• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2013

Unii nu vor să şteargă la cur pui de ţigan

Din ciclul „nici o săptămână fără un caz cu şi despre copii abandonaţi, neglijaţi, ai străzii”, zilele trecute DGASPC a fost din nou pe post de vedetă, pentru unii pozitivă, depinde de canalul de televiziune naţională la care priveşti, pentru alţii negativă. În urma unui telefon la Poliţie, a fost alertat DGASPC că doi copii sunt părăsiţi într-o fostă centrală termică dezafectată. Vă prezentă o nouă poveste, aproape incredibilă.

 
Poliţiştii s-au dus acolo împreună cu asistenţi ai DPC. Acolo Poliţia a reuşit identificarea copiilor şi a părinţilor. Adulţii sunt printre puţinii care au rămas pe pirită, chiar şi după ce au fost somaţi să plece din acea zonă sinistră. Adulţii stau în concubinaj şi au patru copii, unul de 5 ani aflat în plasament familial în Satu Mare, unul de trei ani, unul de doi ani şi un pruncuţ de doar un an.
Copii şi părinţii au fost luaţi şi au fost duşi la Spital. Cel mic, de doar un an a fost dus la TBC datorită faptului că era malnutrit.
Ceilalţi doi copii au fost văzuţi de medici şi nu au prezentat nimic, din punct de vedere medical. Cei doi copii şi părinţii şi asistenţii şi poliţiştii au plecat la deja celebrul stabiliment, numit Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Copiilor Străzii (CPRU).Au fost aduşi aici pentru a li se întocmii actele, în prezenţa copiilor. Şi începe circul. Cei doi copii, conform protocolului cu SPAS, trebuiau duşi la Romani. Şi au fost duşi. Acolo au stat câteva ore, după care au fost duşi la Spitalul Judeţean pentru o internare. Se pare că Nicolae Boitor, directorul DGASPC a optat pentru o internare. Culmea este că la Spital, părinţii copiilor au început să facă scandal şi au vrut să îi i-a pe copii acasă. Telefoane între şefi, discuţii aprinse, până la urmă părinţii sunt lămuriţi, iar copii sunt internaţi cu un diagnostic de sună cam aşa: debut de tuse obstructivă nazală.
Ca o ciudăţenie, copiii au fost internaţi pe semnătura părinţilor, ceea ce este un non sens juridic. În dimineaţa acelei zile, CPRU a întocmit acte prin care îi luau în „custodie” pe copii, iar seara au fost internaţi de către părinţi. Ilegalitatea este aici. Cum pot fi internaţi doi copii în Spital de către părinţi seara, din moment ce dimineaţa, în prezenţa părinţilor, poliţiei, asistenţilor, ei au fost luaţi de CPRU. Şi aşa se mai consemnează o prostie marca DGASPC. Din moment ce copii au fost internaţi de părinţi, tot ei îi pot scoate de acolo, cea ce ne duce la întrebarea unde este protecţia copilului, efectiv?
 
Pe de altă parte, povestea are şi o altă latură ce ţine ce ceea ce noi am numit interesul copiilor, indiferent de naţionalitate. Pe parcursul aceste zile, cei doi copii şi părinţii au fost ţinuţi în holuri, nu în locurile destinate unor astfel de cazuri. Nu dăm nume, deocamdată, cu siguranţă că s-ar ajunge la probleme, dar o doamnă s-a tot isterizat că nu are personal să se ocupe de copii aşa de mici „că sunt puturoşi şi căcăcioşi, şi că s-a căcat unul dintre ei, pe el şi ea nu şterge la cur pui de ţigan”, cam acesta este modul în care se discută prin sistemul de protecţie al copiilor nimănui.
Noi propunem ca în aceste instituţii să fie cazaţi copii austrieci, sau unguri veniţi în excursie în Baia Mare!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.