Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Viitorul smartphone-urilor
IDC spune că volumele uşor mai mari nu vor creşte veniturile totale, fiecare generaţie nouă de telefoane vârf de gamă având din ce în ce mai puţine diferenţe faţă de predecesoarele lor.
„Deşi telefoanele premium nu vor pleca nicăieri, există o creştere evidentă în materie de specificaţii pentru telefoanele la un preţ convenabil” a declarat Melissa Chau, senior research manager la IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker. „Consumatorii nu mai sunt nevoiţi să apeleze la device-uri de top pentru a avea garantat un hardware de calitate sau o experienţă excelentă. Întrebarea cea mare acum este cât de mult pot să scadă preţurile?”
Telefoanele livrate în 2014 vor atinge un număr de 1.3 miliarde, urmând să crească până la 1.9 miliarde în 2018. Cu toate astea, veniturile din vânzările de smartphone vor creşte numai cu 4.2% în aceeaşi perioadă de timp.
Telefoanele cu Android vor continuă să atingă un număr mare de vânzări, în timp ce cele cu iOS vor atinge venituri mari. Până în 2018, Android va controla 80% din piaţa globală de telefoane cumpărate şi 61% din venituri, în timp ce iOS va avea 13% din volumul de telefoane şi 34% din venituri.
„Abordarea celor de la Apple cu preţuri premium asigură o porţie în creştere a veniturilor, în ciuda declinului în market share. În schimb, abordarea Android cu multe faţete va avea rezultate mixte, însă oferă o penetrare mai mare asupra pieţelor în creştere” spune Ramon Llamas, research manager la IDC mobile phones team.
Cum dominaţia Android în materie de volum este atât de mare, nu mai este posibil ca sisteme de operare noi precum Tizen sau Firefox să concureze numai bazându-se pe preţ, spun cei de la IDC. Orice sistem de operare nou va trebui să vină cu o abordare radicală pentru a câştiga semnificativ.