• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Aprilie , 2012

Vasile Coman revine în politică cu puterea cuvântului!

Surpriza alegerilor pentru preşedenţia Consiliului Judeţean va fi candidatura lui Vasile Coman. Fost director al Remin în perioada cea mai complicată a existenţei Companiei, doctor inginer Vasile Coman a renunţat la activitatea din minerit şi a urmat o cale nebătută prin pădurile virgine ale industriei lemnului. De 12 ani lucrează în Vişeu de Sus, la RG Holz. Loc în care a construit o firmă alături de cumnatul său, aflată acum între primele trei-patru firme de profil din Europa. Va candida din partea Partidului Verde „Pentru un Maramureş fain” şi pentru maramureşenii adevăraţi, cinstiţi, drepţi, cei care ştiu să se respecte şi să respecte. Va candida pentru maramureşenii ce poartă clop, aşa cum a fost din tată în fiu în această parte de ţară. Îi place ideea şi va veni în faţa maramureşenilor cu această imagine de „candidatul cu clop”, dar care este doctor inginer într-o profesie grea şi specialist în infrastructură feroviară, noul lui „hobby” profesional.

 

Reporter: Se poate spune că Vasile Coman revine în politică după o absenţă de 12 ani?

Coman Vasile: Nu aş vrea să se creadă acest lucru. De ce? Funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean are, într-adevăr, o conotaţie politică. Fără politică este greu a face ceva, dar funcţia are o componentă principală legată de gospodărirea judeţului, de administrarea Maramureşului. Eu vin, dacă va fi să fie, ca un gospodar. Adică, avem o avere a judeţului care trebuie administrată cum se cuvine. A gospodări în ziua de astăzi, fără politică, este cam greu, dar în cea mai mare proporţie, administrarea unui judeţ este un act apolitic. Aşa vreau să cred că administrarea unui judeţ cum este Maramureşul ar fi o muncă de gospodar. Drept urmare, revenirea mea nu este în politică!

 

Rep.: De ce acum şi nu în urmă cu patru sau opt ani?

C..V.: Pentru că m-am săturat! Şi ca mine sunt milioane de români care s-au săturat. Chiar că m-am săturat să fiu minţit, să fiu păcălit, manipulat. Iar statul pe margine chiar că nu mai face bine. Faptul că ai mei copii au plecat din ţară pe drumurile Europei pentru o viaţă mai bună mă determină să doresc altceva. Măcar pentru nepoţi! Pe această idee vreau să candidez. Nu ştiu ce şanse am, dar lecţia am început să o învăţ. Cel puţin nepoţii să rămână lângă noi!

Pe de altă parte, poate anticipez, de ce candidez din partea Partidului Verzilor? Nu este un secret, am fost curtat de multe partide, partide care au realizat că au nevoie de oameni corecţi şi competenţi. Să nu se creadă că mă cred foarte… dar am o experienţă de viaţă pe care îmi place să o împărtăşesc şi cred că în faţa lui Dumnezeu, când a fi să fie, voi sta cam drept! Nu îmi va fi ruşine de mine!

Toate acestea vreau să le ofer maramureşenilor din partea Partidului Verzilor, chiar dacă este un partid mic, nesemnificativ în viaţa politică curentă. Fac acest lucru deoarece are o doctrină bătută în cuie. Verdele este viaţa! Am văzut cum partide de stânga au apelat la metode de dreapta, sau invers pentru un vot în plus. A fost şi este un haos! Această instabilitate doctrinară chiar m-a dezamăgit. O spune un om care a plecat din PNŢCD, dar nu am trecut la alt partid. Nu sunt un traseist politic, ci un om care încearcă să facă politica maramureşenilor asociată cu Verdele care înseamnă viaţa, curăţenia din suflet, curăţenia în modul general.

 

Rep.: Ce a făcut Vasile Coman în cei 12 ani de când a dispărut din prim-planul vieţii publice? Cu siguranţă oamenii se vor întreba, la fel şi contracandidaţii.

C..V.: După ce am plecat de la conducerea Companiei Remin am avut posibilitatea de a lucra pentru o companie canadiană, dar aveam nevoie de o sumă de circa 10 mii de dolari pentru a constitui un fond de garanţie. Bani pe care eu nu i-am avut. Am apelat la cumnatul meu, din Vişeu de Sus, cel care este proprietarul SC RG Holtz, la vremea aceea o firmă ce dorea să se dezvolte. A fost de acord să mă ajute, dar m-a rugat să îl ajut câteva luni de zile în afacerea sa deoarece intrase pe un „drum îngust” al managementului afacerii şi avea nevoie de ajutor.

Am rămas la el, am devenit directorul firmei şi am dezvoltat o afacere care a ajuns la un nivel foarte ridicat al competenţei şi profesionalismului. Atunci am pus un diagnostic al problemelor şi am propus un tratament care ne-a adus pe drumul normal al activităţii. La ora actuală RG Holtz este între primele trei-patru locuri în Europa la produsele din elemente stratificate pentru ferestre şi uşi. În prima mea lună de activitate în firmă, i-am spus cumnatului meu că trebuie să trecem de un „punct îngust”, regăsit în orice management, al oricărei activităţi economice. Marea problemă a firmei era transportul pe calea ferată. Am avut resursele şi am plecat în ţară pentru a căuta o locomotivă. Era cam târziu, cam tot parcul rulant a fost dus la topit. Într-un an de zile am reuşit, totuşi, să cumpăr două trenuri. Şi ne-am pus pe picioare!

Dar această realizare a dus la salvarea şi crearea brandului Maramureşului şi nu numai: Mocăniţa, ultima Mocăniţă cu componentă industrială din Europa!

 

Rep.: Ce înseamnă Mocăniţa?

C..V.: Numai anul trecut am avut 18 mii de turişti într-un sezon de aproape patru luni de zile. În plus, o dezvoltare, în perioadă de recesiune, pe orizontală, a industriei turistice (pensiuni, alimentaţie publică etc.).

 
 

Rep.: Cum vede Vasile Coman ieşirea Maramureşului din izolarea de care se vorbeşte de peste 10 ani. Soluţia „punctului îngust” se poate aplica şi la nivelul unui judeţ?

C..V.: Poate trebuie spus, la modul sintetic, ce ar fi trebuit să facă administratorii judeţului de până acum. Trebuiau inventariate toate problemele judeţului pentru a putea da soluţii. Nu pot să nu încep cu problema mineritului. Este un mare semn de întrebare închiderea tuturor minelor. Trebuiau să ţină cu dinţii de cele trei-patru mine în care se putea continua activitatea. Mare greşeală că s-a închis tot mineritul! Apoi, existenţa iazurilor în interiorul comunităţilor generează o stare deloc plăcută şi sănătoasă pentru viaţa oamenilor. Ar trebui căutate alte soluţii. În campania electorală voi veni cu soluţiile concrete.

O problemă esenţială, nerezolvată până acum este şi situaţia drumurilor. Multe au fost declasificate. Nu este posibil ca Pata Albă de pe harta României, prin neincluderea Maramureşului în strategia de dezvoltare a infrastructurii rutiere, feroviare şi aeriene să fie în continue prezentă în viaţa maramureşenilor. Trebuie revenit la normal. Pe mine nu mă pot minţi!

Revenind la întrebare, toate problemele Maramureşului trebuie duse şi puse în faţa conducătorilor de la Bucureşti. Trebuie să te zbaţi! Ar fi multe de spus. Problema drumurilor, problema zootehniei, turismul, sprijinirea firmelor mici şi mijlocii. Dar cel mai important, absorbţia fondurilor europene. Printre obiectivele mele prioritare se află înfiinţarea a 15 centre pentru realizare de proiecte pentru finanţare europeană. Aceste centre cu personal calificat şi plătit de autoritatea judeţeană ar face proiecte pentru cei care vor să acceseze fonduri, de la micile afaceri până la agenţii economici importanţi. Am această dorinţă şi posibilitate intelectuală de a realiza aşa ceva.

 

Rep.: Este Vasile Coman un candidat atipic?

C..V.: Se poate spune aşa! Dacă considerăm că a fi cinstit e atipic, sunt un candidat atipic! În viaţa mea nu am luat de la nimeni, nimic. Nu am luat un LEU mită! Dacă cineva ar fi în stare să vină şi să spună că am primit un LEU în mod necinstit, mă voi retrage automat din cursa electorală şi tot ce decurge de aici.Pe de altă parte, atipic este şi modul în care pun problema mineritului, că tot am vorbit. Fac parte dintr-un colectiv care a pus la punct o tehnologie de procesare a zăcămintelor aurifere fără cianură. O tehnologie non-cianură! Voi prezenta în campania electorală o tehnologie brevetată, dar care nu a atras atenţia deoarece nu aduce, probabil, sfântul comision!

Sunt un om curat, integru, care va dori să aducă oameni curaţi, cinstiţi, buni profesionişti în toate domeniile şi activităţile economice maramureşene. Tot atipică poate fi considerată şi partea de imagine a campaniei mele. Îmi doresc pălăria maramureşeană, nu şapca comunistă, adică vreau să se ştie limpede că maramureşeanul este propriul lui stăpân şi ştie cu adevărat cum să-şi orânduiască viaţa. Voi merge cu un slogan strict maramureşean: „Pentru un Maramureş fain!”

Vreau ca maramureşenii să reţină că, prin reîntoarcerea mea pe scena politică, ţinta mea este foarte clară: LOCURI de muncă. Mă voi lupta pentru formarea unor OAMENI politici AUTENTICI şi a unor CONDUCÃTORI AUTENTICI.

 

„Pentru campania electorală sunt bani puţini. Dar nu prin puterea banilor, neapărat, îmi croiesc această candidatură, ci prin puterea CUVÂNTULUI. Nu pot să nu îmi aduc aminte de cuvintele Cărţii Sfinte: „La început a fost cuvântul, cuvântul era la Dumnezeu, iar Dumnezeu era cuvântul” - Vasile Coman.

Comentariile celorlalți

Bogdan Gicu pe 06.05.2012 la 18:40
Avem nevoie de-o persoana ca si domnul Coman. Suntem alaturi de dumneavoastra!
Sorin pe 01.05.2012 la 12:45
Domule Coman, va tinem pumnii in aceasta lupta si va vom sustine cu mare incredere!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.