• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 9 Aprilie , 2013

Viceprimarul de catifea!

Reporter: Sunteţi primul viceprimar-femeie din istoria administraţiei băimărene. Cum este să fii excepţia care întăreşte regula?

Gabriela Hofer: Este un noroc să fiu prima femeie pe o astfel de funcţie, de aceea poate e mai vizibilă. Cu următoarele femei din executivul băimărean nu se va mai vorbi ca fiind excepţia, ci obişnuinţa. Pe de altă parte, şi femeile au dreptul să spere la o astfel de funcţie. Îmi pare rău că sunt prima şi atrag astfel atenţia mai mult. Sunt un om obişnuit, nu am nimic în plus faţă de alte femei, sunt multe care pot face faţă rigorilor administraţiei, dar, probabil, nu au avut oportunităţile pe care le-am avut eu acum şi conjunctura. Aşa a fost să fie, eu nu aveam în plan să ajung în poziţia de viceprimar. Domnul Matei era cel care trebuia să ducă mandatul până la final. Dar a fost nevoit să aleagă între această funcţie şi poziţia de conducere într-o firmă. Aşa am ajuns eu aici, ca înlocuitor al domnului Dumitru Matei. Nimic ieşit din comun.

 

Rep.: Credeţi că pentru o femeie este mai dificil să facă faţă rigorilor unei astfel de funcţii?

G.H.: Nu! Eu spun că o femeie se descurcă mai bine decât un bărbat. Nu ştiu de ce predomină bărbaţii, de ce se consideră că este o lume a bărbaţilor. Nu împărtăşesc această opinie şi afirm cu tărie că pe probleme de administraţie, de management, femeile au un simţ aparte.

Nu vreau să spun că bărbaţii nu îşi au locul lor, dar o echipă, administrativă, în cazul nostru, este mai omogenă, mai echilibrată cu o prezenţă feminină. Sau altfel spus, orice echipă de bărbaţi ar trebui să aibă şi o femeie.

 

Rep.: În politica românească, respectiv cea maramureşeană, este promovată femeia?

G.H.: Dacă ar fi să mă refer la ultimii ani, în organizaţia băimăreană domnul Dumitru Matei a avut grijă ca femeile să primească procentul stabilit prin statut, mă refer la funcţii pe tot palierul organizaţiei sau în administraţia publică. Dar înainte era foarte greu să ajungi într-o funcţie de răspundere, chiar şi în cadrul partidului. Bărbaţii au tendinţa de a nu face echipă cu femeile. Greu se remarcă o femeie, mult mai greu decât un bărbat! Bărbaţii consideră că li se cuvine totul, femeile trebuie să muncească din greu pentru aceste funcţii, posturi.

 

Rep.: Continuând pe acest subiect, credeţi că femeile ar trebui să se situeze pe acelaşi palier cu bărbaţii, să aibă aceleaşi şanse? Nu vorbim de curente feministe…

G.H.: Da! Cred că trebuie să existe aceleaşi şanse, cred că femeile ar trebui să fie mai luate în seamă. Noi muncim foarte mult! Dacă ar fi să privim cu atenţie organizaţia judeţeană, s-ar observa cu uşurinţă că cei de la tineret şi organizaţia de femei au multe de făcut şi chiar fac. Cu noi femeile, bărbaţii îşi fac munca politică, organizatorică, toate activităţile. Campaniile electorale sunt realizate cu o majoritate feminină.

 

Rep.: Politicienii români sunt misogini?

G.H.: Nu pot spune asta, dar în Baia Mare sunt un pic!

 

Rep.: Revenind la administraţie, care credeţi că este plusul pe care îl aduceţi în executivul Primăriei Baia Mare?

G.H.: Cred că atuurile mele sunt perseverenţa, loialitatea, faptul că nu renunţ uşor la ce îmi propun să întreprind. Sunt mai sufletistă şi altfel pot trata problemele legate, de exemplu, de social. Consider că femeile sunt potrivite să rezolve astfel de probleme, ca şi cele culturale, problemele ce ţin de partea umanistă, metaforic spus, din administraţie. Nu mă văd potrivită la urbanism, să spunem.

 

Rep.: Dincolo de general, cum credeţi că veţi colabora cu bărbaţii din executiv, din Primărie?

G.H.: Foarte bine! De fapt există un istoric al colaborării bune cu viceprimarul Istvan Ludescher şi cu primarul Cătălin Cherecheş. Eu am mai fost consilier local în urmă cu două mandate şi ne cunoaştem. Am rămas în relaţii foarte bune cu domnul viceprimar, iar cu domnul primar, la acea vreme a fost consilier, parlamentar, de asemenea, am avut o bună colaborare. Am fost colegi de partid şi a fost foarte bine.

 

Rep.: Cum se vor împăca noile responsabilităţi, cu familia?

G.H.: Nu vor fi probleme, băiatul cel mare este plecat la studii în străinătate, fata este la liceu, soţul meu are afaceri, voi putea să mă dedic responsabilităţilor. Am disponibilitate şi în ceea ce priveşte timpul şi din punct de vedere al capacităţii, al rezistenţei la efort. Sunt un om de acţiune, deschis, activ. Îmi place să am de lucru, nu să stau într-un birou şi să mut nişte hârtii.

 

Rep.: Printre atribuţiunile dumneavoastră ca viceprimar se regăsesc cele sociale. Acestea implică chiar şi muncă de teren, vizite în zonele sărace ale oraşului. Este Gabriela Hofer omul care să meargă prin astfel de locuri, fără reţineri?

G.H.: Nu am nici un fel de problemă. Sper să nu trebuiască să umblu prin noroaie, după cum aţi spus, dar cred că problemele sociale nu se pot rezolva decât cu mult suflet. Pot să discut cu orice minoritate, cu persoane care au probleme şi în măsura în care se va putea, problemele se vor rezolva.

 

Rep.: Dincolo de atribuţiunile viceprimarului, aveţi un proiect la care ţineţi şi pentru care vă veţi lupta să îl duceţi până la capăt?

G.H.: Da! Am un proiect personal. Doresc să îl ajut pe domnul primar Cătălin Cherecheş să aducem mai mulţi investitori în municipiul Baia Mare. Oraşul trebuie salvat!

În Baia Mare s-au făcut investiţii doar pe partea de comerţ. Nu mai merge aşa. Puterea de cumpărare a băimărenilor a scăzut, cunosc acest lucru, deoarece vin dintr-o firmă comercială. Avem nevoie de producţie, de industrie. Locuri de muncă, un şomaj mai scăzut şi putere de cumpărare mai mare.

Eu cred că principala soluţie pentru a salva oraşul sunt investitorii.

Ştiu că acum se fac eforturi pentru a aduce investiţii, aşa că doresc să fac cât mai mult pentru a sparge „ghinionul” Băii Mari.

 

Rep.: Aţi intrat „în pâine”?

G.H.: Da şi nu! Nu se poate în câteva zile să ştii totul, să afli totul. Sunt familiarizată cu unele probleme, dar acum se pune altfel problema decât de pe poziţia de consilier. Am nevoie de câteva săptămâni şi cunosc oamenii, direcţiile, să îmi fac o proiecţie a problemelor, să îmi aşez priorităţile. Una peste alta, totul este important şi totul este pentru băimăreni. Există o echipă şi mă voi integra în ea.   

 
 

„În Baia Mare s-au făcut investiţii doar pe partea de comerţ. Nu mai merge aşa. Puterea de cumpărare a băimărenilor a scăzut, cunosc acest lucru, deoarece vin dintr-o firmă comercială. Avem nevoie de producţie, de industrie. Locuri de muncă, un şomaj mai scăzut şi putere de cumpărare mai mare. Eu cred că principala soluţie pentru a salva oraşul sunt investitorii”.

 
Gabriela Hofer

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.