• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 11 Martie , 2012

Un primar dintre oameni, pentru oameni

Este una dintre puţinele doamne care ocupă fotoliul de primar. Însă aceasta nu este singurul atribut inedit al Ioanei Trifoi, primarul comunei Botiza. Trifoi a ştiut să fie un primar al oamenilor, un primar hotărât, loial şi dedicat problemelor comunităţii. Un primar cu viziune, cu putere de decizie şi reprezentare oriunde în lume.  

 
Rep. Anul acesta încheiaţi al patrulea mandat de primar în fruntea comunei Botiza. Reţeta longevităţii?
Ioana Trifoi: Eu am considerat că sunt primarul oamenilor, că vedeţi că după atâtea schimbări şi mai mult în opoziţie, dacă nu eram alături de oameni, nu făceam mare lucru. Mi-am impus să-i ajut pe fiecare cât am putut. Chiar dacă nu pot, dacă le explici oamenilor de ce nu se poate atunci e normal că eşti primarul lor. Dar unii au alt tip de comportament.
Rep.: Cele mai importante realizări?
Ioana Trifoi: În acest mandat sunt destul de multe realizări după cât mi-a fost de greu. În primul rând este finalizarea drumului DC 19 Botiza – Groşi, care este un drum asfaltat adus la standardele unui drum european, atâta că lăţimea este de drum comunal. Are poduri, podeţe, placate cu piatră şi tot ce trebuie. Dacă îşi fac şi alţii treaba, o să fie extraordinar, că vom avea legătură cu Ţara Lăpuşului, două depresiuni frumoase, iar în felul acesta se va deschide un drum nou pentru turismul maramureşean. Drumul este finalizat, deşi n-am primit nici un ban şi până în vârf se poate circula.
Am avut începerea şi continuarea lucrărilor de canalizare şi staţie de epurare. Lucrările sunt executate în proporţie de 50%, deşi am primit numai vreo 3 miliarde lei vechi. Valoarea se ridică undeva la 67 miliarde lei vechi.
Am modernizat şcolile de pe raza localităţii. Ambele şcoli au autorizaţii de funcţionare, chiar şi cea din cătun. Copiii au condiţii exemplare, cu încălzire, grupuri sociale, toată tâmplăria schimbată, acoperişuri refăcute, curtea şcolii este asfaltată etc.
Am avut modernizarea reţelei electrice din localitate. A fost înlocuită fibra reţelei electrice pentru întreaga localitate. S-a instalat şi un nou transformator, iar acum mai avem nevoie de unul care să alimenteze staţia de epurare.
Ne-am preocupat şi de renovarea Centrului Multifuncţional “Ionică” şi continuarea activităţii. Activitatea de aici a fost întreruptă din lipsă de fonduri, dar cu sprijinul unor fundaţii din Germania, Olanda şi Franţa am reuşit să-l modernizăm şi să-l depunem în funcţie. Şi salariul e asigurat de o asociaţie din străinătate. Toate astea s-au făcut prin relaţiile mele din străinătate, pentru că autorităţile din România nu ne-au dat nici salariul pentru educatoarea care lucrează cu copiii. Avem vreo 70 de copii care beneficiază de serviciile Centrului, pe două schimburi, dimineaţă şi după-masă.
Am reparat uliţele de interes comunal şi agricol. Am pus la punct cele mai mari uliţe: uliţa Lazurilor şi a Muncelului. Acolo sunt comasate cele mai multe terenuri agricole, iar aceste zone sunt extrem de circulate. S-au făcut pietruiri, balastări şi şanţuri de scurgere, iar acum se poate circula cu maşinile mici până în capătul terenurilor agricole. Lungimea este de circa 4 km.
Pe lângă asta am reparat şi restul uliţelor din comună, dar n-am vrut să le asfaltăm până se termină canalizarea, că n-ar avea rost să asfaltăm şi apoi să stricăm pentru săpături.
Am înlocuit toată tâmplăria de la Căminul Cultural, am pus termopan şi izolaţie pentru a se desfăşura activităţile în condiţii cât mai bune. Consider că la Botiza este cel mai bine dotat Cămin de pe Valea Izei. Avem bucătărie, grup social, veselă şi tot ce trebuie pentru a se desfăşura orice fel de evenimente. Anul acesta vrem să punem la punct încălzirea centrală şi să punem la punct exteriorul.
Rep.: Ce alte proiecte aveţi în derulare?
Ioana Trifoi: Anul acesta am vrea să se termine reţeaua de canalizare şi staţia de epurare, dar asta depinde dacă guvernanţii ne sprijină cu sumele necesare. Dacă ar fi bani, s-ar putea termina lucrările anul acesta.
De asemenea, vreau să modernizăm reţeaua de apă. Noi avem apă din 1999, pentru că era o condiţie de bază pentru dezvoltarea turismului la Botiza. Avem apă în permanenţă pentru că în fiecare an facem noi captări de izvoare tocmai pentru a avea debitul necesar pentru toţi consumatorii. Anul acesta vrem să captăm noi izvoare şi să punem nişte filtre pentru a îmbunătăţi reţeaua de apă.

Anul acesta vrem să terminăm amenajarea unui teren de sport pe Băiţa pentru ca tinerii să aibă unde-şi “consuma energia”. De asemenea, vreau să continuu amenajarea altor uliţe agricole care necesită intervenţie şi drumul comunal DC 19 până în capătul satului. Drumul spre Mănăstire e drum judeţean şi nu ne putem băga pentru modernizare. Nu s-a amenajat de ani de zile, aşa că am pus noi umplutură în gropi ca să poată fi circulat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.