Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Un eveniment de suflet: târnosirea „Catedralei din Peteritea”
Luni, 13 iunie 2022, când credincioşii ortodocşi prăznuiesc Sfânta Treime, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a Bisericii din Parohia Ortodoxă Peteritea, Protopopiatul Lăpuş, apoi a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, iar la final a rostit cuvântul de învățătură.
Începută încă de foarte dimineață, de la ora 8.30, slujba de târnosire s-a desfășurat după toate regulile canonice ale Bisericii Ortodoxe pentru o biserică nouă.
După slujba de târnosire, pe tot parcursul zilei, a urmat închinarea credincioșilor la Sfântul Altar, cel mai sfânt loc de pe pământ, intrare care este permisă doar în ziua târnosirii.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
După slujba de târnosire, s-a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de către Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, pe o scenă amplasată în faţa bisericii târnosite.
Soborul a fost unul imens, format din peste 60 de preoți înveșmântați, cărora li s-au adăugat preoți doar în epitrahil şi neînveşmântaţi, astfel că numărul lor a fost în jur de 100. Răspunsurile la slujbe au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au cântat Arhid. Vlad Vedeş şi Maria Ioana Gheduţiu, elevă în clasa a VI-a, fiica secretarului protopopesc.
Între credincioși s-au aflat toţi fiii satului, oameni politici actuali şi foşti demnitari, primari din județele Maramureș şi Satu Mare, foarte mulți credincioși străini sosiți din localitățile județelor Maramureș, Cluj, Sălaj şi Satu Mare, îmbrăcați în costume populare.
Bogatul cuvânt de învățătură rostit de Preasfințitul Părinte Iustin a făcut referire la biserica târnosită, pe care a numit-o „Catedrala din Peteritea” şi la binefăcătorul care a ridicat-o în proporție de peste 60%, Călin Andrei Tuns şi familia, ajutat de sătenii săi credincioși.
„Terenul, în suprafață de 1.434 mp, a fost donat în octombrie 2014 de către familia fătului Tuns Ioan și soția Anica și de tânărul Mura Dorel, cu părinții Ioan și Terezia. Proiectul pentru biserică a fost executat și donat de SC Taffo din Baia Mare, prin arhitect Doina Munteanu și ing. Mihai Filip, șef proiect. La sfințirea locului pentru biserică au fost prezenți 33 de preoți și diaconi și un mare număr de credincioși din sat și din împrejurimi și fii ai satului, stabiliți în alte părți.
Biserica Ortodoxă «Sfânta Treime» din Peteritea a fost ctitorită în semn de prețuire, de recunoștință și pentru a păstra vie amintirea lui Vasile Tuns (cântăreț bisericesc, prim-epitrop și autor a 40 de lucrări cu conținut biblic) și a soției sale, Cătălina, din Peteritea, de către fiii, fiicele, nepoții și strănepoții Călin, Valentin, Reghina, Ioan, Ana, Valentina, Vasile, Mihaela, Delia, Ionuț, Bogdan, Marius, Valeria, Ioan, Maria și Vasile, împreună cu familiile lor, contribuția acestora fiind de 65% din valoarea bisericii.
Credincioșii ortodocși din sat, puțini la număr (60 de familii), și fiii satului, plecați în alte localități, au suportat valoarea manoperei pentru construirea, între anii 2015-2017, și pictarea, între anii 2018-2021, a bisericii și pentru hrana muncitorilor, pe toată durata lucrărilor.
Au contribuit cu donații și alți binefăcători din localitățile Tg. Lăpuș, Vălenii Lăpușului, Răzoare, Vima Mică, Vima Mare, Sălnița, Baia Mare, Satu Mare, Dej, Cluj-Napoca, Bistrița, Coroieni și din alte localități. Sprijin financiar au oferit Primăria Vima Mică și Consiliul Județean Maramureș”, scrie în Documentul de Sfințire.
Distincţii
Pentru strădania încheierii lucrărilor la biserică până ce a fost târnosită, Părintele paroh Cornel Filip a fost hirotesit întru iconom stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.
„Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” a fost acordată familiei Călin Andrei şi Anamaria Gabriela Tuns, principalii ctitori şi binefăcători ai sfântului locaș. Consiliul Parohial a fost distins cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”.
Familia Valentin şi Valeria Tuns au primit Ordinul Omagial „Justinian Arhiepiscopul”.
Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” cu şnur albastru a fost acordată familiei Ioan şi Reghina Băbuţă, doamnei Dorina Tuns, fam. Ioan şi Florenţa Tuns, fam. Vasile Valentin şi Iulia Tuns şi dnei Ana Rus.
Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” a fost înmânată familiei Augustin şi Maria Mura, domnului Cornel Nechita, fam. Claudiu Iulian şi Valentina Florica Mureşan, fam. Ioan şi Claudia Petruţ, fam. Vasile şi Reghina Băbuţ, fam. Cristian şi Delia Nechita.
Diploma Anului Omagial a fost acordată fam. Ioan şi Anica Filip (post mortem), care au donat terenul pentru biserică, respectiv înmânată doamnei Silvia Filip, fiica donatorilor, fam. Ioan şi Terezia Mura (post-mortem), donatori teren biserică, înmânată domnului Dorel Mura, fiul donatorilor.
Au mai fost distinși cu Diploma Anului Omagial, primarul Liviu Balint, Consiliul Local al Primăriei Vima Mică şi Comitetul de Femei al parohiei.