• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 30 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 28 Aprilie , 2021

Via Gastrocarpathia – o nouă rută turistică tematică transfrontalieră

 

Via Gastrocarpathia – o nouă rută turistică tematică transfrontalieră

 

 

În perioada 1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2021, Camera de Comerț și Industrie Maramureș – CCIMM (Romania), ca beneficiar principal, împreună cu partenerii săi: Universitatea Babes-Bolyai University – UBB (România), Universitatea din Miskolc – UM (Ungaria), Universitatea de Stat "Universitatea Națională Uzhhorod" – UNU (Ucraina), Camera de Comerț și Industrie Borsod-Abauj-Zemplen – CCIBAZ (Ungaria) și Transcarpathian Enterprise Support Fund “TES Fund” – TES (Ucraina), implementează proiectul KRA’GAS “PROMOVAREA MEȘTEȘUGURILOR ȘI A GASTRONOMIEI CA ELEMENTE RELEVANTE ALE MOȘTENIRII CULTURALE A EUROREGIUNII CARPATICE”, ID: HUSKROUA/1702/3.1/0027. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine ENI CBC Programme 2014-2020.

Pe lângă obiectivul general de promovare a meșteșugurilor și a gastronomiei în regiunea transfrontalieră România-Ucraina-Ungaria, proiectul urmărește atingerea mai multor obiective specifice. Printre acestea se numără efectuarea unei analize antropologice în regiunea proiectului pentru a oferi o perspectivă de ansamblu a cunoștințelor, obiceiurilor și evoluțiilor comunităților, subliniind diferențele și asemănările dintre aceste comunități regionale. Alte două obiective specifice sunt crearea rutei turistice transfrontaliere Via Gastrocarpathia, rută tematică pentru meștesuguri și gastronomie, și dezvoltarea regiunii proiectului ca destinație turistică comună, prin promovarea traseului turistic identificat prin intermediul instrumentelor digitale.

Datorită sițuatiei actuale determinată de pandemie, unele activități ale proiectului au fost regândite și adaptate astfel încât să respecte toate restricțiile impuse de autorități, dar în același timp să se poată atinge rezultatele urmărite într-un cadru de siguranță. Astfel, în ciuda pandemiei, proiectului Kra’gas își vede de drum. Un drum pavat cu tradiții, meșteșuguri și gastronomie locală. Toate incluse în ruta turistică tematică transfrontalieră Via Gastrocarpathia.

Până acum s-a reușit implementarea analizei antropologice, s-a realizat pagina de Facebook Via Gastrocarpathia, pagină dedicată rutei turistice prin care se prezintă atât meșteșugari din regiunea proiectului, cât și aspecte ce țin de gastronomia fiecărei zonă implicată în proiect din România, Ucraina și Ungaria. Următorii pași se îndreaptă către definitivarea rutei turistice Via Gastrocarpathia și a paginii web dedicată, instrument de bază pentru turiștii care vor dori să descopere meșteri, meșteșuguri și gastronomia locală, finalizarea volumului științific și realizarea hărților și a materialelor de prezentare a rutei.

Un aspect nou în cadrul proiectului care vine să sprijine atingerea rezultatelor scontate este implicarea a cel puțin 15 influenceri (5 din fiecare țară – România, Ucraina și Ungaria), care vor experimenta secțiuni ale rutei turistice. Astfel, vor fi înregistrate cel puțin 30 de experiențe cu influenceri, care implică cel puțin 30 de puncte de interes de pe ruta turistică. Aceste experiențe vor constitui baza centrului de resurse digitale care va fi găzduit pe pagina web a rutei.

De asemenea, Festivalul Internațional de Meșteșuguri și Gastronomie, gândit inițial ca un eveniment cu participare fizică, se va desfășura online sub denumirea de Eveniment Internațional de Meșteșuguri și Gastronomie și va cuprinde și prezentarea principalelor rezultate ale proiectului în cadrul conferinței de închidere. Ca parte a acestui eveniment internațional, va fi organizat un eveniment specific pentru a promova ruta, punctele de interes si pagina web a rutei.

În finalul proiectului turiștii vor putea descoperi noua rută tematică Via Gastrocarpathia. Prin intermediul paginii web și a paginii de Facebook, doritorii vor avea la dispoziție toate datele necesare pentru a putea parcurge atât virtual, cât și fizic un itinerariu interesant care va pune în evidență meșteșugurile locale, gastronomia specifică, precum și asemănări și deosebiri din regiunea transfrontalieră România-Ucraina Ungaria.

Pentru mai multe detalii despre acest proiect, meșterii incluși și gastronomia locală, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook https://www.facebook.com/ViaGastrocarpathia

 

Persoană de contact: Alexandra Lazăr – coordonator de comunicare – KRA’GAS

kragas@ccimm.ro

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.