• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 1 Aprilie , 2012

Asuaju de Sus, lecţia continuităţii

Vasile Boitor este „veteranul” aleşilor locali din Maramureş. Are cinci mandate de primar şi o lungă listă de realizări.

 

Responsabilitate şi respectarea cuvântului dat. Fără aceste atribute, niciun primar nu are şanse să mai fie reales. Darmite de 5 ori, ca şi Vasile Boitor, primarul comunei Asuaju de Sus. În cele două decenii de când se află la cârma comunei, Boitor a trecut prin multe etape dificile cauzate de criza economică, politică etc. Dar spune că pentru electorat e important să vadă intenţiile alesului. Să ştie că vrea, poate şi ştie să dea totul pentru comunitatea care l-a ales.Apoi, e important să ajuţi pe oricine îţi calcă pragul, pentru că, crede Boitor, toate atribuţiile intră în sarcinile primarului, chiar şi cele care nu sunt trecute în fişa postului. Iar prima dintre ele este omenia şi obligaţia de a-l asculta pe fiecare. Mai mult, primarul Vasile Boitor s-a obişnuit să se consulte cu cetăţenii la luarea deciziilor şi să le spună adevărul de fiecare dată, chiar dacă adevărul e, uneori, că, din lipsă de bani, nu se poate implementa un proiect sau altul.

 
 

De când Boitor se află la conducerea primăriei, Asuaju de Sus este în permanenţă pe o pantă ascendentă de dezvoltare, deşi, în ultima vreme, contextual politic şi economic a fost destul de nefast. Multe proiecte nu fost aprobate din motive politice.Una din cele mai nedrepte şi grele lovituri a fost dată proiectului integrat care conţinea alimentarea cu apă, canalizarea, centrul civic, asfaltarea şi uliţele comunale. În total, un proiect de 2,5 milioane de Euro: “Dacă era aprobat, am fi realizat 80% din ceea ce era nevoie în comună. Proiectul este făcut, a fost şi depus, a obţinut punctaj bun şi cu o zi înainte de afişarea rezultatelor am fost mutaţi de pe listă. Pe urmă l-am dat la Mediu şi l-au trimis înapoi că nu este eligibil”.  Din cauza respingerii proiectului, primarul a început lucrarea pe cont propriu. Primarul spune că şi celelalte proiecte sunt subfinanţate: “Pe Ordonanţa 7 mai trebuie să primim 1,1 miliarde lei vechi, deşi am finalizat în 2010 poduri, podeţe şi punţi pietonale. Recepţia finală este făcută, dar nu ni s-au dat bani. Am făcut numeroase adrese că datorăm executantului suma respectivă, dar nu ne-au dat nici la ora actuală. Pe Ordonanţa 7 am făcut şi Baza Sportivă Multifuncţională. Ne-au aprobat proiectul şi am primit 500 de milioane lei vechi. Am început lucrarea, am lucrat de banii câţi i-am avut şi sperăm ca anul acesta să mai primim fonduri să continuăm Baza Sportivă”.

 

Separat de aceste proicte finanţate prin programele naţionale, s-au realuzat o serie de investiţii din bugetul local. Primarul Vasile Boitor a considerat totdeauna o prioritate infrastructura şi educaţia, aşa că, anual, s-a investit în drumuri şi au fost modernizate şcolile: “Deocamdată drumurile de la noi mai lasă de dorit pentru că nu avem bani. Am reuşit doar să punem nişte piatră pe uliţele laterale. Drumul judeţean este într-o situaţie cum o ştie toată lumea, dar asta nu depinde de noi. În schimb, ne putem mândri cu drumul forestier asfaltat. L-am finalizat în 2009. În 2010 am depus un proiect pe care nu l-au aprobat pentru tot felul de chichiţe inventate pe moment. Dar nu aveau deloc dreptate. Vrem să dezvoltăm un proiect turistic în zonă. Acum facem un Plan Urbanistic General nou şi vom prinde inclusiv segmentul turistic şi agroturismul care se pretează pentru zona noastră”. Oricum, primarul spune că va lupta în continuare, ca şi până acum, pentru proiectele comunei pe care o conduce.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.