• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Mai , 2012

Atipicul Vasile Coman, un nou tip de politician

La Biroul Electoral Judeţean a fost înregistrată candidatura lui Vasile Coman din partea Partidului Verde, filiala Maramureş. O candidatură surpriză, având în vedere că Vasile Coman    s-a retras din viaţa politică în urmă cu 12 ani, dedicându-se profesiei. Când a fost întrebat ce l-a determinat să revină în prim-planul politicii maramureşene, Coman a răspuns sec, ferm, încrezător: „M-am săturat!”. El a venit însoţit de colegi, prieteni şi alţi candidaţi ai „verzilor” în localităţi maramureşene. După terminarea verificărilor actelor, Vasile Coman a dat o declaraţie de presă, un discurs atipic, aşa cum va fi, probabil, şi campania lui electorală. Coman a vorbit despre necesitatea în viaţa politică actuală a unui nou tip de conducător.

 

„Acum, la început de drum în această candidatură pentru funcţia de preşedinte a Consiliului Judeţean din partea Partidului Verde, şi îmi place să spun „a Partidului vieţii”, plec cu un sentiment de îngrijorare. Aceasta a fost generată de câteva cuvinte înţelepte ale poporului român, care spun că mulţimile îşi aleg conducătorii pe care îi merită. Şi când spun conducători, mă refer şi la conducătorii politici şi, de ce nu, până la conducătorii de suflet ai poporului român. Un conducător ce aduce mulţimii care l-a ales suferinţă şi lacrimi înseamnă pentru mine ceva, înseamnă că acea mulţime chiar are o problemă şi este purtătoarea unui păcat pe care ar trebui să şi-l caute, să şi-l descopere. Mântuirea prin această suferinţă, această purificare, nu face decât, mai devreme sau mai târziu, să mai urce o treaptă spre spiritualitate.

Conducătorii se spune că sunt daţi de Dumnezeu! Şi eu cred în vorbele înţelepte ale românilor, în ciuda formaţiei mele tehnice. Când această ispăşire, această mântuire, este definitivată, comunităţii respective i se dăruieşte conducătorul pe care şi-l doreşte.

Grija mea şi marele semn de întrebare cu care încep această campanie electorală este: Oare noi, maramureşenii, suntem pregătiţi pentru a ne alege conducătorul pe care ni l-am dorit de 20 de ani? Adică, conducătorul cu acel profil, cu acea autoritate şi prestigiu moral atât de mult dorit. Acel conducător, cu autoritatea şi prestigiul competenţei, profesional. Şi dacă mai există o autoritate naturală, cu atât mai bine. Această întrebare o pun în primul rând tinerilor maramureşeni, care au luat drumul Europei în căutare de lucru. De multe ori, împinşi chiar de către conducătorii pe care i-au ales. Aceeaşi întrebare, dacă sunt pregătiţi pentru un conducător de tip nou, o pun şi bătrânilor rămaşi singuri. Bătrâni care de această dată nu mai păzesc o singură casă, ci două, pentru că tinerii s-au întors înapoi în Europa în agonisirea a câte ceva şi pentru propria lor bătrâneţe. Aceeaşi întrebare, şi răspunsul îl aştept prin vot, o pun şi poliţistului din stradă, şi ei ştiu de ce! O adresez magistratului din Maramureş şi, şi el ştie de ce! O pun ţăranului din Maramureş, căruia i-au rămas dealurile necosite. Aceeaşi întrebare, şi răspunsul îl aştept la vot, şi profesorului, şi pensionarului umilit. Dar mai ales, şi aici accentuez această întrebare, dacă suntem pregătiţi şi dacă ne-am trezit, o pun oamenilor care lucrează în sănătate, cei care văd cu ochii lor cum se sting vieţi datorită lipsei de bani, datorită lipsei de medicamente şi a tehnicii medicale, văd cum se sting vieţi datorită unor bani care     iau de multe ori drumul unor buzunare, nesimţit de adânci.Candidez din partea maramureşenilor de peste Deal - şi îmi place să folosesc această sintagmă - pentru că acolo m-am născut.

Candidez din partea maramureşenilor de dincoace de Deal pentru că aici locuiesc şi trăiesc. Şi din această clipă, tot ce am mai bun în mine, în mâinile mele şi în sufletul meu, aşez în mâinile şi în sufletul tuturor locuitorilor din Maramureş!

Dacă va fi să fac parte din această mare lucrare a lui Dumnezeu, vom reuşi! Iar dacă nu, nu vom reuşi!”, a spus Vasile Coman la momentul depuneri candidaturii.

 

Candidez din partea maramureşenilor de peste Deal (…) pentru că acolo m-am născut. Candidez din partea maramureşenilor de dincoace de Deal, pentru că aici locuiesc şi trăiesc. Şi din această clipă tot ce am mai bun în mine, în mâinile mele şi în sufletul meu, aşez în mâinile şi în sufletul tuturor locuitorilor din Maramureş! - Vasile Coman.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.