Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
* Contact si relatie cu arta contemporana romaneasca
Complexul expozitional Colonia pictorilor gazduieste o valoroasa expozitie de grup ce reuneste lucrari de arta contemporana (pictura si sculptura) realizate de sase artisti (Adrian Chira, Maxim Dumitras, Mihai Perca, Ioan Pop, Constantin Raducan si Florin Strejac). Dupa vernisarea expozitiei lui Dimitrie Gavrilean, deschiderea acestei expozitii de grup reprezinta un alt eveniment cultural notabil pentru Baia Mare.
Dincolo de faptul ca lucrarile celor sase artisti reflecta personalitatile diferite ale acestora, expozitia e unitara, are un caracter sintetic, globalizator si pare o veritabila enciclopedie a artei postmoderne in format mic. Eruptiile de culoare din tablourile lui Adrian Chira si Mihai Perca si anatomia remodelata avangardist de penelul lui Constantin Raducan „convietuiesc” cu formele arhaice daltuite de Maxim Dumitras, cumintenia studiata a lucrarilor sapanteanului Ioan Pop si caii inaripati ai lui Florin Strejac. Somnul unui cub asezat intr-un cuib de nuiele e vegheat de stalpi totemici si undele multicolore ale unor ape oprite din curgerea lor, ducandu-te cu gandul la faptul ca asisti la impacarea dintre traditie si modernitate.
„La Colonia pictorilor, a avut loc vernisajul unei reprezentative expozitii a sase artisti plastici din Romania – trei pictori si trei sculptori – expozitie care pentru Baia Mare constituie un minunat prilej de a intra in contact si relatie cu arta contemporana romaneasca, mai ales ca aceasta expozitie beneficiaza oarecum si de faptul ca este in pandant cu o expozitie vernisata cu o saptamana inainte, cea a maestrului Dimitrie Gavrilean, de la Iasi.
Majoritatea expozantilor fac parte din generatia de mijloc, absolventi de Bucuresti si de Cluj, pe care ii uneste o factura si o abordare foarte apropiata, dar, in acelasi timp, cu personalitati distincte fiecare, avand un univers de cautari si de prospectiuni in arta foarte personale si care ne aduc mult nou.
Aceasta expozitie este benefica atat pentru Liceul de Arta baimarean, ci si pentru Universitatea de Nord, sectia de arta plastica. E un prilej pentru elevi si studenti sa ia contact cu artisti de foarte buna factura si de foarte valoroasa tinuta artistica”, a afirmat Traian Moldovan, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania, filiala Baia Mare.
Un fel de Paris
„E un eveniment cultural foarte important in Baia Mare, cu toate ca nu este o sarbatoare anume sau un eveniment special. Valoarea plastica a acestei expozitii ne da curajul sa spunem ca este un eveniment de mare exceptie. Sunt sase artisti romani de prima mana, foarte cunoscuti si foarte curajosi. Parte din ei se duc pe traditie, sunt mostenitori ai lui Brancusi si Gheorghe Apostu, iar ceilalti „izvorasc” din diverse scoli din Romania. Toti sunt extrem de valorosi, toti stiu sa respecte traditia, avand insa curajul de a ataca arta moderna.
Nu am vazut in Baia Mare de foarte mult timp o expozitie atat de curata, atat de pura, atat de vadit declarata moderna. Ma bucur ca dupa Anuala Artelor s-a petrecut si acest eveniment. Ma bucur pentru baimareni si pentru Baia Mare, care se dovedeste inca o data a fi un centru artistic si prezinta interes nu numai pentru zona noastra, ci si pentru ceilalti artisti din Romania.
Am vorbit cu acesti artisti, i-am cunoscut, si faptul ca tot mai multi artisti de prima marime isi doresc sa expuna la Baia Mare e un lucru bun. Acum, in prag de integrare, aceasta pozitie culturala a orasului marcheaza o identitate clara romaneasca, o identitate culturala si o carte de vizita formidabila, cu care putem intr-adevar indrazni sa ne consideram deja in Europa. Maramuresul are nu numai folclor, are nu numai un univers formidabil de lemn, dar are si o arta culta, are o arta la cele mai inalte nivele. Cu aceasta expozitie, Baia Mare este astazi un fel de Paris si noi suntem bucurosi ca putem sa vorbim de arta in adevaratul sens al cuvantului.” – Ioan Marchis, directorul Directiei Judetene de Cultura.
Ioan BOTIS
ibotis@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.