• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 29 Aprilie , 2021

Un nou pas în rezolvarea unor aberații imobiliare în orașele din România

Recent, senatorii au adoptat în ședință textele nou introduse şi adoptate de Camera Deputaţilor în legea privind Codul administrativ. Este vorba de cele privind înlesnirea transferului proprietăţii de la stat către autorităţile locale şi reoperaţionalizarea comisiilor de disciplină în cadrul instituţiilor publice. În acest fel, autoritățile locale vor putea rezolva multe din problemele existente cu imobilele aflate într-o stare de degradare avansată și care aparțineau unor instituții sau firme în stare de insolvență, de faliment sau care nu mai aveau activitate.

 

Aceste modificări legis­lative au fost cerute de mult timp de autori­tățile locale din toată țara. Sunt multe situații în care există blocaje investiționale, din cauza unor clădiri ce nu pot fi modernizate, reparate.
„Prima modificare este pentru înlesnirea transferului de proprietăți de la stat la autoritățile locale. Astfel de modificări legislative care deblochează mecanismele înțepe­nite ale statului român, ale biro­crației, pe care le avem în statul român sunt mai mult decât bine-venite. În foarte multe din locali­tățile din România, se găsesc terenuri sau clădiri lăsate mai mult sau mai puțin în voia sorții şi pe care autoritatea locală interesată şi condusă de oameni gospodari ar putea să le administreze mai bine decât autoritatea centrală. Aceste terenuri sau clădiri sunt, de multe ori, asemenea unor răni sânge­rânde în țesutul urban sau rural, obiective de obicei neîngrijite, care distrug armonia localităților şi care ar putea contribui la dezvoltarea lor, dacă ar fi gestionate corespunzător”, au declarat, în cadrul dezbaterilor, inițiatorii acestor modificări legislative.

De asemenea, aceștia au evidențiat şi cea de-a doua modificare a pro­iectului de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.63/2019 pentru completarea art.61 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, care se referă la reoperaţionalizarea comisiilor de disciplină.

„Indiferent de culoarea acestora, primăriile au nevoie urgent de acele comisii de disciplină pentru a putea menține curățenia în propria instituție. Mă bucur că reușim să reoperaţionalizăm aceste comi­sii de disciplină şi mă bucur că există consens politic la nivelul tuturor partidelor parlamentare pentru această soluţie”, au spus ini­țiatorii acestui proiect.

Legea în cauză a fost transmisă Senatului pentru a fi dezbătute textele nou introduse şi adoptate de plenul Camerei Deputaţilor, în vederea respectării principiului bicameralismului.

În Maramureș, municipiul Baia Mare va fi orașul care va putea beneficia cel mai mult de aceste prevederi. Exist[ multe clădiri ce sunt în stare gravă și care nu se pot repara, moderniza. Casa de Cul­tură, sediul Remin și multe altele sunt clădiri pe care municipalitatea a dorit să le modernizeze și să le re­­dea o funcționalitate. Nu s-a putut, deoarece actualii proprietari se opun, deși nu mai pot realiza astfel de lucrări, fiind într-o si­tuație dezastruoasă.
Compania Remin, se știe, este, de mulți ani, în insolvență și tot speră să reînceapă activitatea productivă. Ceea ce pare un fel  de „fata morgana”.

Casa de Cultură este în „parohia” sindicatelor din România. O struc­tură care se folosește de astfel de imobile pentru a obține fonduri pentru existența acestor structuri sindicale. Acestea nu alocă fonduri pentru reparații, modernizări, dar nici nu vor să renunțe la astfel de clădiri, cum este casa de cultură, pentru a putea fi redată circuitului turistic și cultural. Acum, se vede marea nedreptate făcută la începutul anilor 90, atunci când asociații „încropite” peste noapte cu binecuvântarea lui Ion Iliescu și Petre Roman, au pus mâna pe pa­trimoniul fostului UTC și cel al sindicatelor. Nu mai vorbim de fondurile existente la momentul 1990. Atunci s-a vorbit de dreptate, libertate. Acum se plătesc polițele. Atunci s-au pus bazele unei noi nomenclaturi, cea a  organizațiilor neguvernamental și a sindicatelor, cică democrate.   

„În foarte multe din locali­tățile din România, se găsesc terenuri sau clădiri lăsate mai mult sau mai puțin în voia sorții şi pe care autoritatea locală interesată şi condusă de oameni gospodari ar putea să le administreze mai bine decât autoritatea centrală. Aceste terenuri sau clădiri sunt, de multe ori, asemenea unor răni sânge­rânde în țesutul urban sau rural, obiective de obicei neîngrijite, care distrug armonia localităților şi care ar putea contribui la dezvoltarea lor, dacă ar fi gestionate corespunzător”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.