• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 04 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Februarie , 2013

Vă ordon: strângeţi cureaua!

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, autorităţile locale care înregistrează arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate să reducă volumul datoriilor cu cel puţin 85% în termen de două luni, până la 31 martie, în caz contrar, Trezoreria urmând să limiteze plăţile care pot fi efectuate din contul acestora.

 
 

Încă o lovitură pentru administraţiile publice locale. După ce au fost obligate să indexeze taxele şi impozitele în cazul în care înregistrau arierate la finele anului trecut, acum primăriile au primit termen de două luni pentru a-şi diminua arieratele (n.r. acele plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile). Un proiect de Ordonanţă de Guvern stabileşte faptul că „autorităţile locale care înregistrează arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate să reducă volumul datoriilor cu cel puţin 85% în termen de două luni, până la 31 martie”. În caz contrar, Trezoreria va limita plăţile care pot fi efectuate din contul primăriilor, cu excepţia celor pentru achitarea drepturilor salariale, a cheltuielilor cu hrana persoanelor din unităţile de asistenţă socială şi a celor pentru achitarea arieratelor.

 

În cazul în care nu au posibilităţi financiare pentru a-şi plăti arieratele, administraţiile locale vor avea posibilitatea să se împrumute din Trezorerie cu suma necesară, cu condiţia ca rambursarea sumelor să se facă în tranşe lunare, începând cu luna imediat următoare după contractarea împrumutului.

După reducerea volumului de arierate cu 85%, primăriile vor fi obligate să diminueze lunar volumul datoriilor cu cel puţin 3% - 5%, calculat la soldul lunii anterioare. Mai mult, începând cu luna martie, România nu va mai beneficia de derogarea privind reducerea cotei de cofinanţare la proiectele finanţate din fonduri europene. Cofinanţarea va urca de la 5 la 15%, fapt care va împovăra bugetele primăriilor care derulează proiecte cu fonduri europene.

 

Decizia este motivată de Guvern prin volumul mare al arieratelor înregistrate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, necesitatea deblocării activităţii furnizorilor de bunuri, servicii şi lucrări care au de recuperat de la autorităţile administraţiei publice locale, sume ce reprezintă arierate şi prevederile acordului stand-by dintre România şi Fondul Monetar Internaţional referitoare la reducerea arieratelor unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

 

La finele anului trecut, arieratele ajungeau la peste 800 milioane lei. În acelaşi timp, prin excepţie de la prevederile din Legea privind finanţele publice locale, unităţile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale pot contracta de la Ministerul Finanţelor, până la data de 29 martie 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, cu termen de rambursare de maximum 5 ani, în limita sumei totale de 800 milioane lei, pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate şi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.

 

Sumele împrumutate vor fi folosite pentru achitarea datoriilor către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, înregistrate şi neachitate până în prezent.

 

“Prin excepţie de la prevederile din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, ordonatorii de credite ai bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale şi ai instituţiilor publice de subordonare locală, care înregistrează arierate la data de 31 ianuarie 2013, au obligaţia diminuării volumului acestora cu cel puţin 85%, până la data de 31 martie 2013. Nu se iau în considerare arieratele aflate în litigiu. În cazul nerespectării prevederilor, unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului sunt autorizate să nu opereze plăţi din conturile unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor de subordonare locală, cu excepţia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente acestora, pentru stingerea arieratelor, precum şi pentru achitarea cheltuielilor cu hrana persoanelor din instituţiile de asistenţă socială şi a celor din instituţiile de sănătate”, se arată în document.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.