• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 August , 2024

Vama Maramureș, importuri și exporturi

Recent, au apărut date și informații despre Vama Maramureș. Dincolo de referințele cu privire la felul în care funcționează Vama, am aflat unde exportă Maramureșul și de unde sunt importate cele necesare producției în societățile maramureșene. Sunt informații surprinzătoare.

Biroul Vamal de Interior Maramureș funcționează din 01.04.2022 și este în subordinea Autorității Vamale Române (AVR). Prin urmare, Biroul Vamal Maramureș este subordonat Direcției Regionale Vamale Cluj din cadrul AVR, autoritate înființată care funcționează în subordinea Ministerului Finanțelor, ca organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul vamal, instituție publică având personalitate juridică. Biroul vamal are ca obiect de activitate aplicarea legislației în domeniul vamal și pentru accize, conform legii, precum și controlul operativ și inopinat privind prevenirea oricăror acte și fapte care au ca efect evaziunea fiscală, frauda vamală și fiscală, precum și a altor fapte date prin lege în competența sa. În cadrul Biroul Vamal de Interior Maramureș, există 17 posturi pe care își desfășoară activitatea 16 de salariați, din care două persoane pe posturi de conducere: un șef Birou vamal (numit temporar), un șef Serviciu supraveghere și control vamal și 14 persoane încadrate pe posturi de execuție: 12 funcționari vamali și 2 angajați contractuali.

 

De asemenea, a fost desființat Biroul Vamal de Frontieră Aeroport Internațional Baia Mare, acesta fiind transferat în subordinea Biroului Vamal de Interior Maramureș, ca punct de lucru care va asigura conducerea și organizarea activității vamale aeroportuare pentru viitor.

 

B.V.I. Maramureș asigură două tipuri de activități :

I.       Activitatea de SUPRAVEGHERE Șl CONTROL VAMAL - referitoare la supravegherea vamală a mărfurilor aflate în raza de competență a biroului vamal, exercită activitatea de control ulterior și reverificare a declarațiilor vamale, precum și orice altă formă de control specific în legătură cu aplicarea și respectarea reglementărilor vamale în vigoare.

 

II.      Activitatea de AUTORIZARE, SUPRAVEGHERE ȘI CONTROL MIȘCĂRI PRODUSE ACCIZABILE - domeniu important al activității noastre, care se referă la autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor, precum și la supravegherea și controlul mișcărilor de produse accizabile. Principalele acțiuni și realizări efectuate în perioada supusă raportării sunt prezentate mai jos.

Principalele mărfuri importate în semestrul I al anului 2024 au fost:

 

■       placaj și panouri fibrolemnoase, cherestea, frize lemn, lambriuri, paleți din lemn;

■       peleți și brichete din lemn pentru foc;

■       tărâțe de grâu, de orz;

■       țesături, căptușeli, huse saltele, huse perne, pâslă, alte materiale textile;

■       pâslă;

■       materiale textile nețesute;

■       huse din piele, huse din material textil;

■       anvelope pneumatice noi din cauciuc, precum și camere pentru acestea;

■       sârmă oțel și arcuri pentru canapele;

■       lingouri, profiluri, tablă și plăci de aluminiu;

■       tablă, plăci și bare din titan;

■       articole de feronerie;

■       articole din hârtie și carton;

■       piele bovine;

■       mobilier din lemn (scaune și mese din lemn);

■        părți de mobilier din lemn, părți de mobilier din metal, părți de scaune;

■       piese și accesorii auto;

■       profiluri și accesorii metalice și din plastic pentru mobilă și construcții;

■       hrană pentru animale de companie;

■       cărămidă ceramică, gresie și faianță pentru construcții;

■       linoleum și alte acoperitoare de podea;

■       săpunuri lichide și șervețele umede.

Majoritatea importurilor provin din Ucraina (placaj și panouri fibrolemnoase, cherestea, frize lemn, elemente, frize și semifabricate din lemn de fag, cherestea de rășinoase, stejar și fag, lemn rotund rășinoase, lemn profilat din molid, grinzi rășinoase, paleți din lemn, părți de scaune din lemn, peleți din material lemnos, brichete pentru foc, hârtie igienică, cărămidă ceramică pentru construcții), Turcia (țesături, căptușeli, huse saltele, huse perne, material textil nețesut, huse textile, țesătură impregnată, stofă pentru tapițerie, pâslă, părți pentru mobilier din metal arcuri metalice, feronerie, adezivi pentru lemn, piese și accesorii auto), China (anvelope pneumatice noi din cauciuc, precum și camere pentru acestea, utilaje, instalații, țesături, piele bovine, mecanisme și feronerie necesare mobilei, mașini de prelucrarea metalelor, piese și accesorii auto), India (piele bovine, stofă pentru tapițerie), Bosnia Herțegovina (țesătură din bumbac, huse din piele), Elveția (profiluri din aluminiu și utilaje agricole), Taiwan (anvelope pneumatice noi din cauciuc, precum și camere pentru acestea, articole de feronerie), SUA (lingouri și plăci de aluminiu și titan), Serbia (huse saltele, huse perne linoleum și alte acoperitoare de podea, hrană pentru animale de companie, săpunuri lichide și șervețele umede), Marea Britanie (țesături, aparate electrocasnice, piese auto, amestecuri ceramice vitrifiabile).

Principalele mărfuri exportate semestrul I al anului 2024 au fost:

■       mobilier (canapele, scaune tapițate, etc);

■        cherestea și parchet din lemn;

■       Părți, profiluri și componente din aluminiu pentru industria aeronautică;

■       construcții prefabricate din lemn;

■       construcții metalice;

■       tâmplărie aluminiu, sticlă termopan pentru ferestre și uși;

■       piese cauciuc-metal;

■       blocuri cauciuc.

Exporturile au fost efectuate în principal în: Turcia (mobilier din lemn, scaune tapițate, perne și accesorii canapele, profiluri și componente din aluminiu pentru industria aeronautică), Elveția (mobilier din lemn, tâmplărie aluminiu, sticlă termopan pentru tâmplărie, profiluri și componente din aluminiu pentru industria aeronautică), Norvegia (mobilier din lemn, construcții metalice), Islanda (mobilier din lemn), Marea Britanie (mobilier din lemn, componente pentru industria aeronautică), Rep. Moldova (mobilier din lemn), Canada (mobilier din lemn), Ucraina (mobilier din lemn, materii prime și materiale pentru confecții textile), Israel (mobilier din lemn), India (mobilier din lemn, profiluri și componente din aluminiu pentru industria aeronautică), Japonia (mobilier din lemn, profiluri și componente din aluminiu pentru industria aeronautică), Emiratele Arabe Unite (mobilier din lemn), Rep. Coreea (profiluri și componente din aluminiu pentru industria aeronautică), China (mobilier din lemn, profiluri și componente din aluminiu pentru industria aeronautică), Arabia Saudită (mobilier din lemn), SUA (mobilier din lemn, profiluri și componente din aluminiu pentru industria aeronautică), Egipt (mobilier din lemn), Macedonia de Nord (mobilier din lemn). 

Precizăm că încasările, la nivelul B.V.I. Maramureș, sunt influențate major de volumul importurilor de materii prime, materiale și componente pentru mobilier, derulate de către societățile S.C. ARAMIS INVEST S.R.L., și S.C. ITALSOFA ROMÂNIA S.R.L. din Baia Mare. Acești doi mari operatori economici, care au o pondere foarte mare în cadrul operațiunilor efectuate prin biroul nostru, dețin certificate de amânare a plății TVA în vamă, astfel sumele reprezentând TVA aferente importurilor derulate de acestea, nu se regăsesc în încasările realizate de B.V.I. Maramureș.

Astfel, în semestrul I al anului 2024, TVA-ul amânat la plată pentru aceste două societăți este în cuantum total de 20.785.112 lei. întrucât amânarea plății TVA în vamă este o facilitate legală de care pot beneficia operatorii economici. În anumite condiții reglementate, opinăm că sumele considerabile reprezentând TVA la import neîncasate în vamă nu pot fi tratate drept o „nerealizare” de venituri la bugetul de stat. 

Prin urmare, veniturile colectate la nivelul B.V.I. Maramureș provin atât din importurile de bunuri, cât și ca urmare a constatării diferențelor de datorie vamală rezultate în urma efectuării controlului ulterior, iar o parte reprezintă prejudicii încasate în baza unor hotărâri judecătorești. Dinamica veniturilor încasate la bugetul de stat în semestrul I al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023 este prezentată în tabelul de mai jos:

Analizând veniturile încasate în perioada supusă raportării comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, se constată o scădere a acestora cu 7 % datorată în principal scăderii numărului operațiunilor de import și a valorii mărfurilor importate în contextul crizei energetice, al inflației și al războiului din Ucraina.

 

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.