• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 1 Aprilie , 2012

Vasile Iusco este unul dintre cei mai perseverenţi primari ai judeţului. Conduce oraşul Dragomireşti de trei mandate şi are ani mulţi de experienţă în administraţia publică locală.

 

A spus întotdeauna că indiferent cine va guverna ţara, e nevoie de continuitate în dezvoltare. E nevoie de o strategie care să fie respectată, altfel dezvoltarea e haotică. De aceea, Vasile Iusco, primarul oraşului Dragomireşti a realizat prima strategie de dezvoltare din zonă, înainte să intre legea în vigoare şi înainte să se ceară astfel de documente pentru programele de finanţare europeană.

De altfel, Dragomireştiul a fost totdeauna o localitate atipică, cu instituţii atipice, pentru că a fost un centru al Văii Izei. Oraşul a avut judecătorie, trezorerie, dispensar, muzeu etc. Instituţii pe care alte localităţi nu le au şi drept urmare am avut şi cerinţe diferite şi atipice.

Acum, primarul are în faţă o “carte albă a dezvoltării”,o listă de proiecte şi realizări din care tot bifează punctele atinse: “Cât despre proiecte implementate în premieră, avem multe, unul ar fi în domeniul salubrizării de exemplu. Am implementat şi impus şi măsuri mai dure să zicem, dar de fiecare dată am ales calea dialogului. Le-am explicat oamenilor despre ce e vorba, am făcut adunări publice şi ei au înţeles. Am lucrat în administraţie şi înainte de 1989. După Revoluţie am lucrat în finanţe 10 ani, iar din 2000 sunt primar. Anul acesta am împlinit şi 12 ani de mandat, ca primar. Dragomireştiul, cum aţi spus, a fost întdeauna inima Văii Izei. Aici a fost centrul Astrei. Şi sigur că au fost nişte instituţii are au funcţionat aici, cum a fost judecătoria, ocolul silvic, pretură, cum îi zicea atunci. Erau o serie de instituţii care au dat greutate, care au ridicat localitatea deasupra celorlalte.

Plus că aici au fost întotdeauna oameni înţelepţi, curajoşi, care au participat la toate evenimentele istorice: Marea Unire, cele două războaie mondiale, rezistenţa anticomunistă”.

 

Astăzi, primarul se poate lăuda cu o lungă listă de realizări şi reuşite. Câţi primari din ţară se pot lăuda că, în timpul mandatelor lor au fost rezolvate toate problemele de infrastructură din localitatea pe care o conduc? Şi mai mult, că au implementat ori iniţiat proiecte care să schimbe radical faţa oraşului? Cu siguranţă puţini. Iar Vasile Iusco, primarul oraşului Dragomireşti, este unul dintre ei.

 

Capitolul infrastructură. Unul dintre cele mai importante pentru orice oraş, a fost „deschis” anii trecuţi, printr-o investiţie importantă: alimentarea cu apă a oraşului. Logic, primarul a pregătit un proiect pentru canalizare şi unul pentru staţie de epurare. S-a aprobat şi realizat staţia de epurare, dar, ani buni, proiectul de canalizare a rămas în „stand-by” fiind scos de pe lista proiectelor eligibile pe criterii politice. Astfel că, Dragomireştiul ajunsese în situaţia penibilă de a avea staţie de epurare şi de a nu o putea folosi din cauză că nu avea canalizare. Într-un final, a fost deblocat însă şi proiectul canalizării, iar lucrările propriu-zise au început anul trecut şi dacă finanţarea continuă în acelaşi ritm, primarul e optimist că în acest an lucrarea va fi finalizată. Ulterior, urmează să fie implementat un proiect gigant de modernizare a tuturor drumurilor comunale, care va include inclusiv reabilitarea trotuarelor şi amenajarea circulaţiei apei pluviale şi apoi unul de modernizare a iluminatului public, iar cu aceste obiective, problemele de infrastructură din oraş ar fi practic rezolvate.

 

O altă componentă importantă a dezvoltării localităţii o reprezintă reabilitarea instituţiilor publice.

Primăria, cartea de vizită a oricărei localităţi, a fost „ajustată” anul trecut şi extinsă cu o sală de şedinţe şi un grup social. În urmă cu doi ani, primăria a cumpărat un teren pe care intenţiona să construiască un sediu nou. De altfel, au fost realizate toate documentaţiile necesare, dar proiectul s-a oprit momentan din cauza crizei şi lipsei de bani.

În schimb, de doi ani, şcoala se află într-un amplu proces de modernizare. Lucrările cuprind tot ce e necesar pentru o şcoală europeană, de la faţadă, la încălzire centrală şi continuă în acest an.

Primăria are în lucru şi speră să finalizeze în acest an un proiect important pentru domeniul social-sănătate: centrul medico-social din oraş.

Investiţia se realizează într-o clădire veche, din perioada interbelică, aşa că a necesitat fonduri importante pentru modernizare.

Dacă tot vorbim de clădiri, a fost aprobat proiectul pentru construcţia unei grădiniţe cu program prelungit. Primarul spune că în judeţ vor fi construite şase astfel de obiective, iar unul dintre ele va începe anul acesta în oraşul pe care îl conduce. Proiectul a fost aprobat şi urmează procedurile legate de licitaţii şi atribuirea contractului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.