat pe liderii politici mondiali sa aleaga Helsinki drept locul unde se pot rezolva conflictele internationale.
Orasul este situat pe tarmul Marii Baltice, mare care ingheata in timpul iernii. Omul poate admira la nesfarsit peisajele marine si multimea de yahturi, care au acostat in Golful Finic. Tot acolo se afla si spargatoarele de gheata, care in timpul iernii dure sparg crusta inghetata a marii.
In pamantul noptilor albe, dupa cum este cunoscuta Finlanda in lume, in timpul verii soarele nu apune, iar timp de 73 de zile lumineaza partea de nord a tarii. Insa in timpul iernii, pe parcursul a 51 de zile, soarele nu rasare niciodata. Atunci acolo este foarte intuneric, dezolant si trist. In timpul verii razele soarelui topesc gheturile polare ale Finlandei si le transforma in lacuri de apa cristalina, care se foloseste pentru fabricarea celebrei vodci finlandeze. Aceasta este Finlanda. Finlanda este tara cea mai bogata din lume in ceea ce priveste numarul de lacuri: aici exista 188.889 de lacuri a caror apa este curata si gustoasa.
Cu toate ca Finlanda este tara care produce votca cea mai renumita din lume, aceasta bautura este foarte scumpa, chiar si pentru finlandezi, care si-au capatat faima de iubitori ai acestei licori. Din aceasta cauza in putinele ore ale noptii in baruri este interzisa servirea acestei bauturi spirtoase. La finalul saptamanii, unii dintre finlandezi merg cu vaporul pana la Talin si Sankt Petersburg ca sa bea o votca mai ieftina. Insa nici un finlandez nu indrazneste sa mearga la munca beat, deoarece ar fi imediat concediat. Finlandezii isi petrec sfarsiturile de saptamana la sauna. Copiii merg la scoala pe strazi purtand veste reflectorizante, astfel incat soferii sa-i observe de departe si sa reduca viteza. Pe strazi nimeni nu conduce nebuneste, nu se aud claxoane, soferii conduc cu atentie si respecta toate regulile de circulatie.
Dependenta de Nokia
Plimbandu-te prin Helsinki, nu vei observa nici un fel de reclama la telefoanele mobile „Nokia”, care sunt o parte de neinlocuit din viata finlandezului, pentru ca fara de el nu poate. In tara lui Mos Craciun fiecare locuitor detine macar un telefon mobil, fiecare cetatean are 3 computere si acces la Internet. Finlandezul isi cumpara bilete pentru tramvai, autobuz, tren sau feribot prin SMS. Pentru a obtine biletul trebuie doar sa trimita un mesaj la un anumit numar si sa spuna de ce fel de bilet are nevoie. Operatorul de telefonie mobila le raspunde printr-un alt SMS si prin aceasta modalitate ei au platit biletul de care au nevoie. Dupa aceea ei arata in mijlocul de transport controlorului SMS-ul pe care l-au primit drept dovada ca si-au platit biletul.
Coruptie la „nivel inalt”
Finlanda este tara unde cuvintele „cinste” si „functionar de stat” merg mana in mana. Coruptia este un fenomen destul de rar si Finlanda se afla tot timpul in fruntea clasamentelor internationale in ceea ce priveste incoruptibilitatea functionarilor. Ziaristii care l-au insotit pe ministrul administratiei de stat din Bulgaria, Nikolai Vasilev, care a fost la Helsinki pentru a invata ceva din experienta tarii in lupta impotriva coruptiei, au fost „ingroziti” de cazurile de coruptie, pe care gazdele le-au adus la cunostinta oaspetilor. Un functionar de la primarie care ocupa un loc de vaza a folosit de cateva ori masina de serviciu pentru a ajunge la vila sa, iar un alt functionar a primit un bilet la opera din partea unui om de afaceri. Ambii functionari de stat au fost imediat concediati.
Autorul reportajului marturiseste ca nu a indraznit nicidecum sa spuna gazdelor nimic despre povestea iscata in jurul vizitei la Scala din Milano a fostului premier bulgar, Simeon Saxa de Coburg-Gotha. Fostul premier bulgar spunea la vremea aceea ca „avem o gandire provinciala”, deoarece il invinuim ca a folosit avionul pus la dispozitie de catre un om de afaceri din Italia, pentru a putea zbura la Milano ca sa vada opera. Cinstea functionarului de stat nu tine numai de salariul mare, ci si de mentalitate si educatie. „Exista trei motive pentru succesul nostru: educatie, educatie, educatie”, au explicat finlandezii. Daca doriti sa va convingeti singuri, pur si simplu vizitati tara lui Mos Craciun si bucurati-va de frumusetea peisajelor din aceasta tara. Oamenii pot parea duri, dar in realitate sunt inimosi si prietenosi.
Novinar
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.