Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Trio-ul teparilor baimareni, toti fosti arestati, e judecat pentru o serie de infractiuni comise la inceputul anilor 2000, cand au inselat vigilenta partenerilor de afaceri, folosindu-se de file CEC fara acoperire. Un caz cum doar in eterna tranzitie romaneasca se poate intalni.
Florin Doroltan, Ioan Bud si Calin Centeri - un trio baimarean de „exceptie” care s-a imbogatit in urma “tepelor” fara numar date in mediul de afaceri romanesc. Firme-fantoma, file CEC in alb, evidente contabile fictive, folosirea falsei identitati, incheierea de acte comerciale pe numele unor societati care nu le apartin, inselaciuni, “homeless” pe post de paravan si acte de comert ilegale, toate acestea ii caracterizeaza pe cei trei inculpati, care au fost trimisi in judecata in urma cu trei ani. Datorita complexitatii dosarului, a numerosilor martori care trebuie audiati si a multiplelor probe existente, procesul treneaza. Infractiunile pentru care sunt judecati cei trei sunt numeroase si toate au un istoric interesant. Din dosarul de urmarire penala, ce cuprinde trei volume, vom alege cateva dintre ele.
Povestea asocierii celor trei a inceput in anul 2000, cand Bud a preluat societatea comerciala SC HELGA IMPEX din Baia Mare. Tot atunci a incalcat legea, declarand in fata notarului si a reprezentantilor Camerei de Comert ca nu a comis fapte penale, desi in acea perioada tocmai executa o pedeapsa de 2 ani inchisoare (cu suspendare pe 4 ani), pentru complicitate la furt si tainuire. Desi a desfasurat mai multe activitati comerciale, Bud nu a inregistrat aceste operatiuni in contabilitate si nici nu si-a achitat catre stat obligatiile fiscale. Apoi, a urmat intalnirea celor trei viitori “asociati” si s-a pus la punct un plan de bataie. Toti erau constienti ca nu aveau bani pentru a incheia contracte comerciale serioase, dar s-au decis sa se foloseasca de vechiul truc al filelor cec fara acoperire. Prin intermediul lui Ioan Pop (Ionita), patronul restaurantului Pertu, din Baia Mare, viitorii inculpati au luat legatura cu Petru Bacanu (judecat, intr-un alt dosar, pentru inselaciune cu file cec), cel care urma sa intermedieze cateva afaceri.
Operatiunea „Otelul”
S-a inceput cu SC SOCEP Constanta, firma de la care baietii nostri urmau sa achizitioneze fier beton, cornier si otel. Bud a “scos” niste file cec, cu care Doroltan urma sa faca plata bunurilor achizitionate. Inaintea conducerii societatii constantene, Doroltan s-a dat drept Bud si a afirmat ca este administratorul societatii HELGA IMPEX. Pentru plata marfii, Doroltan a semnat doua file cec in baza carora furnizorul a livrat 66 de tone otel, cornier, otel beton si otel crenelat. De transportul acestor produse s-a ocupat Doroltan, care a apelat la ajutorul lui Ionita pentru a face rost de autocamioane. Surpriza conducerii constantene, la introducerea la plata a filelor cec, a fost aceea de a afla ca in contul baimarenilor tepari nu se afla nici un sfant. Din cantitatea totala de otel, care valora aproape 400 milioane lei (in urma cu 6 ani), abilul Doroltan a comercializat 10 tone (otelul fiind pastrat in depozitele baimareanului Sorin Pop, zis “Soricelul”), iar banii si i-a insusit, fara a mai achita vreodata marfa.
Teava atomo-electrica
Vazand ca metoda este eficienta, cei trei au continuat in aceeasi maniera. Tot prin intermediul lui Bacanu, Doroltan & Co. au luat legatura cu conducerea societatii NUCLEAR MONTAJ Bucuresti, aratandu-se interesati in a achizitiona teava inox. Ulterior, conducerea societatii bucurestene i-a indrumat pe afaceristii baimareni la Cernavoda, la o sucursala a societatii. Doroltan a fost si de aceasta data cel care a incheiat afacerea, “achitand” marfa cu trei file cec, in valoare totala de 525 milioane lei, file cec primite de la Centeri, ce purtau numele lui Ioan Bud. Combinatia perfecta. Teava achizitionata de Doroltan a fost ridicata de Bacanu si adusa la Sacalaseni, unde s-a depozitat, iar ulterior ea a fost valorificata de Bud. Conducerea societatii NUCLEAR MONTAJ l-a avertizat pe Bud ca filele cec nu pot fi valorificate si Doroltan cu Centeri au dus societatii din Constanta alte doua file cec, in valoare de aproape 700 milioane lei, tot fara acoperire. Cercetarile politiei in acest caz arata ca intre cei trei a existat o intelegere prealabila sa procedeze in acest fel, desi stiau ca in conturile societatii lui Bud nu exista lichiditati. Pe langa teapa data firmei NUCLEAR MONTAJ, cu acest prilej, cei trei au pagubit si o firma de transport din Campulung, cu suma de 46 milioane lei, prin acelasi procedeu al filelor cec.
Fantomele
Dupa actiunea cu placajul de la Suceava, Doroltan a luat legatura cu o alta persoana lipsita de posibilitatile unui trai decent, fara ocupatie si loc de munca. In numele societatii METALDOR, Doroltan i-a cerut lui Zoltan Petul din Baia Mare sa inchirieze o Dacie si sa achizitioneze anvelope. Totul urma sa fie “achitat” prin clasica manevra a filelor cec false. Ulterior, firma “tepuita” de Doroltan, prin interpusul Petul, a incercat sa isi ridice banii din banca, pentru anvelope, dar conturile teparului erau goale. Pentru toate aceste fapte, Doroltan, urmarit penal pentru emiterea de cecuri fara acoperire si cesionarea fictiva a firmei sale, a fost trimis in judecata, alaturi de Bud si Centeri. Ultimii doi au fost acuzati de emiterea si utilizarea filelor cec false. Cei trei inculpati, care bat usile instantelor maramuresene de ani la rand, au fost cercetati o perioada (mai multe luni) in stare de arest, ulterior ei fiind eliberati. Fata de toate acuzatiile care i se aduc, Doroltan are o atitudine pasiva, negand totul si acuzandu-i pe altii de rele intentii. Toti ceilalti sunt vinovati, el este curat lacrima. Am incercat sa luam legatura cu Doroltan, dar nu am reusit. Vom reveni.
Metoda „Homeless”
O alta metoda abila de a scapa de lege, folosita de Doroltan, a fost aceea de a infiinta firme si de a le trece pe numele altora, ulterior el fiind cel care desfasura afaceri prin aceste firme. Un caz concret este acela in care Doroltan a infiintat firma METALDOR Baia Mare, al carei asociat si administrator era sotia sa, Daniela Doroltan (in fapt actele fiind gestionate de sotul ei). Apoi, dupa cateva luni de inactivitate, la sfarsitul anului 2001, firma a fost cesionata catre un anume Adi Antonica, din localitatea Corni, orasul Husi, judetul Vaslui. Acest Antonica, un anonim total, era la acea data fara ocupatie, fara domiciliu si fara leul chiorului in buzunare. Tradus, un homeless de Vaslui. Sau paravanul perfect pentru afacerile lui Doroltan. Doroltan l-a luat, l-a imbracat cu cele trebuincioase, i-a mai dat un ban, o paine si gata. S-au incheiat actele. Apoi, grijuliu, Doroltan i-a dat celebrului Antonica 500 de euro sa fuga din tara si i-a facilitat acestuia iesirea de pe teritoriul Statului Roman, la scurt timp dupa cesionarea societatii. Apoi, in numele SC METALDOR, Doroltan a completat cateva comenzi pentru materiale prefabricate din lemn, afaceri in care a intrat in combinatie cu Dorin Fat, condamnat pentru evaziune fiscala si inselaciune, dat in urmarire generala inca din 2002, dupa ce a parasit tara. In aceasta formula, el a emis trei file cec fara acoperire in favoarea unei societati din Suceava, pentru aceasta fapta (inselaciune prin file cec) fiind in prezent trimis in judecata. Cine sa raspunda pentru actele societatii? Evident, Antonica. Asa a presupus Doroltan, numai ca procurorii nu s-au lasat pacaliti.
Ciprian DRAGOS
ciprian@gazetademaramures.ro
Nicolae TEREMTUS
teremtus@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.