• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 26 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 19 Aprilie , 2023

Vernisajul expoziției „Roșu tradițional românesc”

Recent, la Salonul Artelor al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, a avut loc vernisajul expoziției de artă fotografică ”Roșu tradițional românesc”, în cadrul proiectului „Zestrea vie românească”, care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale cromaticii tradiţionale din România.

Expoziția va parcurge apoi toate regiunile istorice ale României, ajungând şi la cele mai importante centre ale diasporei româneşti din Europa şi din lume, fiind expusă în muzee şi alte centre culturale.
Expoziția, cuprinzând o selecție de 75 de instantanee din toate zonele etno­fol­clorice ale Maramureșului și din regiunile țării, fotografii semnate de artistul fotograf băimărean Tudorel Ilie, ambasador al turismului maramureșean, poate fi vizitată la Salonul Artelor, în perioada 10 – 22 aprilie 2023.
În cadrul evenimentului, s-a desfă­șurat o demonstrație de încondeiere a ouălor de Paște la care au participat: meșterul olar Vasile Chira din Cărbunari, Călina Mârzac cu fiica Ilinca și Reghina Cosma din Rogoz (Țara Lăpu­șu­lui). Au cântat pricesne interpreții de muzică populară Rafila Bărbos și Valeria Dancoș din Cernești, Onișor Pop, originar din Groșii Țibleșului. Despre semnificația culorii roșii în istoria culturii universale, dar mai ales în tradițiile românești, au luat cuvântul: lect. univ. dr. Natalia Lazăr, prof. univ. dr. Delia Suiogan, Centrul Universitar Nord Baia Mare, artistul fotograf Tudorel Ilie și dr. Teodor Ardelean, gazda evenimentului.

Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscută publicului larg impor­tanța, frumusețea și semnificațiile culorii roșii în cultura și arta tradițională românească. Valoarea recunoscută pe plan mondial de către UNESCO a Mărtișorului, a ceramicii de Horezu, a „Ritualului Călușului”, a scoarțelor ro­mânești și mai nou a „Cămăşilor cu altiță” româneşti, cunoscute sub denumirea de „Ia românească”, nu puteau fi con­sacrate pe plan internațional fără culoarea roșie.

Prin organizarea de şezători în cadrul expoziţiei se va putea crea pe viitor cadrul necesar cunoașteri, conservării şi promovării tehnicilor de vopsire și încondeiere a ouălor de Paște, confecţionarea ele­men­telor costumului popular, a măș­ti­lor și alte meșteșuguri tradiționale, componente ale patrimoniului cultural tangibil şi intangibil național al României.

În ansamblul de credințe care fundamentează arta tradițională creș­tină, roșul este culoarea sângelui jertfei lui Hristos pe cruce, dar și culoarea iubirii biruitoare, prin miracolul învierii Mântuitorului. În Duminica Floriilor se poartă mult roșu în vestimentație. De Sărbătorile Pascale, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, cele mai multe ouă sunt vopsite în roșu și se ciocnesc în ziua de Paști. În Ardeal, la țară, ouălor vopsite li se spune ouă feștite. Local, în unele zone etnofolclorice ale țării noastre, se obișnuiește pictarea ouălor. Aceste ouă pictate se mai numesc ouă încondeiate. În zona Bucovinei, sunt cunoscute ca ouă închistrite, iar în Țara Lăpușului ca ouă împistrite. Decorarea ouălor se face cu simboluri geometrice, florale, zoomorfe sau religioase, folosindu-se pigmenți și o tehnică tradițională.  Artistul fotograf băimărean a prezentat celor prezenți multe infor­mații despre culoarea roșie, despre vopsitul ouălor, despre celebra pască realizată în Rogoz și multe  altele.

Manifestarea a fost deosebită, iar cei prezenți au ascultat pricesnele cântate :de artiștii de muzică populară prezenți la eveniment. S-au oferit cadouri și mulțumiri.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.