Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 19 Martie , 2013
Un PUZ cu cântec şi voie bună, pentru unii
În sala de sport a Şcolii Generale „George Coşbuc” a fost organizată de către Primăria Baia Mare o dezbatere publică legată de PUZ-ul din zonă, o dezbatere în care oamenii au fost chemaţi pentru a-şi spune părerea în legătură cu intenţiile proprietarilor de teren, între blocuri, de a ridica alte blocuri. O poveste destul de încâlcită, în care e greu de făcut „dreptate”. Terenul în cauză este în spatele blocului Pietrosul.
La dezbatere au venit locatari ai blocurilor, înspre Şcoala Generală, câteva zeci de persoane, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, arhitectul şef, Edi Futo, preşedintele Comisiei de Urbanism din CL, Ilie Tudor, consilieri băimăreni. În prima parte a dezbaterii a fost prezentat pe scurt PUZ-ul.
Dincolo de prezentarea făcută de arhitecţi există lucruri care trebuie spuse pentru a putea judeca cât mai corect.
În spatele Pietrosului există o parcare, o suprafaţă de teren care, în anii 1960, când au fost ridicate blocurile, ar fi avut funcţiunea de spaţiu verde, liber de construcţii. Până la Revoluţie, viziunea celor care au ridicat oraşul a rămas intactă. După, a început măcelărirea terenurilor libere, a spaţiilor verzi. Garajele au ocupat o bună bucată din aceste spaţii, iar ce a mai rămas, pe ici pe acolo, a fost retrocedat celor care înainte de perioada comunistă au avut teren acolo. În cazul terenurilor din zona centrală a oraşului s-a făcut o mare porcărie. Au fost retrocedate terenuri care, fie au fost rapid vândute, fie urmează a fi baza unor blocuri. Entuziasmul celor care au retrocedat terenuri între blocuri şi cel al celor care au beneficiat a fost atenuat de criza ce ne termină pe toţi.Cazul de pe Munteniei, Florilor şi de la Pietrosul sunt mărturii ale porcăriei care s-a făcut.La Pietrosul sunt patru proprietari. O persoană de naţionalitate turcă are un teren ce se întinde de pe parcare până între două blocuri. Acesta vrea să facă bloc. Evident că între blocuri nu se poate. Fosta centrală electrică şi terenul a fost cumpărată de o firmă ce vrea să facă un bloc, şi halca cea mai mare revine unui domn, Roman, ce intenţionează să ridice două blocuri. Povestea a început în 2000 şi a avut halte în 2004, 2006, 2009. Schimbări, vânzări, întocmiri de proiecte. Acum, cel ce se numeşte Roman doreşte să înceapă construcţia la cele două blocuri.
Proiectele sunt realizate conform legii, adică la distanţa legală de blocurile existente. Primarul Cătălin Cherecheş a iniţiat dezbaterea deoarece doreşte să afle părerea oamenilor.
„Am organizat această dezbatere publică aşa cum nu s-a mai făcut în Baia Mare deoarece doresc să ştiu părerea dumneavoastră pentru a transmite consilierilor hotărârea luată. Este vorba de oportunitatea de a ridica blocuri pe acest teren. Eu, ca cetăţean, ca primar, consider că aici am putea să oferim o altă funcţiune. Eu nu aş fi retrocedat niciodată un astfel de teren, dar răul a fost făcut!”, a spus primarul băimărean.
Între oportunitate şi respingere, oamenii au încercat să scoată în evidenţă că prin construirea blocurilor s-ar pune în pericol blocurile existente, blocuri care nu au subsoluri, blocuri cu o structură de rezistenţă firavă. Nu este cazul, după cum afirmă specialiştii, dar ideea în sine este deranjantă.
Cătălin Cherecheş a spus că ar exista şi alte posibilităţi, de exemplu, ridicarea unei parcări pe mai multe nivele, într-un parteneriat cu proprietarii de teren, dar acest domn Roman a spus că nu doreşte. Pe de altă parte, cei care vor blocuri, nu au venit cu o propunere concretă pentru a fi cumpărate aceste terenuri.
„În schimb, vă pot spune că domnul Roman m-a dat în judecată pentru că nu am aprobat PUZ-ul. Nu este nici o problemă. Eu câştig întotdeauna, deoarece merg doar pe lege”, a spus primarul.
Ca o pată de culoare, proprietarul Roman a vorbit oamenilor într-un stil şmecheresc. Cu aroganţă, cu suficienţa celui care este proprietar pe un teren. Acest domn seamănă perfect cu cei care mai sunt implicaţi în astfel de tranzacţii, cel puţin dubioase. Pe undeva este explicabil, cine s-ar băga în aşa ceva? Un om onest…
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.