• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Februarie , 2021

Un nou prefect se pregătește să vină la Palatul Administrativ. Dar și doi subprefecți

După recentele alegeri parlamentare, care au uimit România, a urmat bâlbâiala în instalarea noului guvern. Dar acesta a fost instalat și, în buna  tradiție românească, s-a continuat cu împărțirea funcțiilor, posturilor din eșalonul doi și trei, de la  nivel județean, între partidele aflate la putere. O altă poveste de nepovestit.

 

Primii vizați de tăvălugul schimbărilor sunt pre­fecții. Pe undeva este normal ca prefecții puși de pesediști să plece și să vină alții, aflați în grațiile celor de la putere. În fond, prefectul este reprezentantul guvernului în teritoriu. De foarte mulți ani, toate partidele au dat dovadă  de ipocrizie susținând că prefecții și subprefecții nu sunt numiți politic, ci sunt înalți funcționari publici, deci apolitici. Nimic mai fals.  Toți au  fost nu­miți în urma unor înțelegeri po­litice. Respectivii trebuiau să dea examen în urma unei școli de cadre (să spunem așa) din Bucu­rești ce scoate înalți funcționari publici. Când a fost înființat acest sistem, s-a spus că  avem nevoie de oameni bine pregătiți, profe­sioniști, iar calitatea de înalt funcționar public a dat siguranță acestora că nu vor fi schimbați după toanele unor politicieni. Da! Este aproape imposibil să  schimbi un prefect, subprefect (nu ne referim la posibilele probleme penale). Și așa a mers  sistemul ăsta înainte. Prefecți și subprefecți veniți pe funcții, în urma unor sinecuri primite de la politicienii care închideau ochii la acest gen de numiri. După terminarea mandatelor, această  categorie de func­ționari fie reveneau la fostele funcții, fie ajungeau inspectori guvernamentali, o altă modalitate de a „tăia frunze la  câini”. Să ne scuze câinii, dar  asta e expresia.

Acum, după cum s-a anunțat, s-a terminat cu ipocrizia, cei puși la prefecturi vor fi demnitari și vor veni pe filieră politică în mod direct. În schimb, salariile vor rămâne  aceleași. Adică, mari, exa­gerat de mari pentru ce fac.
Există părerea că prefecții și subprefecții sunt foarte importanți în administrația județului.  Nu este așa, prefecții trebuie  să  vegheze ca hotărârile luate de administrația județeană și locală să fie legale.
Nu au bani, nu împart bani. Prefecții și subprefecții ar trebui să fie profesioniști - au fost și din ăștia dar puțini - să aibă capacitatea de a influența decizii guvernamentale datorită cunoștințelor, relațiilor, profesionalismului. Noi am avut un subprefect din această categorie: Ștefan Gonczi, cel  care a fost primul înalt  funcționar pu­blic din România, un meseriaș care a urmat cursurile celebrei univer­sități americane Stanford.

În rest, oameni ce au trecut prin biroul prefectural și s-au ales cu fotografia pe peretele Palatului Administrativ (doar prefecții).
Acum, urmează noile schimbări. În Maramureș, prefectul va fi pus de USR Plus, după cum afirmă sursele credibile. De asemenea, este anunțat ca viitor prefect, fostul parlamentar Vlad Duruș. Un  avocat ce a avut în mandatul de deputat (2016-2020) o activitate bună, vizi­bilă. Sperăm ca Duruș să rupă tra­diția prefecților de doi bani și să fie un adevărat demnitar al județului.
Subprefecții - că vor fi doi - vor fi puși de liberali și de udemeriști.
În Maramureș, a mai fost o perioa­dă în care existau doi subprefecți.  Dar s-a renunțat la acest format pentru a reduce numărul funcțiilor de conducere și, implicit, a unor salarii grase. Deși actualii de la putere au tot spus că  vor re­duce... iată că mai apar noi funcții de conducere.       
 

 

Noutăți

Alte noutăți în administrația județeană sunt de la Sighet. Acolo s-a  ales viceprimarul, în sfârșit.  Daniela Onița Ivașcu (PNL) a fost aleasă viceprimar al municipiului Sighetu Marmației, cu 13 voturi „pentru”. La şedinţă au fost prezenţi 18 consilieri.
O altă noutate vine de la UDMR. Deputatul  Apjok Norbert, ales pe listele UDMR Maramureș, a intrat în dispute cu conducerea partidului, după ce s-a aflat că a mințit cu privire la studiile avute. Partidul i-a cerut să renunțe la calitatea de parlamentar. Norbert nu a vrut, iar UDMR i-a retras sprijinul politic și a fost exclus din partid. Apjok Norbert a devenit un deputat independent, iar udemeriștii maramureșeni au rămas fără parlamentar. Noroc că vor avea un post de subprefect.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.