Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 22 Februarie , 2010
Un studiu devenit o carte
* La inceputul saptamanii trecute, Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” a gazduit lansarea cartii "Converts, Apostates and Hermits. Religios Conversion and Gender Identity Modern English Drama”, semnata de prof. Rodica Szentes.
Cartea este rezultatul a doi ani de cercetare si studiu pe care autoarea i-a petrecut la Universitatea Leiden din Olanda. Tema trateaza dinamica dintre gen ca si creatie culturala si convertirea religioasa in teatrul englez din perioada moderna timpurie analizand trei piese: „Negustorul din Venetia” de William Shakespeare, „Renegatul” de Philip Massinger si „Religioasa” - o piesa de Margaret Cavendish. Avand in comun tema convertirii religioase, explorarea celor trei piese de teatru releva corelatia dintre gen si convertirea religioasa, asa cum a fost reprezentata in teatrul englez de la inceputul secolului al XVII-lea. In acea societate patriarhala, femeile erau subordonate la inceput tatilor, ca fiice, iar mai apoi sotilor, in calitate de sotii. Convertirea religioasa dezvaluie aspiratiile individuale ale femeilor si barbatilor din piesele de teatru analizate, devenind o posibilitate de afirmare a unei puteri personale de autotransformare. Efectele bivalente de castigare si pierdere a acestei puteri, auto-definirea si afirmarea identitatii personale, rolurile atribuite femeilor si barbatilor de catre societatea inceputului de secol al XVII-lea si negocierile de putere care aveau loc intre aceste roluri reprezentate in cele trei piese mai sus mentionate, fac obiectul acestui studiu.
Pentru cei care iubesc limba engleza si dramaturgia insularilor, cartea poate fi de mare folos. Pentru ceilalti, e nevoie de o traducere atenta a textului pentru buna sa intelegere, cu atat mai mult cu cat si cei foarte avizati au dovedit la lansare o putinta aproximativa de intelegere. Oricum, autoarea merita felicitata si tucata vehement – de apropiati – pentru realizarea ei.
Empatia cu celalalt
„Desi trateaza piese scrise cu peste trei secole in urma, marele merit al studiului Rodicai Szentes este acela de a oferi o viziune nu doar asupra sinelui modern timpuriu ci si de a ne atrage atentia asupra unor situatii si probleme extrem de actuale in statul global in care religiile si culturile se intalnesc si afecteaza in profunzime identitatile oamenilor si relatiile dintre ei pe o scara mai larga decat oricand inainte.” „ …apeland atat la sentimentele cat si la intelectul nostru, teza publicata in forma de carte este menita sa se adreseze unei game largi de cititori care ar gasi in ea un prilej de reflectie prin comparatie asupra perioadei in care traim, astfel incat sa devina mai intelepti cand se confrunta cu probleme similare, sa aiba mai putine prejudecati in relatiile inter-umane si sa empatizeze cu Celalalt.” – prof.dr. Ana Olos, Universitatea de Nord Baia Mare.
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.