• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Aprilie , 2012

Harta neînţelegerilor din USL

Se ascut baionetele în USL! Înainte să-şi declare dragostea în faţa alegătorilor, cele trei partide din Uniunea Social Liberală îşi dispută „zestrea”. O treime dintre primăriile maramureşene sunt încă sub semnul întrebării. Iar punctul nevralgic este Sighetu Marmaţiei.

 
 

Înainte de „bătălia” urnelor, s-a declanşat bătălia listelor. Stabilirea candidaţilor a lansat de-a lungul vremii numeroase discuţii şi dispute în judeţ, însă, când candidaturile sunt împărţite la trei, lucrurile devin şi mai complicate. Partidele din cadrul Uniunii Social Liberale au intrat de zile bune în febra negocierilor. „Cutia Pandorei” a fost deschisă de anunţul făcut în urmă cu câteva săptămâni de primarul Eugenia Godja, care a anunţat că îl susţine pe Ovidiu Nemeş pentru fotoliul de primar şi că renunţă la această cursă electorală pentru fotoliul de vicepreşedinte CJ şi, ulterior, pentru acela de parlamentar.

Atât Nemeş, cât şi Godja au declarat încă de la anunţarea deciziei că s-au consultat cu partidele din care fac parte, numai că, ulterior, cel puţin în declaraţiile publice conducerea PNL şi PSD a dat-o la întors... Eugenia Godja a explicat că, potrivit sondajelor, Ovidiu Nemeş este candidatul cu cele mai mari şanse. Numai că, cu toate acestea, săptămâna trecută a avut loc o şedinţă la Sighetu Marmaţiei în care „aripa băimăreană” a anunţat că va discuta despre desemnarea unui candidat propriu la primărie. În final, după discuţii dure, lucrurile au rămas în coadă de peşte. Singura concluzie a fost că discuţiile şi negocierile vor continua la Baia Mare, iar PNL trebuie să cedeze ambele posturi de vicepreşedinte al CL PSD-ului dacă vrea candidatura la fotoliul de primar al Sighetului. Pe sondaje, candidatul USL ar câştiga detaşat la Sighetu Marmaţiei, cu peste 60 de procente. În cazul în care USL ar avea doi candidaţi, lucrurile nu mai sunt la fel de sigure, având şanse candidatul portocaliu Vasile Bodnar…

Sighetul nu este însă singura localitate în care „mariajul USL” nu funcţionează. Gabriel Zetea, purtătorul de cuvânt al PSD Maramureş, spune că încă 21 de localităţi sunt sub semnul întrebării: „În 55 de localităţi se merge pe listă comună din 76. Pe 13 localităţi se intenţionează să se meargă pe liste separate şi pe 8 localităţi sunt încă negocieri. De fapt, toate cele 21 de localităţi sunt încă în calcul. Pentru că inclusiv în localităţile unde s-a stabilit că se merge pe liste separate mai există posibilitatea în perioada următoare să se ajungă la o înţelegere”. Practic, în perioada următoare, organizaţiile locale în care lucrurile nu au fost stabilite vor fi chemate la negocieri în faţa organizaţiilor judeţene. Pe harta neînţelegerulor figurează: Baia Sprie, Seini, Şomcuta, Bistra, Coaş, Giuleşti, Gârdani, Groşi, Ruscova, Săcel, Şieu, Fărcaşa, Moisei, Sighetu Marmaţei etc.

Toate aceste organizaţii vor fi chemate la negocieri în prezenţa conducerii organizaţiilor judeţene şi se va încerca pe ultima sută de metri reconcilierea poziţiilor organizaţiilor. Zetea spune că: „Motivele pentru care se doreşte să se meargă pe liste diferite sunt de mai multe categorii. De la strategie electorală acolo unde PD-L nu este puternic pentru câştigarea mai multor voturi, la neînţelegeri între organizaţii şi între persoane. Sunt mai multe categorii de neînţelegeri între organizaţii. Tocmai de aceea trebuie puşi oamenii faţă în faţă în prezenţa conducerii organizaţiilor judeţene să încercăm să-i aducem la un numitor comun şi să înţeleagă care-i scopul comun final al USL şi anume câştigarea alegerilor în noiembrie. Alegerile locale fiind doar primul pas spre ceea ce ne dorim, adică înlăturarea PD-L de la putere. Din cei 21 este greu de dat un pronostic privind câţi s-ar putea să se răzgândească. Este în funcţie de capacitatea de înţelegere şi dialog”. Dacă lucrurile nu se vor rezolva, vor urma probabil „pelerinaje” la Bucureşti şi, dacă nici aşa nu se ajunge la un consens, fiecare din cele 3 partide va participa la alegeri pe liste separate.

 

Senatorul Sorin Bota a criticat, într-un comunicat, conducerea PSD şi crede că modelul care trebuie urmat este cel de la Sighet:

 

„Îmi exprim regretul pentru incapacitatea conducerii judeţene a PSD de a negocia în folosul tuturor membrilor de partid şi al tuturor liderilor pe care organizaţia îi are, nu doar în folosul unora dintre ei sau ţinând cont de dorinţele şi veleităţile celor care se află în poziţia de negociere. Ca întotdeauna, aceştia înteleg să se comporte după principiul „cine împarte, parte îşi face” şi nu sunt capabili să vadă scopul acestei alianţe şi să negocieze în folosul acesteia pentru a maximiza rezultatele în alegerile locale şi generale. Doamna Eugenia Godja a făcut o negociere corectă şi de la această negociere trebuie să se plece în finalizarea tuturor negocierilor din interiorul USL. Cei care nu au răbdare şi nu văd lucrurile în 2012 ca pe un „dans în doi paşi” sunt nişte „miopi politici”. Ca şi la primării, unde protocolul USL spune că va candida cel mai bine clasat în vederea câştigării alegerilor, şi la Consiliul Judeţean este valabilă regula „celui mai bine clasat”, indiferent de modul cum arată harta din punct de vedere al echilibrului politic între formaţiunile care compun USL-ul azi, aceasta putând fi echilibrată şi prin alte funcţii”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.