• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 August , 2023

Vizită inedită. Fostul dirijor al marilor tenori Luciano Pavarotti, Plácido Domingo și José Carreras, în orașul Tăuții-Măgherăuș

Recent, maestrul Ács János, fost dirijor al marilor tenori Luciano Pavarotti, Plácido Domingo și José Carreras, s-a aflat în orașul Tăuții-Măgherăuș, mai exact în localitatea Băița, pentru a cunoaște locurile natale ale mamei sale. Marele artist a fost întâmpinat de primarul Dumitru Marinescu, care s-a arătat onorat și încântat de o astfel de vizită de prim rang.

 

János Ács, unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului al XXI-lea, își are rădăcinile în Maramureș. Recent, celebrul muzician s-a aflat pentru câteva ore în orașul Tăuții-Măgherăuș pentru a cunoaște originile mamei sale. A vizitat localitatea Băița și s-a întâlnit cu primarul orașului, Dumitru Marinescu.

Edilul de Tăuții-Măgherăuș a spus: „Suntem onorați să primim vizita maestrului Ács János, fost dirijor al marilor tenori Luciano Pavarotti, Plácido Domingo și José Carreras, aflat în orașul Tăuții-Măgherăuș, localitatea Băița, pentru a cunoaște locurile natale ale mamei sale.
János Ács a atins performanțe uriașe pe scenele marilor teatre de operă din Italia, succesul său culminând cu numirea sa ca director muzical al teatrului din Pretoria, Africa de Sud. Ulterior, a fost dirijorul principal al Operei Colorado din Denver, SUA, iar în 1994 a fost numit director artistic al Teatrului Municipal din Salerno, Italia.  Felicitări pentru cariera impresionantă clădită cu multă muncă și dedicare!”

Janos Acs s-a născut în Ungaria, într-o familie foarte muzicală și a fost cel mai mic dintre cei patru copii. Fratele lui a fost pianist din copilărie. Tatăl său a fost profesor de muzică și a observat talentul lui János Ács și simțul său remarcabil pentru detaliile muzicii clasice. A început să studieze pianul și flaut cu tatăl său de mic copil, până când a intrat la conservatorul din Budapesta și l-a absolvit la optsprezece ani. Nu numai talentul său remarcabil a fost remarcat, ci și pasiunea sa muzicală. Încă de tânăr, a dezvoltat o mare afinitate pentru operele italiene, iar în vara anului 1974, a plecat în Italia și a dobândit naționalitatea italiană. A devenit pianist repetitor pentru opere în marile teatre italiene precum „Teatro alla Scala” din Milano, „La Fenice” din Veneția și „Teatro Comunale” din Florența.

A fost condus de mari dirijori precum Carlo-Maria Giulini, Giuseppe Patane și Claudio Abbado. Ani de zile a fost „asistentul de dirijor” al lui Peter Maag. Janos Acs a dirijat în multe dintre teatrele de operă ale țării și a început cariera sa extraordinară. Succesul său în operele italiene a dus la noi apariții și la numirea sa ca director muzical al teatrului orașului din Pretoria, Africa de Sud.
Următorii șapte ani a fost dirijorul principal al Operei Colorado din Denver, SUA. Întors în Italia, în 1991, János Ács l-a cunoscut pe Luciano Pavarotti și a devenit colaboratorul său și a dirijat multe dintre concertele sale în turneele mondiale pe patru continente. János Ács era cunoscut de Luciano Pavarotti pentru simțul său de a „încheia opera de artă”.
A acordat întotdeauna o atenție maximă vocilor solo, orchestrei și corului și, împreună cu artiștii, a susținut concerte precum: „Pavarotti a Valencia, Under chitzen -ITZA’s piramide in Mexic, Luciano Pavarotti și Roberto Carlos în Concert, Brazilia, Pavarotti a Budapesta, Finlanda și Bilbao, Las Vegas, Hong Kong, Lyon, Hanovra și Recital di Luciano Pavarotti în Spoleto”, care au fost memorabile.
 Din 1994, a fost director artistic al Teatrului Municipal din Salerno,  Italia. Apogeul carierei sale a continuat în 1996, când János Ács a debutat cu premiera mondială a piesei „De Profundis” de Franz Liszt, împreună cu fratele său, pianistul de la Conservatorul Guiseppe Verdi din Milano.

În 1998, a acompaniat-o pe Aretha Franklin la premiile Grammy din New York cu orchestra și corul Metropolitan Opera Houses. În decembrie 2000, a sărbătorit un eveniment cu cei trei tenori în calitate de dirijor în Chicago, cu un auditoriu de 60.000 de persoane.
Au urmat concerte la Bejing și Hong-Kong în vara anului 2001. El a fost, de asemenea, dirijorul lor în Japonia, Coreea și Mexic, până când a fost singurul dirijor în ultimul lor concert istoric Three Tenors din Bath, Anglia.

Pe lângă cariera sa impresionantă, el ține cursuri de master de operă italiană cu cântăreți, precum Mirella Freni, Eva Marton, Gianni Raimondi și mulți alții. Este fost profesor la Conservatorio di Musica din Verona și profesor la Academia Musashino din Tokyo. Este adesea invitat ca membru al Juriului internațional pentru concursuri de canto, asociat cu Giuseppe di Stefano, Franco Corelli, Joan Su­therland, Giuseppe Taddei, Giulietta Simionato și Peter Glossop.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.