• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Iunie , 2012

„Un manager trebuie să definească o viziune”

„Un manager trebuie să definească o viziune, să o înfăptuiască şi să-i ajute pe ceilalţi s-o dezvolte şi s-o ducă mai departe” - Iulian Gheorghe, directorul general UACE

 

După un an de muncă, implicare şi dăruire, Iulian Gheorghe a fost promovat în funcţia de director general al UACE. Iulian Gheorghe este un manager care crede în puterea exemplului, în potenţialul oamenilor şi al companiei.

 

Reporter: Recent aţi fost promovat în funcţia de director general al UACE. Pentru cei care vă cunosc, această promovare a fost un gest firesc, o recunoaştere a efortului depus în perioada de peste un an de când aţi venit în România. Cum aţi primit această avansare şi care sunt considerentele care au stat la baza ei?

Iulian Gheorghe: În primul rând, aş vrea să menţionez faptul că această numire a mea în funcţia de Director General reprezintă o dovadă de continuitate, mulţi poate se întrebau dacă am să plec înapoi  în US. Iată că am venit aici să stau. Pot spune că sunt extrem de onorat în primul rând pentru că am ocazia să muncesc în sânul acestei mari familii, numită UAC Europe. Sunt, de asemenea, onorat de încrederea ce mi se acordă. Această opţiune de a prelua fabrica exista şi la venirea mea în România, în urmă cu un an şi trei luni, dar nu făcea parte din planul iniţial. Erau multe necunoscute care trebuiau explorate şi avute în vedere: în primul rând, trebuia văzut dacă sunt omul potrivit care să conducă compania şi apoi, era foarte importantă pentru mine părerea familiei mele, de care am ţinut mereu cont.

 

Reporter: Cum a fost acest an şi câteva luni de când sunteţi în România?

Iulian Gheorghe: Sunt mândru de tot ceea ce s-a realizat în acest timp şi de poziţia în care a reuşit să ajungă compania. Pentru dezvoltarea mea profesională a fost o oportunitate extraordinară, dar şi o provocare. Toată cariera mea a fost în domeniul tehnic. Sunt multe lucruri noi pe care am ajuns să le învăţ şi să le aplic. Cred însă că e important să conduci prin exemplul personal. Oamenii trebuie să creadă în principiile tale, să vadă că le aplici, să creadă în schimbări şi să le dai lor înşişi posibilitatea de a face schimbări astfel încât compania să fie condusă pe noi trepte de dezvoltare. Un manager trebuie să definească o viziune, să o înfăptuiască şi să-i ajute pe ceilalţi s-o dezvolte şi s-o ducă mai departe.

 

Reporter: Despre echipa UACE?

Iulian Gheorghe: Unul dintre motivele pentru care am acceptat această slujbă este tocmai echipa. O echipă cu un potenţial foarte mare, o echipă în care cred, o echipă cu oameni foarte bine pregătiţi profesional, dar şi cu un potenţial uriaş de voinţă şi inovare. Sunt oameni bine pregătiţi, oameni buni, dedicaţi. Drept dovadă, în ultimele 6 luni, din companie au plecat numai patru oameni. Înţeleg importanţa muncii lor şi valoarea efortului şi dăruirii lor se vede.

Pot spune că echipa UACE este a doua familie pentru fiecare dintre noi. De multe ori petreci mai mult timp aici decât cu familia.

 

Reporter: Sunteţi un manager atipic, nu vă izolaţi în birou, sunteţi în permanenţă în contact cu oamenii din fabrică.

Iulian Gheorghe: Consider că un bun manager trebuie să-şi cunoască oamenii. Îmi place să stau de vorbă cu ei, să văd dacă au opinii legate de îmbunătăţirea locului de muncă, dacă au probleme. Am lucrat pe fiecare poziţie şi ştiu ce înseamnă munca fiecăruia. E important să fii în mijlocul lor, să vezi de ce fel de tehnică au nevoie, de ce fel de training au nevoie. Nu aş putea conduce din birou.

 

Reporter: Un atu important al companiei este faptul că angajările şi promovările se fac strict pe baza competenţelor.

Iulian Gheorghe: Orice recomandare, din partea oricui, poate merge numai până la programarea unui interviu. Consider că un om trebuie angajat numai pe baza competenţelor sale şi a dorinţei de a învăţa. Dacă este omul potrivit la locul potrivit, este un câştig şi pentru companie şi pentru el. Avem mulţi oameni tineri, cu dorinţă de afirmare. Avem multe exemple de promovare, oameni care de la simplu operator de presă au ajuns şefi de secţie. Suntem în continuă căutare de talente şi încercăm pe cât posibil să angajăm oameni din comună. De când sunt aici pot spune cu mândrie că am angajat cu preponderenţă din comunitatea locală.

 

Reporter: Deşi şi-a început activitatea doar în urmă cu doi ani, fabrica a reuşit să obţină la finele anului trecut un titlu important: cel mai performant producător Airbus.

Iulian Gheorghe: Am început să producem doar în 2010 şi într-o perioadă scurtă am reuşit să obţinem acest premiu şi să fim remarcaţi din sute de companii. Aceasta împlinire este datorată în primul rând oamenilor care lucrează în fabrică, sunt nişte oameni extraordinari. Este o mândrie pentru noi şi o recunoaştere a efortului depus şi a calităţii şi promptitudinii de care dă dovadă fabrica. Practic, această investiţie a fost creată de la zero, atât ca infrastructură, cât şi ca formare a personalului. Partea de extrudare e astăzi stabilă, matură şi ne dezvoltăm pe alte paliere, cum ar fi prelucrarea prin aşchiere. Ceea ce le-am spus şi oamenilor după acordarea acestui premiu a fost faptul că e uşor să devii numărul 1, dar e greu să te menţii acolo.

Perfecţionarea personalului este cheia. Angajatul trebuie să aibă posibilitatea de a avansa şi de a învăţa lucruri noi. Ambele deziderate există.

Ritmul de dezvoltare a acestei investiţii a fost accelerat. Există contracte, există premize ale dezvoltării şi creării de noi locuri de muncă. Anul acesta încercăm să creăm circa 100 de noi locuri de muncă, şi apoi, până în 2014-2015, alte 275-300 de noi locuri de muncă. Avem parteneriate cu Universitatea de Nord pentru perfecţionarea personalului propriu, am iniţiat prin Inspectoratul Şcolar Judeţean discuţii şi parteneriate cu liceele tehnice, şcolile profesionale şi încercăm să încurajăm tinerii, mai ales pe cei din comună, să se specializeze în domeniile în care noi lucrăm.

Nimic nu poţi să faci fără sacrificii. E lecţia durabilităţii dată de la Meşterul Manole încoace. Sunt momente în care trebuie să faci anumite sacrificii pentru o cauză dreaptă şi să crezi că sacrificiul tău e benefic unei idei şi unor oameni. Lucrez pentru această companie de 12 ani. UAC mi-a fost loială în tot acest timp, e firesc să fiu şi eu loial companiei.

 

Reporter: Vă simţiţi într-un fel „adoptat” de comunitatea locală din Dumbrăviţa?

Iulian Gheorghe: Da. Mă simt mai acasă aici decât în Baia Mare sau în altă parte. Am petrecut mult timp în mijlocul oamenilor, am fost invitat în casele multora dintre ei şi regret că nu pot petrece mai mult timp cu ei.    

 

Reporter: Multă lume a privit cu scepticism politica voastră de implicare în comunitate. Oamenii sunt obişnuiţi să li se şi ceară ceva după ce li se oferă.

Iulian Gheorghe: În primul rând, această implicare în comunitate face parte din politica şi crezurile companiei noastre. Apoi, este o promisiune pe care am făcut-o oamenilor şi pe care o respectăm. Ce avem de câştigat din asta? Avem de câştigat o comunitate prosperă, cu oameni educaţi, bine pregătiţi, care sperăm că îşi vor dori să lucreze la noi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.