Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Vlad Duruș este noul prefect al Maramureșului
Zilele trecute, a fost instalat noul prefect al Maramureșului, Vlad Duruș, la o zi după numirea oficială de către guvern și publicarea deciziei în Monitorul Oficial. Alături de Vlad Duruș, a fost instalat și subprefectul, Eniko- Erzsebet Krizsanovszki. Cei doi au venit în sala 105 din Palatul Administrativ, însoțiți de fostul prefect Nicolae Ungur și subprefectul Oana Oșan. Instalarea s-a făcut cu respectarea regulamentului sanitar pentru astfel de proceduri.
Nicolae TEREMTUȘ
Au fost prezenți doar câțiva apropiați ai celor doi demnitari maramureșeni. Manifestarea a fost desfășurată pe o perioadă mai îndelungată, în sistemul video de la guvern. La ora fixată, au venit vicepremierii, Dan Barna și Kelemen Hunor, și ministrul Lucian Bode. După scurte alocuțiuni ministeriale, s-a trecut la depunerea jurământului de către cei numiți în funcțiile de prefect și subprefect, în toată țara. S-a mers în ordine alfabetică. Când s-a ajuns la Maramureș, a fost prezent în sală și președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan.
Am vorbit cu noul prefect despre demnitatea de a fi numit în funcție și despre prioritățile pe care le are din această postură.
Reporter: Cum ați primit înștiințarea că veți fi noul prefect de Maramureș?
Vlad Duruș: Se știa că sunt propus pentru această funcție, știam, dar până la numirea oficială s-a parcurs o întreagă procedură și a trebuit să treacă un interval de timp până la numire, din cauza Ordonanței de Urgență dată de Guvernul Cîțu, prin care prefecții și subprefecții deveneau demnitari, din înalți funcționari publici, cum au fost până acum. Acea Ordonanță de Urgență a intrat în vigoare de la 30 de zile de la publicare. Și atunci nu avea niciun sens să se facă numirile mai repede, așa că s-a așteptat până în acest moment. Între timp, au fost parcurși pașii în cadrul partidelor. S-au făcut negocieri în coaliție, apoi parcursul în cadrul USR, iar Biroul Național a dat votul final pentru numiri, pentru numirea mea.
Rep.: Ce înseamnă că prefecții și subprefecții sunt demnitari?
V.D.: Din punctul meu de vedere, legislația a fost îmbunătățită. Erau înalți funcționari publici, în ideea că trebuie să fie experți care să facă controlul de legalitate al hotărârilor, dar în același timp prefectul, fiind reprezentantul guvernului în teritoriu, era o reprezentare politică. Nu poți să reprezinți un guvern politic altfel decât politic. Dar majoritatea prefecților și a subprefecților erau politicieni, dar se făceau anumite artificii pentru a putea fi instalați în aceste funcții. Acum s-a renunțat la această ipocrizie și prefecții și subprefecții sunt oameni politici, reprezentanți politici ai unor partide ce formează un guvern politic.
Rep.: Ce înseamnă pentru Vlad Duruș această numire?
V.D.: Pentru mine este un pas înainte, o confirmare a faptului că pot să ajut partidul și acest guvern. Dar aș prefera să vorbim la sfârșitul mandatului ce a însemnat Vlad Duruș pentru instituția prefectului. Adică, vreau să rezolv lucrurile care sunt în așteptare sau care vor apărea în timp. Am fost în această perioadă la prefectură pentru a lua contact cu persoanele de acolo, m-am întâlnit cu câțiva primari și am aflat că sunt multe probleme care își așteaptă rezolvarea, nu neapărat că nu au fost rezolvate de către fostul prefect, ci faptul că tot timpul apar noi situații. De exemplu, este o mare și eternă problemă, de la Revoluție încoace, cu punerile în posesie. Aș vrea ca, la sfârșit de mandat, să vorbim despre cât mai multe dosare rezolvate. Sigur, pentru mine este o realizare, dar doresc ca, la finalul mandatului, să discutăm de plus-valoarea adusă de mine aici.
Rep.: Cum veți colabora cu Consiliul Județean?
V.D.: Am convingerea că va fi o colaborare reală. Am avut până acum o relație bună cu domnul Ionel Bogdan, am avut o relație bună cu PNL, în general și cu UDMR. Și cred că vom putea colabora pe varii proiecte. Nu văd niciun impediment pentru a avea o strânsă colaborare între Prefectură și Consiliul Județean. În plus, USR are și un vicepreședinte al CJ. Cred că vom fi o echipă pentru județul nostru.
Rep.: În toți anii care au trecut au fost dispute, discuții, cu privire la importanța Prefecturii și a Consiliului Județean ca instituții în administrația județului. Care dintre ele este mai importantă?
V.D.: Nu aș clasifica aceste instituții în funcție de importanță. Codul Administrativ stabilește foarte clar care sunt atribuțiile fiecărei instituții. Prefectul este reprezentantul guvernului în teritoriu. La fel, legea nu stabilește o relație de subordonare între cele două instituții. Într-adevăr, Prefectura nu este ordonator principal de credite, nu are buget, în timp ce Consiliul Județean are. Nu se poate spune că una este mai importantă decât cealaltă, deoarece fiecare se ocupă de lucruri diferite. Sunt două instituții la fel de importante.
Rep.: Deși sunteți la început de mandat și va fi nevoie de o perioadă pentru acomodare, care ar fi proiectele prioritare ale mandatului dumneavoastră?
V.D.: Din ce am discutat până acum, din ce am observat, am aflat de problema punerilor în posesie, care este cea mai importantă și cea mai dificilă. Cu siguranță sunt și altele, dar la momentul respectiv le voi afla și mă voi apleca asupra lor.
Prefectul Vlad Duruș a precizat că își dorește o relație bună cu toată presa maramureșeană și așteaptă de la jurnaliști semnalarea unor probleme existente în județ.