Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 18 Septembrie , 2006
Un posibil parc arheologic
In Piata Pacii din Baia Mare au inceput lucrarile pentru construirea unui grup sanitar modern. ªantierul de reabilitare se intinde pe o suprafata de 207 metri patrati. Constructorii de la AMISA au demarat sapaturile, acestea urmand sa fie realizate pana la o adancime de trei metri. Numai ca, la scurt timp de la inceperea lucrarilor, muncitorii au descoperit doua tunele din perioada medievala a orasului.
Potrivit unui contract incheiat intre Primaria Baia Mare si Muzeul Judetean Maramures, lucrarile din Centrul Vechi al orasului sunt realizate sub supravegherea muzeografilor, respectandu-se legea care ocroteste vestigiile istorice si arheologice. Dupa descoperirea vestigiilor din Piata Pacii, constructorii de la AMISA au intrerupt sapaturile, locul lor fiind luat de specialistii Muzeului Judetean Maramures. Tunele de retragere sau sistem de canalizare Cele doua tunele au fost descoperite la adancimea de 1,5-2 metri. Construite din piatra fasonata, tunelele sunt pavate cu pietre de rau si au o bolta din caramida. „Sunt doua tunele care se intersecteaza. Exista doua intrebari la care trebuie sa raspundem: In ce perioada au fost construite si care a fost destinatia lor? Pentru nici una dintre aceste intrebari nu exista un raspuns foarte ferm. Sigur ca, in primul moment, ne-am gandit la niste tuneluri de retragere intr-un caz de forta majora, in caz de atac asupra orasului medieval. S-ar putea sa fie vorba si de asa ceva. Pe de o parte, sunt prea mici, cu toate ca, in caz de pericol, nu prea mai conta si trebuie sa ne gandim si la posibilitatile tehnice de atunci. A doua ipoteza care iti vine in minte este cea de parte a unui sistem de canalizare, dar daca ar fi vorba de un astfel de sistem de canalizare trebuie sa raspundem la o alta intrebare: ce se canaliza in secolul XVII sau XVIII, de cand se pare ca dateaza aceasta constructie. ªtim foarte bine ca pana in secolul XX nu au existat nici apa potabila, nici instalatii sanitare”, afirma arheologul Carol Kacso, specialistul care conduce sapaturile arheologice. Cele doua tunele sunt colmatate si in pamantul de umplutura au fost gasite cantitati mari de artefacte: ceramica, obiecte din sticla si cateva monede. Oricum, aceste artefacte nu dateaza momentul de constructie. Ele dateaza, eventual, un moment de folosire a acestor tunele sau chiar de abandon al acestora. Dupa parerea lui Carol Kacso, vestigiile ar putea sa dateze din secolele XVII-XVIII, dar o datare mai exacta este destul de greu de facut, cel putin in aceasta faza a cercetarilor. Ce stim sigur este ca la sfarsitul secolului XIX, inceputul secolului XX a avut loc o interventie in zona, interventie in timpul careia s-a construit un camin de aductiune de apa si s-a refolosit vechea instalatie.
Documentarea unei traditii orasenesti
„Este aproape cert ca exista o retea vasta de astfel de tuneluri. Traditia oraseneasca pe care o stim cu totii vorbeste despre existenta unor astfel de tuneluri, dar ele nu au fost documentate pana in acest moment. Acum avem prilejul sa documentam clar existenta lor. Sigur ca, in timp, aceste tuneluri au fost distruse. Nu ne putem astepta sa gasim pe kilometri intregi tuneluri in perfecta stare. De-a lungul existentei orasului, au mai avut loc si alte interventii. E interesant si, in peisajul baimarean, e o pata de culoare. Totdeauna am spus ca zona centrului vechi a orasului este o carte de istorie din care unele pagini au fost rupte, iar altele nu au fost inca desfacute. Incetul cu incetul, le descoperim si eu sper ca orasul sa gaseasca resursele ca sa putem amenaja acest punct turistic, un parc arheologic. Noi am intocmit un deviz de lucrari care urmeaza sa fie agreat de Primaria Baia Mare. In cazul in care exista fonduri suficiente pentru lucrarea de degajare a ceea ce a ramas din acest sistem, ne vom gandi la amenajarea unui parc arheologic in zona respectiva. Speram sa degajam aceste tuneluri pe o lungime de 25 de metri intr-o prima etapa, dupa care ne gandim la un proiect de amenajare a unui punct turistic” – Carol Kacso, directorul adjunct al Muzeului Judetean Maramures.
Ioan BOTIS
ibotis@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.