• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Iulie , 2022

România a intrat se pare în al șaselea val de Covid, iar specialiștii avertizează că în toamnă vom avea cel de-al șaptelea val. Ultimul bilanţ al Ministerului Sănătăţii arată 7.729 de noi cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2 în intervalul 27 iunie – 3 iulie, din aproape 19.000 de teste RT-PCR efectuate. Numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19 este de 922, din care 52 la ATI, jumătate fiind vaccinați, jumătate fiind nevaccinați.


Alt val, aceeași isterie, în ciuda imunizărilor naturale sau obținute prin vaccinare. Specialiștii avertizează că România a intrat deja într-un noul val al pandemiei de Coronavirus, deși numărul persoanelor internate în spital sau pe secțiile de terapie intensivă rămâne unul mic. Mai mult, Ministerul Sănătății vrea să introducă masca obligatorie în spitale, cică pentru a reduce infecțiile nozocomiale. Și dacă e așa eficientă masca, înseamnă că, de doi ani încoace numărul infecțiilor nozocomiale ar trebui să fie zero. Este? Evident, nu.

Să revenim însă la cifre. Conform ultimului buletin al Ministerului Sănătății, ,,În intervalul 27 iunie - 3 iulie 2022 au fost înregistrate 7.726 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV– 2 (COVID – 19). 1.307 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 2.927.187 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.31. În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 922. De asemenea, la ATI, sunt internate 52 persoane. Dintre cei 52 pacienți internați la ATI, 25 sunt nevaccinați”. În Maramureș, în perioada mai sus menționată au fost 15 cazuri de persoane internate, dintre care una la ATI.

Ce urmează? Probabil noi restric­ții, dar din toamnă. Deocamdată, Ministerul Sănătății vorbește despre recomandări și a anunțat că vor fi puse din nou în funcţiune centrele de testare Covid. Ministrul Rafila a menţionat că se menţin recomandările referitoare la utilizarea măştii în spaţiile închise, igiena mâinilor şi aerisirea spaţiilor publice. Totodată, a subliniat că aceste măsuri nu sunt impuse, ci „reprezintă recomandări”: ,,Nimeni nu impune nimic. Sunt doar recomandări, ca să putem să avem o vară cât mai liniştită, să ne putem face concediile, să nu fim în niciun fel în situaţia de a nu putea să mergem în concediu, pentru că ne îmbolnăvim noi sau membrii fami­liilor. Utilizarea măştii în spaţii închise sau mijloacele de transport în comun şi evitarea aglomeraţiei sunt măsuri deja cunoscute, la fel ca şi igiena mâinilor. Autorităţile locale ar trebui să aibă în vedere igienizarea periodică a mijloacelor de transport în comun. (...) Să asigurăm aerisirea spaţiilor publice. Este una dintre metodele cele mai eficiente de reducere a transmiterii. Nu costă nimic, trebuie doar iniţiativă şi rigoare”, a mai spus ministrul.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că a discutat de săptămâna trecută cu direcţiile de sănătate publică despre o posibilă creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, iar luni a avut loc o teleconferinţă cu reprezentanţii spitalelor bucureştene, ai Ambulanţei şi ai Direcţiei de Sănătate Publică. Subiectul discuţiilor l-a reprezentat asigurarea condiţiilor pentru spitalizarea persoanelor infectate, inclusiv a celor care au nevoie de îngrijire şi pentru alte afecţiuni.
,,Lucrul acesta nu trebuie să afecteze în niciun fel accesul la serviciile de sănătate pentru populaţia generală”, a subliniat el.

Managerii de spitale pot dispune purtarea măştii în interiorul unităţilor, pentru evitarea transmiterii infecţiilor nosocomiale.
Totodată, potrivit acestuia, centrele ambulatorii din ţară au cantităţi suficiente de antivirale (Fa­vi­piravir, Molnupiravir, Remdesivir), dar şi anticorpi monoclonali.
,,Eu cred că abordarea responsabilă şi echilibrată este cheia succesului şi probabil în a doua jumătate a lunii august putem să considerăm că trecem de vârful acestui mini-val - sau val, o să vedem, în funcţie de amplitudine - al pandemiei. Sunt măsuri normale pe care ne dorim să le putem lua ori de câte ori apare vreo ameninţare la adresa sănătăţii publice”, a evidenţiat Rafila.

Interesant este că, nu doar pandemia de Covid rămâne o amenințare pentru sănătatea publică ci și noua infecție cu variola maimuței. Deja peste 6.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în 58 de ţări, în cadrul actualei epidemii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Urmează o nouă reuniune de urgenţă a OMS, în săptămâna care începe la 18 iulie sau mai devreme, pentru ca specialiştii să decidă dacă variola maimuţei reprezintă sau nu o urgenţă de sănătate globală, cel mai înalt nivel de alertă al OMS, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform Reuters.
,,Continui să fiu îngrijorat de amploarea şi răspândirea virusului în întreaga lume”, a declarat Tedros, adăugând că lipsa testelor a însemnat că există probabil mult mai multe cazuri care nu sunt raportate. La final de iunie, directorul OMS spunea că epidemia globală de variola maimuţei reprezintă o ameninţare pentru sănătate şi evo­luează foarte îngrijorător, dar nu atinsese încă stadiul de urgenţă sanitară globală.
Variola maimuţei, o infecţie virală de obicei uşoară care provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii, s-a răspândit în întreaga lume de la începutul lunii mai. Rata de mortalitate în focarele anterioare ale tulpinii care se răspândeşte în prezent a fost de aproximativ 1%.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.