Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Un proiect strategic european al Municipiului Baia Mare care contracarează efectele abandonului şcolar în regiunile nord-vest, nord-est şi sud-est
Municipiul Baia Mare derulează, împreună cu Partener 1: Asociaţia Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul Baia Mare, Partener 2: Unitatea Administrativ - Teritorială Comuna Cotnari, Partener 3: Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă” Iaşi, Partener 4: Unitatea Administrativ -Teritorială Comuna Movileni şi Partener 5: Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, Brăila, proiectul „Asistenţă educaţională şi educaţie remedială cu programe „Şcoală după şcoală” şi educaţie de tip „A doua şansă” pentru prevenirea şi corectarea abandonului şcolar la elevi şi diversificarea serviciilor pentru părinţi/tutori în foste zone industrializate şi în mediul rural. EDU-2R”.
Proiectul a demarat în data de 23 martie 2015, are o perioadă de implementare de 8 luni şi un buget total de 6.534.875,00 lei. Este co-finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Axa prioritară: 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie: 2.2. „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”.
Obiectivul general al proiectului vizează dezvoltarea de programe de Asistenţă educaţională şi sprijin pentru 250 de elevi şi Educaţie remedială, inclusiv de tip „Şcoală după şcoală” sau asistenţă prin activităţi flexibile pentru reintegrare în educaţie de tip „A doua şansă”, pentru 75 de persoane care au părăsit timpuriu şcoala şi au sub 18 ani, precum şi diversificarea serviciilor pentru 200 părinţi pentru prevenirea abandonului şcolar şi reintegrarea în educaţie a celor care au părăsit timpuriu şcoala în foste zone industrializate şi preponderent din mediul rural, precum şi promovarea temelor orizontale recomandate de DCI POSDRU.
75 persoane care au părăsit timpuriu şcoala, incluse în programe de tip A doua şansă
Prin implementarea proiectului şi a programelor educaţionale reglementate de Ordinul 5248/31.08.2011 privind aplicarea programului „A doua şansă” se urmăreşte investiţia în resurse umane, şi anume, reintegrarea în sistemul educaţional a 75 de persoane care au părăsit de timpuriu şcoala din trei regiuni (nord-vest, nord-est şi sud-est) prin asigurarea promovării cel puţin a unui nivel de studiu prin intermediul proiectului. Totodată, participanţii sunt sprijiniţi prin subvenţii şi seturi educaţionale care să încurajeze reîntoarcerea în sistemul de învăţământ.
Până în data de 15.08.2015, persoanele care au părăsit de timpuriu şcoala au parcurs deja o lună şi jumătate din cele şase luni de programe educaţionale, iar feedback-ul lor este unul pozitiv.
250 elevi în risc de părăsire timpurie a şcolii, participanţi la activităţi de asistenţă educaţională, activităţi de tip şcoală după şcoală şi activităţi de educaţie remedială
Pe lângă acţiunile de combatere a abandonului şcolar, în cadrul proiectului se derulează şi acţiuni de prevenire a părăsirii timpurii a şcolii prin programe personalizate de asistenţă educaţională, de tip şcoală după şcoală şi activităţi de educaţie remedială care urmăresc identificarea concretă a dificultăţilor întâmpinate de participanţi în activitatea şcolară şi diminuarea / eliminarea lor prin furnizarea unor programe specializate de asistenţă.
Similar persoanelor care au părăsit de timpuriu şcoala, şi elevii în risc de părăsire timpurie a şcolii sunt sprijiniţi prin burse şi seturi educaţionale care să le ofere mijloacele necesare desfăşurării unei activităţi şcolare conforme pe durata celor şase luni de activitate.
200 părinţi/tutori ai elevilor în risc de părăsire timpurie a şcolii, încadraţi în activităţi de consiliere-nonformală şi program de Educaţie parentală
Deoarece abandonul şcolar este deseori favorizat de factori multipli, care provin nu doar din particularităţile individuale ale participanţilor, ci şi din mediul familial şi social în care trăiesc, proiectul furnizează programe special concepute destinate părinţilor /tutorilor ai elevilor în risc de părăsire timpurie a şcolii care să crească gradul de conştientizare a importanţei educaţiei în viaţa copiilor lor.
Este important de precizat faptul că proiectul respectă principiul egalităţii de şanse, asigurând accesul tuturor categoriilor de persoane eligibile la activităţile desfăşurate, indiferent de gen, vârstă, etnie, religie, poziţie socială, dizabilitate etc.
Strada Gheorghe Şincai, nr. 37
P1: Asociaţia Filantropică „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”
Bld. Republicii, nr. 8, Baia Mare, jud. Maramureş
P2: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Cotnari
Sat Cotnari, str. Principală, Comuna Cotnari, Judeţul Iaşi
P3: Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă”
Str. Costache Negri, nr. 48, Iaşi
P4: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Movileni
Sat Movileni, Comuna Movileni, judeţul Iaşi
P5: Liceul de Arte „Hariclea Darclee”
Str. Al. I. Cuza, nr. 184, Brăila
Editorul materialului: Asociaţia Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul