• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Martie , 2003
* Turcii care au inlocuit turbanul cu clopul

* „Einstein in miniatura” Turcii care au inlocuit turbanul cu clopul
Poveste orientala

salvari, ieniceri, turban, bacsis, muezin, narghilea, azapi, cafea cu bobul mare si aromat, serai, basbuzuc, halva, Coran, mihrab, Meka, ibric, ilic, iatagan, sarailii, geamie, ciubuc, minaret, spahii, harem, achingii, nuga, eunuci, bazar, hangher, cadane, baclava, beglerbeg, kebab, braga, hagie, moschee, ramadan. Intr-un cuvant: Turcia. Pentru ca aroma de ’Stambul e atat de indepartata, GAZETA v-a adus-o aproape printr-o poveste din „O mie si una de nopti”.

Sheherezada din povestea noastra e Nazire. Are 29 de ani, iar legendarul Pasa poarta numele Hasan (33 de ani). Ati intuit ca personajele povestii sunt turci: sotii Celik. A nu se intelege ca sunt incapatanati, desi prin popor nu s-au stins nici acum ecourile proverbului: „Esti turc, de nu-ntelegi?”

La 170 de kilometri de Instanbul, in orasul Bursa Yildirim, in urma cu aproape un deceniu, iubirea si credinta au unit destinele lui Hasan si Nazire. sase ani mai tarziu, cei doi au devenit concetatenii nostri. GAZETA a vizitat familia turcilor adoptati de Maramures.

O nunta de poveste

Conform traditiei, parintii au stabilit nunta celor doi pe vremea cand Hasan si Nazire erau niste copii. In urma cu aproape un deceniu, „intelegerea” a fost pusa in aplicare si a inceput o nunta ca-n povesti care a tinut trei zile si trei nopti. S-au tras in aer focuri de arma si de hainele mirilor au fost lipite bijuterii din aur si bani, ca la orice nunta respectabila din Turcia. Luna de miere au petrecut-o in zona montana Uluda.

Bursa Yildirim - Baia Mare

La cinci ani dupa nunta, la invitatia unui prieten, cei doi au venit in Romania. “Prima data am venit in vizita si uite ca tot aici suntem. Am fost in Timisoara, unde am stat un an si jumatate. Am ramas pentru ca ne place in Romania”, spune „Sherezada” - Nazire. La Timisoara, Hasan a cunoscut o baimareanca, cu care a hotarat sa-si deschida o firma. “Asa am ajuns in Baia Mare. Am avut o firma - mixta, dar pana la urma, am hotarat sa-mi deschid una numai a mea”, marturiseste Hasan intr-o romana aproximativa. Cei doi locuiesc intr-un apartament inchiriat, pe care l-au amenajat in stil turcesc. Asta le aduce aminte de casa, pentru ca, uneori, le este dor de Bursa Yildirim.

Gastronomie „a la turc”

In ceea ce priveste specialitatile culinare, cei doi inca nu s-au adaptat la bucataria romaneasca. Prefera mancarea turceasca, in special iskender, sarmalele turcesti, baclavaua si kebabul. Nu mananca niciodata carne de porc, preferand carnea de pui, miel si in special pestele. “Nu ne-am obisnuit cu mancarea romaneasca. Nici nu stiu sa gatesc ca aici. Preferam sa mancam specialitati turcesti pe care le pregatesc eu. Uneori mai mergem si la restaurantul Lostrita. Acolo sunt mancaruri pe baza de peste pregatite foarte bine. Mancam si specialitati culinare romanesti: ciorba de burta si cea de linte sunt delicioase”, spune Nazire.

Palinca e O.K.!

Baia Mare li se pare foarte mic (in comparatie cu orasul lor natal sau Timisoara), dar familia Celik se declara fascinata de imprejurimile orasului. “Baia Mare este un oras mic, fata de Bursa, dar locurile din jurul orasului sunt foarte frumoase. De vis. Mergem des in Firiza, la Mogosa, la suior si in Cavnic”, marturiseste Hasan. Chiar daca nu au foarte mult timp liber, fiind ocupati cu treburile de la firma, din cand in cand mai ies cu prietenii in localurile baimarene, pentru deconectare. S-au obisnuit cu stilul de viata al baimarenior si considera ca oamenii din aceasta parte a tarii sunt niste gazde cum rar le-a fost dat sa-ntalneasca. Ospitalitatea ar fi cuvantul prin care ar caracteriza Baia Mare. “Imi plac obiceiurile maramuresene si in special muzica populara. Aici am baut prima data palinca. Asta imi place foarte mult. In discoteci nu prea mergem, ca-i muzica prea tare, preferam localuri mai retrase”, spune Hasan. Referitor la intregirea familiei, cei doi inca nu sunt hotarati. Presat de timp si de afaceri, Hasan amana venirea pe lume a copilului lor. Isi doresc ca la intoarcerea in Turcia, Allah sa-i binecuvanteze cu un copil. “Ne place in Romania, altfel nu am mai fi aici”, concluzioneaza Nazire. si uite-asa, am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea „turcilor maramureseni.

Gabriela VALEAN



* „Einstein in miniatura”

O memorie de exceptie, maturitate, inteligenta fenomenala, in cateva cuvinte, reteta unui geniu. GAZETA a descoperit in Baia Mare un pusti de 11 ani despre care profesorii sai nu se sfiesc sa spuna ca este cel putin „un copil supradotat”. Cei mai curajosi dintre ei afirma cu certitudine ca ne aflam in fata unui geniu. Viitorul va decide de partea cui se gaseste dreptatea. Oricum, George Todoran este un fenomen care este decis sa devina un nume in fizica sau in biologie.

Pianist, matematician, fizician, constructor si crescator de paianjeni si mormoloci. La cei 11 ani pe care ii „contabilizeaza” in registrul vietii, George Todoran e „un mic om mare” si de aceea din discutia cu el trebuie eliminat puerilismul dialogului obisnuit intre un adult si un copil. Discutam „pe picior de egalitate”.

„Cand eram mic-mic, am adoptat doi paianjeni pe care i-am gasit in coltul casei si ziua prindeam muste pentru a-i hrani. Tot in perioada aceea am crescut si mormoloci. Pentru ca ma interesa evolutia lor, notam intr-un jurnal observatii despre ei. Acum am o broascuta testoasa, adevarul e ca imi plac foarte mult animalele”, asa si-a inceput confesiunea pustiul balai despre care profesorii sai spun ca este nu numai un pasionat de zoologie, dar e un exemplu de copil supradotat.

Despre pusculita si Lego

„Cand am implinit trei ani am primit cadou un Lego si uite asa am inceput sa construiesc tot felul de vapoare, castele si masinute, dar cea mai ingenioasa constructie am facut-o anul trecut. Am facut o masina cu toate mecanismele functionale. Perfecta! Despre muzica vreau sa-ti spun ca mi-am cumparat primul instrument tot la trei ani, din economiile pe care le-am strans intr-o pusculita. Cand am umplut-o cu monede de 100 de lei, am mers la un magazin, impreuna cu tata, am pus tot maruntisul pe tejghea si i-am spus doamnei sa-mi dea o orga. Acela a fost primul meu instrument muzical. Anul trecut, tata mi-a cumparat o orga performanta. stiti, eu sunt in clasa a IV-a la Liceul de Arta, la sectia de pian”, ne lamureste intelegator George Todoran. “E un talent, in Bacau a castigat locul al II-lea la Concursul de Teorie si Solfegiu. Este perseverent, face totul cu o usurinta uimitoare fata de ceilalti si abordeaza cu seriozitate toate chestiunile. Are o memorie extraordinara! Reda o partitura in timp record, de parca o fotografiaza”, ne convinge Dorina Resler, profesoara lui de pian, si ea uimita de calitatile pustiului.

Fenomenul ”Micul George”

“Este un fenomen, pe cuvant. M-a uimit din prima clipa in care l-am vazut. Se remarca totdeauna prin maniera de a vorbi, prin gesturi si prin inteligenta sclipitoare. Isi ajuta colegii, le explica tot ceea ce nu inteleg, se adapteaza deosebit de usor in orice situatie si dovedeste maturitate fizica si psihica peste varsta lui. Este un copil supradotat. George are rezultate deosebite si la matematica. A participat la olimpiada si la faza locala a castigat locul intai, cu punctaj maxim”, spune entuziasmata Maria Chiorean, invatatoarea lui. „Imi mai plac matematica si fizica. Parintii mei sunt profesori universitari si predau fizica, iar mama ma invata tot felul de lucruri. Uitati, stiu Teoria relativitatii a lui Einstein: E = mc2 (aici trebuie „ ne scolarizeaza pustiul), da’ nu stiu sa scriu normal Fascinat de mai multe domenii, George este constient ca nu le va putea duce la bun sfarsit pe toate, de aceea si-a facut timp sa reflecteze la viitorul sau. “Micul Einstein” vrea o cariera in fizica sau biologie si e hotarat sa-si indeplineasca dorinta.

Gabriela VALEAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.