• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 15 Mai , 2012

Prefectul de Maramureş, profesionistul din Sighet

Venirea la putere a USL a adus printre primele măsuri schimbarea prefecţilor şi a subprefecţilor. Unele voci, ale celor din opoziţie, în general, au afirmat că începe schimbarea celor care fac parte din PDL. Altfel spus, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată când s-a schimbat puterea. Cu toate acestea, alţii speră că nu vor fi repetate greşelile trecutului.

 
 

Funcţiile de prefect şi subprefect sunt administrative, dar au o puternică încărcătură politică şi numai pentru faptul că ei sunt numiţi de partidul de la putere şi în general fiind membri ai acestui partid. De fiecare dată, în ultimii ani, s-a vorbit de schimbarea modului de numire a prefecţilor şi subprefecţilor. S-a vorbit, s-a constituit corpul înalţilor funcţionari publici din care fac parte şi prefecţii şi subprefecţii, dar numirea lor a rămas tot o găselniţă politică. Pentru a respecta legea, membrii partidului de la putere erau trimişi să facă un curs de şase luni, dacă nu ne înşelăm, după care primea diploma de înalt funcţionar public.

Prin definiţie, un înalt funcţionar public trebuie să aibă multă şcoală, specializări şi să vină dintr-o zonă apropiată, măcar de administraţie. Prefectul şi subprefectul, la modul general spus, se îngrijesc ca administraţia să se facă pe baze legale. Verifică legalitatea tuturor actelor emise de administraţiile locale şi judeţene. Chiar dacă există un aparat tehnic al Prefecturii, cel care conduce ar trebui să aibă habar de ce se întâmplă într-o astfel de instituţie.

Dar politicul a decis până acum.

În Maramureş a fost poate o situaţie mai specială deoarece, ca judeţ, am avut şansa de a avea un subprefect supercalificat. Ştefan Gonczi, cel care a fost subprefect al Maramureşului după Revoluţie şi până în urmă cu doi ani şi ceva. A ieşit la pensie din această poziţie.

Gonczi a fost primul înalt funcţionar public din ţară, cu diplomă reală şi corect dobândită. Şcolit la Stanford-USA, conferenţiar universitar la Nord în momentul de faţă, Gonczi a fost un exemplu de cum ar trebui să fie un subprefect, un înalt funcţionar public. A ieşit la pensie şi nimeni nu i-a mulţumit pentru ce a făcut din punct de vedere profesional. Nu se putea să nu ne aducem aminte de acest episod, având în vedere că cei care sunt acum la putere au afirmat că nu vor repeta greşelile trecutului.

Un pas bun, afirmă cei din domeniu, a fost făcut. Nominalizarea lui Sorin Rednic pe funcţia de prefect a mulţumit pe cei care cunosc mediul funcţionarilor publici. A fost secretarul Primăriei Sighetu Marmaţiei şi este, de asemenea, un profesionist în administraţie. Fără apetit politic, Rednic a impresionat prin profesionalism, capacitate intelectuală şi toate calităţile necesare pe o astfel de poziţie. Chiar dacă propunerea vine din partea PSD, în cazul lui Sorin Rednic nu se vorbeşte decât la modul laudativ.

Pentru poziţia de subprefect, după unele frecuşuri între PNL şi PC, nominalizarea a fost oferită conservatorilor. Lista PC Maramureş a cuprins două nume: Pamfil Berceanu şi Alexandru Cosma. Amândoi, politicieni care au îndeplinit demnităţi înalte în administraţia maramureşeană.

La ora închideri ediţiei, am aflat că numirea subprefectului de Maramureş s-a amânat până în data de 15 mai, dată la care va avea loc şedinţa de guvern. Nu ştim dacă această decizie va rămâne aşa şi nici motivele pentru amânare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.