• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Februarie , 2016

Un important lider de sindicat, protest pentru pensii corecte

Protest inedit şi interesant în faţa Prefecturii Maramureş pentru mărirea pensiilor din România. Fostul lider de sindicat din minerit, Vasile Leş a venit la Palat pentru a cere o revizuire a pensiilor. Protestul va avea loc în fiecare joi, timp de o lună, iar maramureşenii sunt invitaţi să se alăture protestatarului.

 

 

Vasile Leş a fost unul dintre liderii sindicatului Nordmin, cel mai puternic sindicat din mineritul din nord. Ani de zile, Leş şi Ioan Bârtaş au luptat pentru drepturile ortacilor maramureşeni şi nu numai, deoarece cei doi au făcut parte şi din structuri sindicale naţionale. Pentru presa băimăreană au fost ani plini de subiecte interesante, cele pe care liderii de sindicat le-au scos la suprafaţă din subteranele obscure ale mineritului. Într-un fel, sindicatele au fost cele care au stins lumina în galeriile minelor din nord. După 2007,  minerii maramureşeni au plecat spre zări mai bune, nişte teritorii care s-au întins de multe ori până în localităţile învecinate, adică minerii au intrat în conservare, puţini dintre ei reuşind să intre în reconversia promisă de toate guvernările, de la dreapta la stânga, cu haltă în centru.

Pentru liderii de sindicat lucrurile au părut mai favorabile, dar lucrurile nu au stat aşa de roz nici pentru ei. Majoritatea au revenit, au intrat în pensie şi au sperat că orizontul în care ar fi existat o repornire a activităţii miniere să devină o realitate palpabilă.

Vasile Leş nu a făcut excepţie, iar după ieşirea la pensie a încercat să îşi folosească cunoştinţele pentru o activitate de orice fel.

Aşa a ajuns să vadă inechităţile în sistemul de pensii şi a început să se gândească la soluţii. Sigur, el a judecat precum a făcut-o la sindicat, unde lucrurile sunt mai simple. O inechitate este prezentată public, iar protestatarii stau în stradă până obţin ce doresc.

Acum, lucrurile stau altfel, iar pensionarii mineri fac parte din masa pensionarilor români. Deşi fac parte din o categorie specială, ceea ce ar fi dus la venituri diferite, minerii au pensii jenante, situate la un nivel mediu spre jos. În schimb, în România sunt mai multe categorii de oameni care nu au activităţi din zona specială, dar au pensii speciale.

Toate acestea l-au determinat pe Leş să protesteze pentru revizuirea modului în care se acordă pensiile. Protestul lui are scopul de a atrage atenţia asupra acestor situaţii. El propune câteva soluţii şi câteva soluţii la soluţii.  

 

„Nu fac parte din niciun partid. Am fost solicitat să susţin o persoană din Tăuţii Măgherăuş şi am fost timp de trei luni de zile la un partid, în urmă cu mulţi ani, dar am văzut care este atmosfera şi am plecat.

Spun acest lucru pentru a nu fi suspectat că fac parte din politica locului şi încerc să influenţez electoratul cu acest protest al meu. Nu!

Sunt nemulţumit de cum decurg lucrurile cu pensiile românilor, nemulţumire pe care am întâlnit-o la mulţi, dar oamenii se feresc să se plângă. Există un soi de teamă faţă de autorităţi, faţă de cei care ne decid soarta.

Mulţi ani, de pe vremea cabinetului Năstase, s-a dat câte un pic la pensii, doi la sută, trei, patru sau chiar cinci la sută. Asta a făcut stânga, PSD-ul. Apoi a venit PDL şi a tăiat din pensii.

În această poveste a pensiilor românilor, fără a intra în zona politică, cel care a făcut ceva pentru pensionari, la modul real, a fost Tăriceanu, cel care a dublat pensiile în 2007-2008. Dacă nu s-ar fi făcut atunci această mărire, acum am fi avut o pensie cam la jumătate.

 

Deci, stânga ne-a dat firimituri, iar dreapta ne-a blocat sau chiar a tăiat. De aceea am hotărât să fac acest protest timp de o lună, în fiecare zi de joi, în faţa Prefecturii Maramureş pentru a vedea ce spun oamenii, dar mai ales cum văd autorităţile maramureşene situaţia pensiilor românilor. Dacă nu se face ceva, va fi jale”, a spus Vasile Leş.

 

Soluţii propuse

 

1. Virament direct la fondul de pensii a sumelor rezultate, ca urmare a impozitării pensiilor.

2. Fondurile necesare acordării pensiilor speciale, pensiilor sociale, personalului care nu a contribuit la Fondul de pensii sau a contribuit doar parţial să fie cuprinse în Bugetul de stat şi nu în Fondul de pensii.

3. Eradicarea corupţiei, în mod special a corupţiei mari, cu recuperarea cât mai rapidă a sumelor de la persoanele fizice şi juridice implicate.

4. Reducerea evaziunii fiscale.

 

 

Pensii normale pentru România

 

1. Stabilirea în procent de 41% din salariu mediu brut pe economie (2681) a valorii punctului de pensie pentru anul 2016, urmând ca până în anul 2020 acesta să crească anual cu nu procent, ajungând astfel la procentul de 45%.

2. Modificarea legii pentru pensionari cu pensii parţial anticipate (vechime integrală) şi 5 ani necesari până la pensionarea la limită de vârstă, în sensul penalizării procentuale, descrescătoare, după cum urmează: la 60 de luni procentul de penalizare actual este de 45%, propun tot 45%. La 48 de luni procentul actual e de 45%, propun 36%. La 26 de luni, procent actual 45% şi propun 27%. La 24 de luni procent actual 45%, propun 18%, iar la 12 luni procent actual 45% şi propun 9%.

3. Pensia acordată lucrătorilor din agricultură (pensie socială) se stabileşte ca valoare în procent de cel puţin 50% din valoarea punctului de pensie.

4. Se vor impozita pensiile care depăşesc salariul mediu net pe economie, respectiv 1892 lei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.