• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 15 Mai , 2012

Blocada politică

Consiliul Local Vişeu de Sus întruneşte toate condiţiile pentru a fi dizolvat, însă legea nu permite acest lucru în ultimele 6 luni de mandat. Din cauza orgoliilor politice, consilierii se pun de-a crestulul proiectelor oraşului.

 
 

Povestea consilierilor din Vişeu de Sus, care în baza unor orgolii politice sabotează luarea deciziilor pentru oraş, a ajuns într-o nouă etapă. „De-a lungul timpului, Consiliul Local (CL) s-a pus de-a crestulul dezvoltării. Asta şi pentru că doi consilieri PNL au fost cumpăraţi de PD-L” – este sinteza primarului Vasile Ciolpan. Mai exact, trei luni consecutiv n-au ţinut şedinţele ordinare. „Dacă am convocat de exemplu şedinţa peste 5 zile, ei ori se adunau cu o zi înainte, ori cu o zi după. Nu veneau la şedinţa ordinară. Conform legii, dacă nu se ţin consecutiv trei şedinţe ordinare, CL se dizolvă. Am făcut documentaţiile de dizolvare, dar conform legii, în ultimele 6 luni de mandat nu se pot dizolva”, spune primarul.

Ce probleme a avut oraşul din cauza celor ce au refuzat să voteze proiectele propuse? Cel mai grav a fost că nu au votat rectificarea de buget. „Sunt 3 miliarde lei vechi acolo, pe care de două luni şi jumătate nu le putem folosi, am pierdut ăia 260 de milioane pe care i-am obţinut cu greu de la Guvernul Boc. Că s-au bani pentru pedelişti şi în 4 ani mi-au dat şi mie 26 mii lei ca să nu strig. Iar acum se iau înapoi că nu i-am putut folosi. I-am prevăzut la cheltuieli materiale. Tot aşa avem 380 de milioane veniţi de la UE pentru supraveghere video, veniţi pe finanţare, pe care iar îi pierdem după 60 de zile. Când va fi un nou consiliu, banii se duc înapoi. Şi iar va trebui să facem demersuri şi va dura vreo 4 luni până ne intră din nou”, explică primarul.

 

De asemenea, într-un alt proiect, consilierii nu vor să schimbe termenul „credit” cu „linie de creditare”, detaliu important pentru proiectele europene: „avem un credit pentru drumuri, aprobat de anul trecut, de 20 de miliarde. Din aceşti bani noi plătim primele facturi şi când primim banii de la UE îi depunem din nou în bancă. Şi când ne trebuie iar luăm şi îi depunem peste 45 de zile. Dar CL nu vrea să schimbe termenul „credit” în „linie de creditare”. Iar pentru asta suntem blocaţi şi am scos a doua oară pe SEAP, unde am solicitat oferte pentru credit, şi pierdem din nou”, adaugă Ciolpan.

 

În momentul de faţă CL a rămas fără 6 consilieri pentru că au fost nevoiţi să-şi dea demisia pentru a putea participa la alegeri. Dar ei s-au pus din nou pe listele de consilieri ca să fie siguri că vor fi şi în viitorul CL. La ultima şedinţă, plenul n-a vrut să voteze altceva în afară de banii pentru alegeri. „Când sunt la şedinţă le filmez şi le dau pe cablu să vadă oamenii. Dar ei fac şedinţă când prind că nu sunt în oraş. Se convoacă ori de câte ori au nevoie. Confundă şedinţa ordinară cu extraordinară, toate le amestecă, scot hotărâri fără avize de specialitate, introduc proiecte în şedinţele extraordinare, deşi nu e voie aşa ceva etc. Eu n-am să stau să atac hotărârile lor, că n-are rost. Eventual pe care o să le consider ilegale nu le aplic”, a concluzionat primarul din Vişeu de Sus.

 

„Problema este că toate aceste „învârteli” sunt dirijate de PD-L, şi au intervenit şi consilierii PSD” - Primar Vasile Ciolpan.

 

„Tragic este că tot aceşti consilieri care 4 ani s-au opus funcţionării normale a CL, tot ei sunt iar pe primele locuri la partide. Şi o să fie iar în CL şi încă 4 ani se va întâmpla ce s-a întâmplat până acum” - Primar Vasile Ciolpan.

 
„Consilierii ar fi de acord să pierdem toţi banii doar să arate cu degetul înspre mine. 4 ani, mai ales consilierii PD-L şi câţiva de la PSD, care au votat tot timpul împotrivă” - Primar Vasile Ciolpan.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.