• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2024

Vlad Adrian își prezintă raportul activității de consilier județean, 3 ani și jumătate în slujba maramureșenilor

Adrian Vlad este unul dintre cei mai tineri consilieri județeni. Inginer, antreprenor, implicat în numeroase acțiuni civice, nu a mai făcut niciodată politică până la alegerile din 2020. A intrat în politică din dorința de a pune umărul la schimbarea pe care o așteaptă maramureșenii și de a face bine. Cât mai mult și pentru cât mai mulți oameni, indiferent de culoarea politică sau etnie. Este președintele Comisiei pentru Urbanism, amenajarea teritoriului, protecția mediului și administrare patrimoniu, din cadrul CJ Maramureș și face parte din Comisia de Învățământ, cultură și culte. Din respect pentru cetățeni, în spiritul transparenței, acum, când mandatul administrației județene se apropie de final, își prezintă raportul de activitate în fața maramureșenilor.

 

Un politician responsabil știe că încrederea și votul cetățenilor trebuie răsplătite cu respect, transparență și responsabilitate.

În 2020, consilierii județeni și-au început mandatul cu jurământul „jur să respect Constituția şi legile ţării şi să fac cu bună-credinţă tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor județului Maramureș. Aşa să îmi ajute Dumnezeu!”. Acum, mandatul lor se apropie de final, de aceea, într-un exercițiu de transparență și democrație, își prezintă bilanțul activității. Începem această serie cu Adrian Vlad, unul dintre cei mai tineri și implicați consilieri județeni. Iar în perioada următoare, vom prezenta activitatea altor aleși județeni, care doresc să informeze maramureșenii.

 

Adrian Vlad face parte din tânăra generație de politicieni, iar, înainte de a fi om politic, este un om implicat, care dorește să schimbe lucrurile în bine și să ajute atât din postura de antreprenor, cât și din cea de reprezentant al societății civile. A fost implicat în numeroase proiecte civice, a făcut voluntariat și acțiuni caritabile și a încercat ca, împreună cu colegii săi, să aducă în plenul CJ problemele și proiectele aduse la cunoștință de cetățeni. Evident, munca în administrația publică este una de echipă, de aceea, pentru fiecare inițiativă reușită, Adrian Vlad menționează sprijinul colegilor consilier sau al aparatului propriu ori al executivului CJ. Vă prezentăm o sinteză a principalelor inițiative și proiecte în care a fost implicat: 

 

2020 -2021

 

„Sunt președinte al Comisiei pentru Urbanism, amenajarea teritoriului, protecția mediului și administrare patrimoniu, din cadrul CJ Maramureș, unde, împreună cu arhitecți, reprezentanți din cadrul unor instituții din județ, dezbatem actualizări de PUG-uri, avize de oportunitate, avize tehnice și puncte de vedere în cadrul ședințelor lunare. De asemenea, fac parte din Comisia de Învățământ, cultură și culte. Am fost membru în Consiliul de Administrației al CSEI Vișeu de Sus. Fiind pandemie, am organizat cu ajutorul lui Ghiță Krasuk, un «Curs online pentru profesori», pentru a învăța să folosească Google Classroom, la care au participat 70 de cadre didactice. A fost o inițiativă personală, la fel cum, cu sprijinul colegilor de partid, dar și din alte partide și asociații, am donat 26 de tablete pentru copiii din Uloha, uat Poienile de sub Munte. De asemenea, am efectuat mai multe vizite în zonă, împreună cu doamna inspector școlar general de atunci, pentru a vedea nevoile școlilor. Iar împreună cu colegii consilieri, am solicitat sprijin pentru asfaltarea DJ 187, zona Luhei și, împreună cu colegii consilieri și domnul primar, am avut de mai multe ori întâlniri cu cetățenii și am urmărit stadiul lucrărilor.

 

Am solicitat sprijin financiar pentru schimbarea instalației electrice în CSEI Vișeu de Sus, situația fiind foarte gravă. Am trimis adrese și am solicitat în plen un zid de sprijin în comuna Repedea, pentru protejarea participanților la trafic, obiectiv care s-a concretizat. La fel, am solicitat fundație adâncită în parapet, în zona Lespedea, pe malul drept al râului Ruscova, pe o lungime de 200 de metri, fapt din nou concretizat, la fel și modificarea unui tub în dreptul unei locuințe în comuna Ruscova.

 

Am solicitat președintelui CJ Maramureș să fiu invitat la toate vizitele de lucru pe șantiere pentru a monitoriza lucrările și a putea sesiza eventualele probleme.

 

Am solicitat rapoarte și informații despre proiectele de infrastructură în derulare: DJ 187 și DJ 186 și Drumul Nordului. Am participat la 3 ședințe de lucru pe Valea Izei, am ascultat cetățenii, împreună cu colegii mei și am încercat să le rezolvăm problemele. De asemenea, și pe Valea Ruscovei am participat la ședințele lunare la care am fost invitat și am transmis antreprenorului problemele invocate de cetățeni.

În plen, am solicitat menținerea drumurilor în condiții practicabile, semnalizate corect și am cerut stadiul tuturor drumurilor din județ, gândind că toți cetățenii merită drumuri mai bune.

 

Am susținut orice inițiativă benefică, cum ar fi cea a domnului viceprimar din Săcel, Grad Toader, pentru realizarea unui teren sintetic.

 

Am efectuat vizite în teren. Aș aminti de vizita la Coaș pentru a vedea problemele cu o rigolă trapezoidală, care nu mai oferea posibilitatea parcării mașinilor în jurul primăriei.

Mi-am donat indemnizația și, împreună cu colegii de partid, am achiziționat 5 paturi pentru spitalul Vișeu de Sus.   

 

Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri din domeniul turismului în Călinești și am vizitat biblioteca, biserica și un fus unic în lume, cu o poveste deosebită.

 

Am participat la evenimente culturale locale, dar și la evenimente organizate în Raionul Strășeni, din Republica Moldova, înfrățit cu județul nostru, împreună cu colegii consilieri.

 

Am solicitat Romsilva măsuri urgente pentru a rezolva situația lemnelor de foc în Poienile de sub Munte. De asemenea, împreună cu colegul Dorin Cozma, am început demersuri pentru deschiderea drumului din Baia Mare către Săpânța și am solicitat includerea în PUG.

 

Am trimis o adresă CNAIR prin care am cerut luarea de măsuri urgente pentru reabilitarea DN17C Moisei-Dealul Ștefăniței, lucrări care au fost realizate.

Am avut întâlniri cu consilierii locali din Cavnic despre problemele dar și oportunitățile de dezvoltare turistică a orașului.

 

Am solicitat președintelui CJ Maramureș desemnarea unui membru din partea instituției în cadrul Asociației GAL Nord Est Țara Maramureșului.

La formarea bugetului, am solicitat împreună cu colegii mei, alocarea de fonduri pentru proiectul parcuri industriale, cabinete pentru medici de familie în fiecare localitate, un centru de legume fructe, toalete pe toate drumurile publice, parcări cu băncuțe și mese amenajate.

 

Am reușit, cu sprijinul colegilor, să obținem o sumă considerabilă pentru CSEI Vișeu de Sus, pentru buna funcționare a acestei școli și un microbuz nou.

 

Am participat la Repedea, în cadrul unui grup de lucru organizat prin Ministerul Culturii –Unitatea de Management a Proiectului pentru elaborarea unei strategii culturale la nivel național - unde am discutat despre arhitectură tradițională, biodiversitate și autofinanțarea instituțiilor de cultură.

 

Am avut discuții cu cetățenii din numeroase UAT-uri, dar și cu reprezentanții instituțiilor subordonate CJ Maramureș. Am colaborat foarte bine cu colegii CJ, executivul și cu directorii aparatului de specialitate a Consiliului Județean.

 

2022

 

Am văzut faptul că în 2021 președintele Consiliului Județean a inclus în alocarea bugetară sume pentru demararea proiectelor pe care le-am propus ca și grup PMP pentru a fi finanțate din buget:

1.      Parcuri industriale în Maramureș pentru a crea noi locuri de muncă și a da posibilitatea investitorilor să vină în Maramureș;

2.      Depozit de legume și fructe;

3.      Toalete ecologice de-a lungul unor trasee de drumuri județene intens circulate;

4.       Susținerea privind reabilitarea, DJ 184 A, Arieșul de Pădure, între km 16+210 – 21+049;

5.      Achiziționarea unui ecograf pentru Secția de pediatrie din Spitalul Județean.

            Valoarea investiției, aproximativ 180.000 de lei. Aparatul este absolut necesar pentru diagnosticarea mai exactă a cazurilor aflate în atenția medicilor din această secție. Aparatura existentă este depășită. Copiii din județul Maramureș trebuie să fie sănătoși și să aibă acces la servicii medicale de calitate.

6.      Am solicitat, împreună cu colegii, finanțare pentru modernizări și reabilitări drumuri județene:

DJ 108 A, de la  intersecția cu DJ 108D până la limită cu județul Sălaj;

DJ 109 U, Strâmbu Băiuț - Băiuț, între km 0 - 4+656;

DJ 108 E, Remeți pe Someș limită Județ Sălaj.

7. Am cerut asfaltarea unei suprafețe din curtea CIA Poienile de sub Munte pentru activități fizice, teren de fotbal, respectiv baschet. Această activitate ar fi benefică pentru sănătatea fizică a asistaților.

            Am cerut amenajarea fațadei CIA Poienile de sub Munte, deoarece se află într-o stare de degradare.

            Am cerut verificarea centralei termice din CIA Poienile de sub Munte, deoarece nu se încălzește apa suficient pentru baie ajungând la o temperatură maximă de 40 de grade.

8. Am solicitat implementarea unui program eficient privind selectarea corespunzătoare a deșeurilor în sediul Consiliului Județean Maramureș și în toate instituțiile subordonate pentru a fi un model de bună practică.

9. Deoarece ne pasă de sănătatea maramureșenilor, am propus amplasarea unui Defibrilator Automat Extern (DEA) în sediul Consiliului Județean Maramureș, pentru cazurile critice (stop cardiac) înregistrate în zonele aglomerate. Scopul acestei acțiuni este mărirea substanțială a șansei de supraviețuire a unei persoane în eventualitatea unui stop cardio-respirator (SCR), care poate surveni neașteptat, indiferent de vârsta persoanei afectate. Ținând cont de numărul mare de angajați, precum și de persoanele care ajung în această instituție, protestatari de toate vârstele, care se desfășoară de obicei în fața Consiliului Județean Maramureș, trecători, am cerut achiziția unui defibrilator. Prețul de achiziție fiind de aproximativ 10.000 de lei, este nesemnificativ în balanță cu viața unui om. Utilizarea acestui defibrilator se poate face de către personalul din cadrul Salvamont, dar și de persoane instruite în urma unui curs.

10. Amenajarea unui loc de popas pe Valea Ruscovei DJ 187 pentru turiștii care ajung în zonă, dar și pentru localnici. Se poate amenaja o băncuță acoperită, iar suprafața din jurul acesteia se poate asfalta de către Societatea Drumuri și Poduri S.A. Locația identificată poate fi între DJ 187 și râul Ruscova.

11. Amenajarea unui loc de popas pe raza UAT-ului Bistra pentru turiști și localnici.

12. Împreună cu colegii am susținut Programul «Medicul tău în satul tău». Proiect multianual. Alocare bugetară în primul an - 800.000 de lei.

13. Demararea procedurilor pentru implementarea unui proiect de promovare a gastronomiei locale din județul Maramureș.

14. Am susținut proiectul privind electrificarea cătunului Cornățea din Poienile de sub Munte și am apreciat mult gestul de a scoate din izolare o zonă frumoasă.

 

 

2023

 

1.      Am susținut pentru finanțare proiectul Raliul Voievozilor, proiect implementat pentru prima dată pe Valea Ruscovei, în comuna Repedea. Evenimentul a contribuit pentru susținerea turismului local și promovarea zonei.

2.      Am susținut proiectul voluntarilor din SVSU Poienile de sub Munte. Această echipă de pompieri voluntari determinați a fost finanțată cu suma de 35.000 de lei prin Consiliul Județean Maramureș. Proiectul a fost votat în unanimitate «Acordarea Primului Ajutor de Bază de către Serviciul Voluntar pentru Situații de urgență Poienile de sub Munte»,  în parteneriat cu Serviciul de Ajutor Maltez în România Sucursala Baia Mare.

3.      Am făcut demersuri în urma mai multor solicitări din partea cetățenilor, respectiv 50 de semnături de pe un tronson de drum în linie dreaptă UAT Ruscova, unde, din păcate, au fost câteva accidente mortale de la reabilitarea drumului județean DJ 187. Am intervenit pentru creșterea siguranței la trafic pe Valea Ruscovei. Am transmis o solicitare către ATOP, ulterior am primit avizul poliției, Direcția Tehnică din Consiliul Județean Maramureș a dat aviz pozitiv, de asemenea și S.C. Drumuri și Poduri S.A. Ca rezultat al acțiunilor, au fost instalate două limitatoare, unul pe UAT Ruscova și altul pe UAT Poienile de sub Munte. Am avut întâlniri ulterioare cu cetățenii și au fost mulțumiți de rezultatele obținute în urma instalării limitatorului de viteză.

4.      Am participat la întâlnirile realizate de GAL MM Nord-Vest, alături de primarii din UAT-urile acoperite de această asociație.  Acest GAL are în componență UAT-urile Moisei, Săcel, Dragomirești, Bogdan-Vodă, Vișeu de Sus, Vișeu de Jos, Leordina, Ruscova, Repedea, Poienile de sub Munte. Discuțiile au fost în jurul realizării strategiei pentru GAL. Cele mai multe discuții au fost despre cum putem ajuta și care sunt cele mai importante pentru fiecare UAT. Printre idei au fost realizarea unor puncte gastronomice locale, parcări amenajate pentru turiști cu priveliște, sume pentru activități non-agricole în mediul rural, centru de ecarisaj, produse montane înregistrate ca brand și cursuri pentru ghizi montani.

5.      Am solicitat de mai multe ori în plenul Consiliului Județean Maramureș sume pentru GAL MM Nord-Vest, dar din păcate nu se găsesc sume pentru acest GAL, la fel ca pentru celelalte GAL-uri.

6.      Am sprijinit unitățile de cult la nivelul județului Maramureș, fiind membru în comisia de atribuire a sumelor necesare pentru lucrări de intervenție.

7.      Pentru bisericile monumente istorice, am solicitat sume pentru proiectare dar și pentru execuție. Printre bisericile sprijinite se află biserica din Coaș, Breb, Buteasa și Ulmeni.

 

2024

 

1. Alocarea unui microbuz școlar pentru fiecare din UAT-uri, Ulmeni, Gârdani, Ruscova, Rona de Jos și Seini. Această inițiativă va facilita accesul la educație pentru elevii din aceste zone, contribuind semnificativ la reducerea abandonului școlar și la creșterea participării la procesul educațional.

2. Preluarea și asfaltarea drumului comunal dintre Petrova și Strâmtura - Propun preluarea și asfaltarea unei porțiuni de aproximativ 500 de metri a acestui drum, care leagă Valea Vișeului și Valea Izei, două zone de o importanță majoră din punct de vedere turistic. Această îmbunătățire ar spori accesibilitatea și ar contribui la dezvoltarea turismului local.

3. Delimitarea celor patru țări ale Maramureșului prin indicatoare - Proiectul are ca scop marcarea simbolică a celor patru zone istorice ale Maramureșului, reprezentând un omagiu adus bogatei noastre identități culturale și istorice.

4. Finanțarea în parteneriat a Asociației GAL NORD-EST Țara Maramureșului - Această inițiativă vizează dezvoltarea și valorificarea potențialului local prin proiecte sustenabile, care să stimuleze creșterea economică și socială în regiune.

5. Susținerea în parteneriat a proiectului Asociației Părinți Salvatori pentru donarea de sânge - Prin acest proiect, ne propunem să conștientizăm comunitatea despre importanța donării de sânge și să facilităm acest proces vital pentru salvarea de vieți.

6. Susținerea în parteneriat a proiectului Excelența prin Managementul Situațiilor de Urgență Prespital, al Serviciului de Ajutor Maltez în România - Această inițiativă are ca scop îmbunătățirea răspunsului la situații de urgență și creșterea capacității de intervenție a Serviciului de Ajutor Maltez în zonele rurale.

7. Finanțarea a două posturi de neclerical solicitate de Vicariatul Ortodox Ucrainean pentru Parohia din Poienile de sub Munte și Valea Vișeului - Această cerere vine în sprijinul comunităților religioase locale, contribuind la îmbunătățirea serviciilor spirituale oferite enoriașilor.

8. Am cerut președintelui informații privind lansarea programului pentru monumente și am informat primarii interesați de accesarea fondurilor, fiind un buget mai mare, respectiv de 600.000 de lei. În special am comunicat domnului primar UAT Rona de Sus să acceseze fonduri pentru Castelul Apaffi din Coștiui.

9. Am avut o întâlnire cu 34 de persoane nemulțumite de circulația din zona Liceului de Artă din Baia Mare. În urma discuțiilor constructive avute, viceprimarul în funcție cu atribuții de primar, Doru Ioan Dăncuș, a avut un dialog deschis și a contribuit prin modificarea parțială și reglementarea într-un anumit procent a situației.

Toate aceste inițiative și proiecte au fost posibile datorită muncii în echipă și bunei colaborări cu colegii consilieri, executivul și aparatul de specialitate al CJ Maramureș. Fiecare proiect devenit realitate reprezintă nu o reușită personală, ci una spre binele maramureșenilor. Mulțumesc colegilor pentru sprijin și cetățenilor pentru deschidere și încredere. Sperăm ca împreună să facem lucruri la fel de bune pentru Maramureș”, a spus Adrian Vlad.

 

 

   

 

 

 

 

  

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.