• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Iunie , 2012

Un festival mai vechi decât yahoo-ul

Acum douăzeci de ani, înarmat cu o maşină de scris interbelică şi un telefon cu disc, porneam, la îndemnul prietenului meu, teatrologul Valentin Dumitrescu, în aventura care avea să se transforme în cel mai vechi festival internaţional de teatru din România.

 
 

Început la Sfântu Gheorghe, la Teatrul „Andrei Mureşanu” din inima ţinutului secuiesc, continuat după doisprezece ani la TEATRUL DIN TURN din cetatea medievală a Sighişoarei, şi apoi timp de şapte ani la Teatrul Municipal Baia Mare (cu o extensie în 2006, la Teatrul de Nord din Satu Mare), Festivalul ATELIER a fost o locomotivă care a funcţionat în tot acest timp, după cum i-a permis bugetul împărţit de acarii scenei politice, când cu aburi, când cu electricitate, când cu motorină, trăgând după ea vagoanele unor teatre obosite sau uitate, şi dându-le o direcţie ce avea să le ducă, în cele din urmă, prin marile staţii ale teatrului contemporan, european şi universal.

 

Ca NAŞ al acestei fascinante călătorii, nu pot decât să mă bucur că, împreună cu colaboratorii mei constanţi, am ajuns în acest punct, al bilanţurilor, al evaluărilor, al rememorărilor, dar şi al schimbării de paradigmă, căci - nu-i aşa? – după un asemenea parcurs, se impune o revizie tehnică, şi mai ales una artistică.

Dar despre acestea vom vorbi în această vară, la umbra şi în liniştea unei halte (halbe?), undeva la munte, acolo unde trenurile sezoniere, de care s-au umplut căile ferate şi tot mai rarefiate ale teatrului românesc, nu mai opresc de mult. Până atunci însă, vă invit să vă bucuraţi de programul ediţiei jubiliare a ATELIER-ului, iar între spectacole să răsfoiţi acest caiet-program unde veţi regăsi toată istoria unui festival legendar, care – veţi vedea, dacă veţi citi – a contribuit decisiv la emanciparea, reteatralizarea şi înnoirea mijloacelor de expresie din teatrul românesc al ultimilor douăzeci de ani. Au spus-o şi au scris-o toţi cei care au trecut prin ATELIER.

A bon entendeur, salut !

 

Radu MACRINICI - iniţiatorul şi directorul Festivalului Internaţional de Teatru ATELIER

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.