Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Un spectacol de excepţie prezentat de generaţiile de dansatori şi solişti, membri ai Ansamblului folcloric„MARA” din Sighetu Marmaţiei
Dorel Todea
Sala de spectacole de la Palatul Cultural Sighetu Marmaţiei, îmbrăcată în straie de sărbătoare, a găzduit un SPECTACOL DE GALĂ prezentat de generaţiile care au activat şi cele care fac parte din Ansamblul Folcloric MARA, cu prilejul sărbătoririi a cinci decenii de la înfiinţarea primei formaţii de cântece şi dansuri populare a Casei de Cultură (1966), 48 de ani de la constituirea ca Ansamblu Folcloric MARA (1968) şi patru decenii de la câştigarea Discului de Aur şi a Colierului de Argint de la Dijon-Franţa (1976).
A fost cu adevărat „Cântec, joc şi voie bună”, spectacolul constituind unul din cele mai valoroase evenimente artistice care au avut loc în ultima vreme la Sighetu Marmaţiei! Cum era firesc spectacolul a fost deschis de generaţia care a câştigat Discul de Aur şi Colierul de Argint în 1976, la Dijon - Franţa.
Aplauzele spectatorilor, care au răsplătit o evoluţie excepţională, au constituit şi un semn de respect şi recunoştinţă pentru cei care au contribuit la făurirea renumelui ansamblului în ţară şi în străinătate. Dansatorii din generaţii diferite, (unii au câştigat în 1991 Colierul de Argint la Dijon - Franţa), care au participat la importante turnee în Europa şi SUA, tinerii care au sarcina de a duce mai departe faima ansamblului, au prezentat dansuri din Maramureş, Lăpuş, Oaş şi Bihor.
De-a lungul anilor, ansamblul a avut ca solişti vocali şi instrumentişti nume care s-au afirmat ca valoroşi ambasadori ai cântecului popular autentic. Şi în acest spectacol, cei care au fost interpreţi ai cântecului popular au oferit numerosului public, adevărate recitaluri de cântece populare.
Primul care a intrat în scenă a fost prof. Ioan Ardelean Pruncu (fost metodist-instructor, director la Casa de Cultură) care a prezentat cântece de mare valoare care, din păcate, nu se mai află în repertoriul soliştilor de azi. A urmat, cu un moment inedit de cântece pastorale, interpretul Pătru Bârlea acompaniat de Ştefan Rednic - vioară, Vasile Grad – trâmbiţă şi Ion Moş - ceteră. Un moment deosebit în spectacol l-a constituit recitalul susţinut de Ioan Pop - Iza, (fost membru al Ansamblului „Mara”), împreună cu Ioachim Făt şi Grigore Chira, demonstrând, încă o dată, că este unul din cei mai importanţi interpreţi-păstrători ai folclorului autentic de pe Valea Izei.
Ileana Matus şi Mihai Chiş, referenţi ai Centrului Cultural, care au misiunea de a duce mai departe renumele câştigat de Ansamblul MARA, au dovedit şi de această dată profesionalism şi valoare artistică. Regalul oferit de maestrul Gheorghe Turda a ridicat sala în picioare şi a cântat împreună cu marele artist al cântecului maramureşean, care a pornit în cariera artistică de la Ansamblul MARA şi nu a uitat acest lucru, fiind prezent la spectacolele şi turneele ansamblului şi după ce a devenit o vedetă a cântecului popular românesc.
Coregrafia a fost realizată de Gheorghe Rednic şi Victoriţa Costelnic, iar conducerea muzicală de Mihai Chiş care a avut în componenţa orchestrei nume consacrate, instrumentişti de mare valoare, dintre care amintim pe Viorel Bledea - saxofon, Ioan Dunca - vioară, Ioan Godja - zongoră.
Spectatorii au avut prilejul să parcurgă istoricul evenimentelor importante din viaţa Ansamblului MARA, să aplaude evocarea unor artişti-coregrafi, instructori, care şi-au pus o puternică amprentă în pregătirea şi afirmarea ansamblului, datorită scenariului scris şi prezentat de prof. dr. Ioan Dorel Todea, alături de Nicoleta Pop. Decorurile pentru spectacol şi documentarul organizat în holul Centrului Cultural au fost realizate de Dorel Todea.
După spectacolul de gală a urmat un dineu oferit de managerul Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei, Spiridon Pralea şi artistul Gheorghe Turda.
A fost un eveniment de excepţie care va fi păstrat în suflet, în primul rând de membrii Ansamblului Folcloric MARA, dar şi de cei care au participat la întâlnirea festivă, la simpozion şi la spectacolul de gală!
Cortina s-a închis! Urmează evenimentele artistice din cadrul sărbătorilor de iarnă, Festivalul datinilor de iarnă MARMAŢIA 2016!