• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Decembrie , 2013

Un PUG de nervi

La Centrul de Afaceri Millennium, din Centrul Vechi al Băii Mari a avut loc o dezbatere publică pe tema PUG-ul municipiului Baia Mare. Sala fost plină, iar la un moment dat tensiunea a crescut la maximum. Au fost patru ore de discuţii, chiar certuri, între cetăţeni ai Băii Mari.

 
 

La ora stabilită de administraţia băimăreană au apărut o parte a consilierilor locali, arhitecţi, cetăţeni, directori din Primăria Baia Mare, reprezentanţii Romaltyn, cadre didactice universitare, presă.

Dezbaterea a fost aşteptată deoarece erau două puncte sensibile ce urmau a fi supuse atenţiei generale.

Executantul PUG-ului, arhitecţi ai unei firme din Bucureşti, au expus cu diapozitive PUG-ul, la modul general. O disertaţie din care, muritorii de rând nu au înţeles mare lucru.

Lucrările au fost moderate de şeful APM Maramureş, Gabriel Tămâian şi Edmond Futo, arhitectul şef al Băii Mari.

Primarul Cătălin Cherecheş a explicat că problema spaţiilor aflate între blocuri, în zonele centrale ale cartierelor băimărene, terenuri retrocedate în anii trecuţi, vor rămâne ceea ce sunt: zone verzi, locuri de joacă pentru copii. Primarul băimărean a spus că vor avea loc discuţii cu proprietarii pentru a cumpăra terenurile, la preţurile pieţei de acum sau să se realizeze schimburi de terenuri, iar în ultimă instanţă se va realiza exproprierea de utilitate publică.

 

După problema terenurilor, primarul Cătălin Cherecheş a trecut la Romaltyn. El a spus că problema societăţii este aceeaşi, adică nu se va accepta ca uzina Romaltyn să lucreze pe actualul amplasament. Cătălin Cherecheş a spus că se pot muta lângă iaz de decantare sau lângă cel de la Flotaţia Centrală. Primarul a invocat interesul cetăţenilor din Baia Mare. A făcut aceste precizări aruncând săgeţi înspre reprezentanţii Romaltyn, de genul: „prietenii mei cu ghilimelele de rigoare”.

 

Reacţia celor de la societatea din Baia Mare a fost produsă de avocatul Romaltyn care, vizibil deranjat de acuzele ce curgeau, a cerut primarului băimărean să nu invoce numele societăţii în situaţii care nu pot fi dovedite.

A fost momentul de maximă tensiune. Primarul şi avocatul vorbeau pe o tonalitate mai ridicată, replicile au curs cu viteză, iar sala a rămas într-un blocaj generat de o dispută neaşteptată.

După moment, lucrurile au părut a intra într-un fel de normalitate, în sensul că urma ca din sală să se pună întrebări.

 

Un set de astfel de întrebări au venit din partea celebrei familii Huzău, cei care au terenuri în câteva din locurile menţionate de primar. Un domn mai în vârstă din familia Huzău a spus că Primăria trebuie să cumpere terenurile pe care le are, în baza unei HCL din 2008 şi la preţul stabilit atunci, adică foarte mare. Tot acest domn a spus că nu va exista expropriere de utilitate publică. Şi multe astfel de afirmaţii, unele reluate la nesfârşit. Primarul a spus că HCL-ul din 2008 va fi „abrogat”, iar problema terenurilor va fi tranşată în şedinţa de CL din Black Friday. A vorbit şi un Huzău mai tânăr, dar problema a rămas aceeaşi. Un domn pe nume Ilie a vorbit despre situaţia iazurilor şi necesitatea de a prelucra sterilul de la Flotaţia Centrală, dar discuţiile au degenerat. Din sală s-au trimis cuvinte grele, domnul respectiv a reacţionat cum a putut, cert este că până la urmă nu s-a ajuns la un numitor comun.

 

A vorbit şi Ilie Tudorel, ales al băimărenilor din partea PSD. Consilierul băimărean a cerut ca cei care au semnat o scrisoare deschisă pe tema activităţii Romaltyn şi spună dacă sunt profesori universitari sau doar asistenţi, şi studenţi, ori lectori. A urmat o scurtă dispută cu unul din cadrele didactice prezente la dezbatere fără a se lămuri situaţia. Facem noi precizarea. Au fost printre semnatari profesori universitari, chiar decani ai Centrului Universitar Nord. Până la urmă, o discuţie care nu a adus nimic nou în problematica ridicată de dezbaterea pe PUG.

 

Reprezentanţii Romaltyn, prin vocea avocatului, au spus că ei doresc să respecte legea, că au fost făcute modificări în perimetrul uzinei, în urma ultimelor discuţii, dar că trebuie ca toată lumea să respecte legea, inclusiv cei care au realizat PUG.     

„Arhitecţii şi specialiştii au ţinut cont de HCL 120 şi au refăcut planurile din prevederile PUG, cu menţiunea de zonă de locuinţe şi servicii. Dar, această nouă viziune (precum şi cea corectă, din 2012) suferă de un viciu major: nu a fost trimisă pentru avizare la Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Esenţial este să se înţeleagă că, datorită faptului că aici vorbim de o zonă minieră şi de o Licenţă, potrivit legilor în vigoare, extrem de clare, un PUG nu poate fi votat fără acest aviz de la ANRM!

 

Pentru realizarea acestui deziderat, Romaltyn a pus la dispoziţia firmei de proiectare care lucrează la PUG toate documentele care atestă existenţa perimetrului minier pe amplasamentul uzinei”, a declarat avocatul Romaltyn.

S-a mai spus că toate modificările tehnice ce întăresc siguranţa uzinei sunt depuse într-un dosar ce a fost trimis tuturor instituţiilor implicate în realizarea PUG, în avizare şi autorizare.

 

Cam asta a fost totul, adică, practic, nimic. Tămâian a spus mai direct, mai voalat că după ce se vor da avizele de mediu, dacă sunt nemulţumiri, Romaltyn poate ataca în instanţă decizia de mediu. Dar nu a suflat nici un cuvânt despre avizul obligatoriu de la ANRM, fără de care PUG-ul nu poate fi votat. După patru ore s-a terminat cu ideea spusă de primarul băimărean. Vor urma dezbateri în cartiere, chiar dacă vor dura luni sau ani…

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.