Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Un nou proiect pentru apă şi canalizarea Maramureşului
Operatorul Regional de apă și canalizare VITAL S.A. Baia Mare derulează proiectul „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Maramureş, în perioada 2014 - 2020”, proiect cofinanțat prin Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 3. Proiectul va duce la creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației.
În cadrul unei conferinţe de presă, conducerea Vital şi cei de la firma care se ocupă cu realizarea proiectului au prezentat datele principale ale viitoarelor lucrări, dacă se va obţine finanţarea dorită.
A fost elaborat Studiul de Fezabilitate și se lucrează la elaborarea Aplicației de Finanțare. Investițiile promovate, rezultate urmare a evaluării conform criteriilor de finanțare, sunt estimate la valoarea de 249.370.000 Euro, și au ca scop îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată, spre beneficiul mediului și al populației, în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformare a României în Tratatul de Aderare.
Beneficiarii finali ai investițiilor promovate în cadrul acestui proiect sunt în acest moment 32 de Unități Administrativ Teritoriale din județul Maramureș: Baia Mare, Sighetu Marmației, Baia Sprie, Cavnic, Seini, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuş, Tăuții Măgherăuş, Ulmeni, Vișeu de Sus, Ardusat, Bistra, Bocicoiu Mare, Cicârlău, Câmpulung la Tisa, Coltău, Copalnic Mănăştur, Dumbrăvița, Groși, Groșii Țibleșului, Mireșu Mare, Poienile De Sub Munte, Recea, Remetea Chioarului, Remeți, Rona de Jos, Săcălăşeni, Satulung, Șișești, Suciu de Sus, Vadu Izei, Sarasău.
Principalele rezultate urmărite:
Ape uzate urbane colectate și epurate (din perspectiva încărcării biodegradabile) pentru toate aglomerările mai mari de 2000 l.e., dându-se prioritate aglomerărilor peste 10.000 l.e.
Serviciu public de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății, extins la populația din localitățile cu peste 50 locuitori.
Zona țintă a proiectului: 2 municipii, 8 orașe și 22 comune.
Sunt 16 sisteme de alimentare cu apă şi 29 sisteme de canalizare identificate conform Listei de Investiții Prioritare din Master Planul actualizat și care au fost incluse în prezentul Proiect.
Investiții promovate prin Proiect:
1. Alimentare cu apă – valoare investiții 119.861,04 mii Euro
- 511 km rețele reabilitare și extindere - 35 rezervoare de stocare apă (construcţii noi şi reabilitare)
- 23 Staţii de tratare/dezinfecție
- 8 surse de apă.
2. Canalizare – valoare investiții 129.508,99 mii Euro
- 402 km rețele de canalizare, extindere şi reabilitare - 1 instalație pentru tratarea nămolului SE Baia Mare, va prelua nămolul din toată aria de operare Vital
- 11 stații de epurare (construcţii noi şi reabilitare/extindere)
85% Fondul de coeziune
13% Bugetul de stat
2 % Bugetul local, prin contribuția autorităților locale.
Am întrebat-o pe doamna Alexandrina Bancoş, directorul Vital, care sunt lucrările pentru Baia Mare, valoarea lor şi dacă vor duce la scumpirea apei potabile.
Directorul băimărean a spus că nu poate spune acum dacă se va scumpi apa deoarece, ei speră ca schema de finanţare să obţină fonduri nerambursabile în procent de 100%, ceea ce ar duce la cofinanţarea locală la 0. Puţin probabil, spunem noi, aşa că băimărenii trebuie să ştie că vor urma noi scumpiri, când va începe implementarea acestui proiect. Legat de lucrările din Baia Mare, vor fi reabilitate reţele de conducte de mai mulţi kilometri, se va realiza staţia de tratare a nămolurilor, cea mai mare lucrare, lucrări la canalizări, de alţi kilometri. Valoarea totală a acestor lucrări se ridică la 40 de milioane de Euro.
Nu putem să nu spunem că este bine că se lucrează, că vom avea condiţii ca în vest şi că va fi mai bine pentru băimăreni. Cu toate acestea, la precedentele programe, în cei 20 de ani de lucrări pe apă şi canalizare, se spunea că este mai bine, că totul e schimbat, reabilitat etc. Nu mai departe, în urmă cu vreo 4 ani, când Baia Mare a fost ciuruită ca un caşcaval pentru aceste lucrări de înlocuiri reţele de apă şi canalizare. Lucrări executate de celebra firmă IMI S.A.
Se spunea, atunci, că 90 şi ceva la sută dintre reţelele oraşului au fost înlocuite. Atunci ce se mai reabilitează, înlocuieşte acum, chiar dacă vorbim de vreo şapte kilometri de conduce şi nu mai ştim câţi kilometri de conducte de canalizare?
Desigur, pe băimăreni îi va interesa în primul rând dacă se va mai scumpi apa, şi noi credem că da. Şi aşa avem o apă scumpă, nu cea mai scumpă din ţară cum afirmă unii, dar scumpă, prea scumpă având în vedere că avem cădere liberă, lac de acumulare etc.