• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Martie , 2003

VIP - MONDEN

* Vanzatorul de antichitati

* Frumoasa a fost aleasa!

* Petrecere de Martisor

* Afonul de la karaoke * Vanzatorul de antichitati

Ambientul dintr-o locuinta dezvaluie jumatate din personalitatea proprietarului. Intr-o societate ahtiata dupa modern, putini sunt cei care asociaza un mobilier mancat de carii cu o pagina de arta. Desi pare o afacere profitabila, antichitatile sunt mai mult o pasiune. E ca si cum ai privi secole de istorie sau ai tine in mana legende demult apuse. Pentru Dan Grigor, directorul firmei “Gritis Impex”, vanzarea antichitatilor nu e doar o afacere.

Nu intotdeauna timpul deterioreaza. Uneori, negura timpului da valoare. Orice obiect antic inseamna istorie, un univers fascinant care te aproprie de intelegerea trecutului. Termenul de antichitati presupune obiecte de arta de mare valoare (pictura, sculptura, ceramica, portelan, mobilier, bijuterii, ceasuri, vestimentatie) datate din trecutul indepartat. In Romania, primul Muzeu National de Antichitati a fost fondat in 1834 de catre Orest Tufrali (1876-1937), promotor al studiilor de istorie si arta nationala. Primul sediu al muzeului a fost in incinta Academiei de la Sf. Sava. Astazi, in Baia Mare exista o firma care cumpara, restaureaza si vinde antichitati: “Gritis Impex”.

Drumul pe care ma aflu poarta nume de arbore. Strada pietruita se numeste Arinului si e situata in cartierul Ferneziu. Aici timpul si-a pierdut parca din insemnatate. Intr-o curte se odihnesc doua carute decorative si cateva statuete din piatra. Latratul unui caine sfideaza linistea. Intr-o hala imensa e un morman de scanduri, intr-un colt piese de mobilier rustic, tablouri, argintarie si ma intreb daca ma aflu intr-o magazie sau intr-un muzeu?

„Virusul antic”

Dan Grigor, directorul firmei, s-a „imbolnavit” de virusul antichitatilor in urma cu sapte ani. Cronic, iremediabil. ”Am vizitat un targ de antichitati in Ungaria, acolo am cunoscut niste oameni de afaceri fascinati de patrimoniul romanesc. Ei au venit cu propunerea de a demara o afacere. Am primit cateva cataloage si am inceput sa studiez obiecte de arta si mobilier. Nu poti incepe o astfel de afacere daca nu poti sa deosebesti copia de original, din acest punct de vedere afacerea este foarte riscanta si nici nu este atat de profitabila cum cred unii, e mai mult o afacere de suflet. Cel mai scump obiect pe care l-am vandut a fost un tablou de Thorma Janos, pictor din Scoala baimareana, evaluat la 5.000 de marci germane”, a spus Dan Grigor. Antichitatile sunt cumparate de la intermediari din toata tara si majoritatea necesita restaurare, un proces dificil si meticulos care poate dura cateva luni. Algoritmul incepe cu distrugerea cariilor, dupa care obiectul este dezmembrat si curatat. „Gritis Impex” lucreaza numai pentru export. „Am incercat marea cu degetul in Romania, dar n-a mers. Acum colaboram cu majoritatea tarilor din Europa. Cele mai profitabile piete sunt cele din Cehia, Olanda, Germania, iar anul trecut am inceput sa lucram si cu Australia. Majoritatea vanzarilor sunt catre intermediarii obiectelor de arta. Am vandut si colectionarilor pentru care achizitionez lucrari, dar numai la comanda. Cele mai cautate stiluri de mobilier sunt cele care au multe linii curbe (barocul, rococo si rustic). Occidentalii asociaza cariile cu istoria, noi privim cu dezgust si neincredere un obiect vechi (aici e vorba de gustul si cultura fiecaruia, cred ca, din pacate noi suntem in urma lor). Un colectionar adevarat cumpara obiectul pentru placere, nu pentru valoarea sa”, crede Dan Grigor despre colectionarii cu adevarat pasionati de arta. Case de licitatii celebre

Cele mai celebre case de licitatii in domeniul antichitatilor sunt „Sotheby’s” si „Christie’s”.

„Sotheby’s International” si-a inceput activitatea in urma cu doua secole. La inceput functiona ca intermediar intre vanzatori si cumparatori. In 1976, s-a infiintat „Southeby’s International Reality” ca ramura a vechii firme. In prezent compania are 24 de sedii si peste 175 de filiale in 20 de tari raspandite pe toate meridianele globului. Presedintele birolui executiv central este Stuart Siagel. „Sotheby’s” are in prezent 6 birouri executive zonale, 4 in SUA, si cate 1 in Hong Kong si Londra. „Christie’s” si-a inceput activitatea in 1766. Fondatorul acestei companii a fost James Christie, devenit celebru dupa intermedierea vanzarii unei colectii de pictura intre Regina Catherina a Rusiei si Sir Robert Walpole. Astazi, compania „Christie’s” are 14 filiale in America de Nord, sase in Europa, 12 in Asia si una in Africa.

Scoala baimareana de pictura

In 1896, pictorul Hollossy Simon organizeaza in Baia Mare o tabara de pictura (devenita permanenta pana in 1901), la care participa elevii sai din Munchen. In 1901, in absenta lui Simon, patru pictori baimareni (Ferenczy, Grunwald, Thorma si Reti) pun bazele unei scoli de pictura, nepercepand nici o taxa pentru frecventarea acesteia. In 21 februarie 1911 ia fiinta Asociatia Pictorilor din Baia Mare, iar in 1912 scoala intra in legalitate (fapt ce duce la acordarea burselor de studiu). Intre 1918-1927, scoala functioneaza sub conducerea lui Thorma Janos. Prima perioada din istoria scolii se incheie in 1927, cand Thorma renunta la functia de director (din motive de sanatate). Cele mai cunoscute nume ale artistilor din scoala baimareana sunt: Hollossy, Thorma, Reti, Grunwald, Ferenczy, Baromisza, Glatz, Popp, Maticska, Ziffer, Mikola, Jandy, Czigany, Bernath, Kmetti, Mund, Pittner, Szabotka, Paszk, Tihanyi, Nagy.

Ioana LUCACEL



* Frumoasa a fost aleasa!

Parada Frumoaselor din Maramures a devenit un obicei. Traditionalul si mult asteptatul concurs Miss Maramures a desemnat duminica, 9 martie, Regina serii. Show-ul frumusetii a incantat spectatorii. Din cele 15 concurente a fost aleasa cea care a intrunit cele mai multe voturi ale juriului. Care juriu nu este, asa cum ne-am obisnuit, format dintr-un numar limitat de persoane. Toti cei care au participat la spectacol auvotat Mai democrat decat atat nici ca se poate!

“Legea invidiei” nu-si pierde niciodata coordonatele. Si unde sa se manifeste ea mai intens daca nu la finala unui concurs de miss. Nimeni nu poate fi surprins daca vede privirile iscoditoare ale concurentelor - frumoase toate, pentru ca au trecut deja de furcile caudine ale multiplelor preselectii - sau aude intrebari de genul: “Tu ce inaltime ai”? sau “Ce rochie ti-ai ales”? Anul acesta, traditionala parada a frumoaselor din Maramures s-a desfasurat duminica, 9 martie, la Restaurantul ”Crenguta”. Din pacate, la ora inchiderii editiei noastre fetele inca mai exersau pentru concurs, asa ca GAZETA nu va poate prezenta deocamdata decat cateva momente picante din repetitiile premergatoare concursului.

Au trecut doar trei luni de la ultima gala a concursului de Miss Maramures 2002, organizata tot de Televiziunea Cinemar. Dupa ce-au stat si-au chibzuit bine, organizatorii au ajuns la concluzia ca nu e un moment mai potrivit pentru incoronarea Frumoasei judetului decat finalul saptamanii dedicate femeilor. Finala concursului de Miss a adus in competitie 15 pretendente. Departajarea participantelor s-a facut dupa cinci probe. tinuta de zi, cea business, de seara, costumele de baie si proba cabaretului, gen Can – Can, au pus in valoare talentul si frumusetea concurentelor. Scenariul si coregrafia spectacolului au fost realizate de actrita Nicoleta Bolca de la Teatrul din Petrosani. Dupa multe sfaturi si nervi intinsi la maxim, Nicoleta ne-a declarat: “Mi-e foarte greu sa lucrez cu fetele. Nu coopereaza deloc. Nu mai stiu ce sa fac cu ele”.

Show de show

Show-ul va fi sustinut de trei D.J. care vor veni tocmai din Ungaria. “Am invitat trei D.J. din Ungaria. Pe D.J Mosolinski, D.J. Dany si D.J. Kosovo. Va fi un spectacol cum nu s-a mai vazut pana acum. Am pregatit foarte multe surprize”, declara Claudiu Florescu. In ceea ce priveste juriul, organizatorii marturisesc ca anul acesta, in premiera, el este compus din toti invitatii la concursul de Miss 2003. “Pana acum nu a mai fost o astfel de jurizare. In partea interioara a invitatiilor va fi o lista de jurizare conform careia vor putea vota Frumoasa serii”, spune Claudiu Florescu. In scurtele pauze, bine meritate, GAZETA a reusit sa patrunda in grupul concurentelor pentru a le pune cateva intrebari. Chiar daca este la o varsta frageda, Amanda participa la concurs sfatuita si sprijinita de prietenii ei. “Parintii nu prea au fost de acord, pentru ca sunt foarte tanara (15 ani, n.n.). Insa eu am venit la concurs cu gandul de a castiga. Din ce-am vazut eu pana acum, locul III va fi ocupat de Linda Miszner, locul II de Mariana Botarla, iar Miss Maramures voi fi desemnata eu”, spune entuziasmata Amanda. Alte fete nu ravnesc neaparat la titlul de Miss. Ele sustin ca participa doar pentru a capata experienta sau pentru a se distra. “Eu n-am venit la spectacol pentru ca imi doresc sa castig. Pentru mine este o experienta in plus. Chiar sotul meu m-a determinat sa ma inscriu si ma sustine in continuare. Cred ca Mariana Botarla va iesi Miss Maramures, pe locul II va fi Alexandra, iar pe trei Tania”, afirma Cecilia Ardusatan (26 ani). Trebuie sa marturisim ca dupa ce le-am vazut pe concurente nu ne e la indemana sa dam un pronostic. Prea sunt frumoase maramuresencele in aceasta primavara.

Gabriela VALEAN



* Petrecere de Martisor

Chiar daca vremea de-afara nu prea te indeamna sa crezi, a sosit si primavara. Martisorul s-a dus, dar a venit 8 Martie, Ziua Internationala a Femeilor, care ofera si barbatilor cu functii ocazia de a le demonstra consoartelor cat de mult inseamna pentru ei. Nu de alta, dar in restul timpului nu prea au ei vreme sa stea pe-acasa si sa-si rasfete sotiile. Un buchet de flori, o cina romantica, o seara de neuitat, o invitatie la petrecere sunt cateva din surprizele pe care VIP-urile judetului le-au pregatit.

Putine localuri baimarene au ramas la finele saptamanii tecute neocupate de grupuri organizate. S-a chefuit pe rupte de Ziua Internationala a Femeii, care anul acesta aproape ca a coincis cu Lasata Secului, asa ca a fost ultima petrecere inainte de intrarea in Postul Pastelui. Paharele au fost ridicate pentru sotii, prietene sau colege de serviciu, fara nici un fel de discriminare. Daca restaurantele si-au facut planul pe luna aceasta, nici magazinele de cadouri nu au ramas mai prejos.

In dorinta de a afla care sunt dorintele VIP-urilor legate de ziua de 8 Martie si localurile unde isi vor petrece aceasta zi speciala, GAZETA le-a contactat incercand sa le “descoase”. Din vorba in vorba, ne-am satisfacut curiozitatea de a afla cum si unde isi vor petrece V.I.P.-urile Ziua Internationala a Femeii. Si pentru ca toata lumea sa fie satisfacuta, am decis sa va dezvaluim cateva din surprizele pe care le-au pregatit.

Schi si striptease

Nelu Hoban, patronul ”Oazei Italiene”, are mai multe variante si ii este destul de greu sa se decida. “Cred ca mai am timp sa aleg ceva pe gustul ei. Am atatea ganduri, dar daca vi le spun nu vor mai fi surprize. Am pregatit ceva impreuna cu cativa prieteni: ne vom invita sotiile la ”Oaza Italiana”. In vecini, la ”Club 99”, baietii au pregatit surprize pentru toate fetele din oras, un spectacol de streaptease masculin. Iar daca sotiile vor sa mearga si acolo n-au decat. Noi nu le vom opri”, spune Hoban. Dana Anghel, sotia primarului Cristian Anghel isi va petrece ziua de 8 Martie la schi. “Sotul meu este plecat din oras, dar nu a uitat sa-mi faca o surpriza placuta. Mi-a cumparat un costumas superb. Cand se va intoarce vom mai vedea ce cadouri voi mai primi. De 8 Martie voi merge la schi cu niste prieteni de familie, iar seara voi participa la o petrecere organizata de liberali.” Cristian Anghel nu a vrut in ruptul capului sa ne dea detalii referitoare la surprizele pe care i le pregateste sotiei lui. ~sta e rostul surprizei, sa ramana invaluita in ceata pana se transforma in cadou oferit.

Chef in familie

Eugenia Godja, primarul municipiului Sighetu Marmatiei, a inceput sa sarbatoreasca ziua de 8 Martie de vineri. “De la ora 11 vom participa la o expozitie de flori organizata la Galeriile Ioan Mihaly de Apsa. Noi sarbatorim 8 Martie timp de doua zile. Azi cu sotii, iubitii, iar maine, 8 Martie in familie.” Sotul Eugeniei Godja i-a facut deja un cadou sotiei. “Prima surpriza pe care i-am facut-o este ca am venit acasa pentru ca am fost plecat in Bucuresti. Si surprizele nu s-au terminat. I-am cumparat parfumul ei preferat, ”Charlie”, si nu voi uita nici de trandafirii rosii care sunt preferatii ei”. Delia Ardelean, inspector general scolar, va petrece ziua femeilor prin munca. “Deocamdata nu am un program bine stabilit pentru ca Ecaterina Andronescu, ministrul MEC, se afla in Baia Mare. In dimineata zilei de 8 Martie am cateva cursuri la facultate, iar dupa-amiaza cred ca o voi petrece alaturi de prietenele mele”.

Trandafiri galbeni

Anei Moldovan, managerul Agentiei de manechine si fotomodele “Catharsis”, i s-a pregatit o surpriza de proportii. “Pai, dupa 20 de ani nu mai merge o seara romantica? Ii voi lua un buchet de trandafiri galbeni, voi aprinde lumanari parfumate si vom petrece o seara de neuitat dansand pe ritmurile lui Kenny G. Surpriza va consta in faptul ca voi inregistra totul cu o camera de filmat, iar inregistrarea i-o voi da fiicei mele sa stie ca trebuie sa-si aleaga un sot iubitor si tandru ca mine”.

Munca si distractie

Sotia managerului Hotelului Carpati va fi prinsa in maratonul cotidian. De ce? Pentru ca Ioan Hulbar este plecat in Italia, iar responsabilitatile au ramas pe seama ei. “Noi sarbatorim 8 Martie de trei zile, dar prin munca. Am inceput din 6 martie cu mese festive, de la Romplumb si Vital. In 7 martie avem petrecerea celor de la Banca Comerciala, iar in 8 Martie Banca Romexterra. Noi nu putem altfel, toate sarbatorile le sarbatorim muncind”, ne-a spus Maria Hulbar. Dupa cum vedeti, VIP-urile se intrec, care mai de care, sa-si alinte doamnele la inceputul primaverii. Unii cu cadouri scumpe, altii cu flori, altii, mai liberali in gandire, cu spectacole de streaptease sau cu party-uri intime inregistrate pentru posteritate. Fiecare incearca sa-si bucure perechea. GAZETA le transmite tuturor doamnelor - chiar daca au trecut cateva zile de la 8 Martie - o primavara fericita si un sincer “La multi ani!”

Gabriela VALEAN



* Afonul de la karaoke

Karaoke este un cuvant derivat din expresia “Karappo Okesutura” (adica „orchestra goala” – lb. japoneza) si desemneaza o forma tipica de distractie care a patruns in vocabularul intregii lumi. Oriunde pe glob, karaoke inseamna acelasi lucru. Karaoke s-a raspandit mai intai in Koreea si China, in Sudul Asiei, apoi in Statele Unite si pe batranul continent. Romanii, un popor meloman, au primit cu bratele deschise aceasta inovatie ca pe o metoda suplimentara de a se simti bine.

Legenda spune ca fenomenul “karaoke” a luat nastere la inceputul anilor ’70, intr-un snack-bar din oraselul Kobe (in estul Japoniei). Promovata de societatea japoneza, aceasta activitate a devenit amuzament national, depasind printr-o rapida popularitate stadiul de “boom” temporar. Satisfacand placerea de a canta si de a fi in centrul atentiei, in karaoke poti descoperi si o modalitate eficienta de exersare a limbilor straine. Nefiind o distractie care sa necesite mari investitii, karaoke a fost adoptat in cluburile autohtone in continua cautare de noi elemente pentru atragerea clientelei. „Inovatia nipona” in materie de distractie a prins si in Baia Mare, oferind tuturor posibilitatea de a fredona melodiile preferate in fata unui public ingaduitor. In fiecare joi, intr-unul din cluburile baimarene, amatorii de karaoke, talentati sau afoni, concureaza pentru titlul de „Cantaretul serii”.

Misu, „celebrul anonim”

Unul dintre impatimitii fredonatului pe scena de karaoke este Mihai Pop, zis Misu, un baimarean de 21 de ani, fan al formatiei britanice ”Queen” si, implicit, un mare admirator al lui Freddy Mercury. “Sunt fan al lui Freddy din ’91. Eram in Ungaria, impreuna cu sora mea si ne-am dus sa cumparam niste casete cu muzica. Atunci am luat un album cu selectii ”Queen”. Acela a fost inceputul, acum am toata colectia operelor lor si stiu pe de rost aproape toate versurile. Cel mai mult imi plac “Bohemians Rapsody”, “Show must go on”, “We are the champions” si “We will rock you”. Ascult Queen tot timpul”, declara admirativ fanul. De cate ori are posibilitatea, Mihai nu rateaza ocazia de a-l imita pe celebrul cantaret. Incurajat de prieteni si de un pahar de vin, Misu incearca din rasputeri sa tina ritmul melodiilor idolului sau, Freddy Mercury. “Recunosc ca n-am vocea lui, nu pot sa ma compar cu Freddy. Oricum, e inimitabil, e unic”! In urma “concertelor” sustinute in Clubul Old Times, Misu a primit titlul (neoficial, deocamdata) de „Cel mai simpatic afon”, dar tanarul indragostit de Mercury nu se simte ofensat. Mai mult, recunoaste cu fair-play ca nu are ureche muzicala. “Stiu ca sunt afon, dar imi plac atat de mult cei de la Queen si nimic nu ma poate opri sa cant piesele lor. Nu ma deranjeaza ce spun altii despre mine, cum ma consider eu e mult mai important”, spune Misu. Febra karaoke l-a cuprins intr-o seara cand era cu prietenii la un “pahar de vorba”. In atmosfera incinsa si stimulati de premiile „fluide si cu multe grade”, au “cantat” cu totii „Bohemians Rapsody”. “Din vorba in vorba, am decis sa cantam. Adevarul este ca eram putin in forma. Dupa aventura asta am devenit un participant fidel al concursurilor de karaoke”, dezvaluie Misu. Singura lui dorinta neimplinita a fost aceea de a merge la un concert sustinut de Queen. “Mi-ar fi placut sa-i vad pe viu. Acum nu se mai poate si asta e cel mai mare regret al meu. Nu va mai fi niciodata Queen!”

Gabriela VALEAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.