Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Un deceniu de artă şi solidaritate
Cu ocazia împlinirii unui deceniu de artă şi solidaritate, Fundaţia Hope and Homes for Children România şi Parohia Ortodoxă Deseşti au organizat vernisajul expoziţiei: 10 ani de Tabără de artă. O expoziţie retrospectivă, cu tablouri reprezentative, realizate de artişti români, maghiari, ucraineni şi britanici, dar şi de copii şi tineri aflaţi în sistemul de protecţie al statului, care au pictat sub îndrumarea artiştilor în decursul acestor ani.
Ideea de a aduce laolaltă arta şi solidaritatea s-a născut la iniţiativa Preotului Ioan Ardelean, în anul 2004, în urma unei propuneri de a organiza o tabără de pictură, unde s-au întâlnit 15 copii, cu tot atâţi artişti şi studenţi la arte plastice. Ei au petrecut împreună o săptămână de descoperiri şi exprimări artistice care au dat startul unui proiect dezvoltat ulterior, de la an la an. Acum, la o decadă de activităţi artistice, cu o vizibilă componentă socială, tabăra de artă şi solidaritate a devenit o veritabilă şcoală de pictură, promovând o relaţie de mentorat între unii din cei mai valoroşi artişti contemporani şi unii dintre cei mai vulnerabili copii şi tineri artişti, cei din sistemul de protecţie a copilului.
Astăzi, tabăra este un fenomen social şi cultural, unde alăturarea celor două concepte, de artă şi solidaritate, se împlineşte prin prezenţa a peste 100 de participanţi la Ediţia a XI-a a taberei: artişti din România, Ungaria, Ucraina, Marea Britanie şi copii şi tineri artişti din sistemul de protecţie, din Maramureş, Cluj şi Botoşani.
În cei 10 ani de şcoală de pictură, cei peste 300 de copii din sistemul de protecţie din România au realizat, împreună cu 300 de artişti plastici consacraţi, 1.000 de lucrări de artă plastică. Rezultatul muncii de creaţie din cei 10 ani a fost baza pentru dezvoltarea taberei şi sprijinirea casei de tip familial din Hoteni şi, ulterior, a celei din Deseşti, precum şi la popularizarea îngrijirii copilului în medii familiale.
Au fost prezenţi cei din administraţia băimăreană şi judeţeană şi PS Iustin Sigheteanul, episcop-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
PS Iustin a apreciat lucrările şi dăruirea părintelui Ioan din Deseşti.
„Este cea mai importantă activitate din episcopia noastră pe care o desfăşoară părintele Ioan la Deseşti de zece ani. Aceasta a debutat cu ocrotirea copiilor cărora le-au fost aduşi studenţii să le inspire creaţia şi să le lumineze mintea, iar în cele din urmă s-au adăugat artişti adevăraţi, care încep să dea Deseştiului o valoare foarte mare pentru arta din Nord-Vestul României. Până la urmă, este un act de normalitate ceea ce se întâmplă, Biserica pune accent pe creaţionism, iar creaţia pentru noi înseamnă inspiraţie, iar pentru noi este de sorginte divină, este o aripă a Duhului Sfânt, care îi inspiră pe artişti”, a spus PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.
La rândul său, Gabriel Zetea a apreciat ce s-a făcut la Deseşti şi implicarea HHC.
„Consiliul Judeţean a avut de-a lungul timpului foarte multe proiecte, în colaborare cu HHC, toate au avut rezultate deosebite. Consiliul Judeţean apreciază activitatea de calitate pe care o are această instituţie. Ar fi cazul să ne gândim la parteneriate mari cu HHC, cu Ştefan care este un om de suflet, un om cum puţini sunt în lume. Mă bucur că reuşeşte de fiecare dată să ajute sufletul, pentru că lucrările pe care le aveţi aici expuse sunt cu talent de la Dumnezeu. Prin aceste lucrări arătăm că toţi copiii sunt egali”, a spus Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
Şi primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost prezent la vernisaj cu un mesaj de susţinere. „Este un lucru care se aşează foarte bine pe conceptul pe care vrem să îl promovăm, cel de capitală culturală în 2021, şi acest lucru nu ţine de ceea ce suntem sau am fost, ci de ceea ce vom fi, iar în perspectiva culturală vom fi doar dacă aceşti tineri vor avea susţinerea şi vor primi tot suportul nostru. Dacă ei, pas cu pas, vor fi aşezaţi acolo unde merită, cu siguranţă şi Baia Mare, şi România vor avea de câştigat”, a spus Cătălin Cherecheş.
Ştefan Dărăbuş, cel care a construit HHC România, este impresionat de modul în care proiectul de la Deseşti s-a dezvoltat spre o notorietate naţională şi internaţională.
„Aceste întâmplări frumoase au avut loc la Hoteni, vreme de vreo opt ani, după care ne-am mutat la Deseşti pentru că acolo s-a mutat părintele Ardelean. În fiecare an, în jur de 40 de copii tineri din sistemul de protecţie al copilului, alături de cel puţin tot atâţia artişti plastici se întâlnesc într-un spaţiu mioritic pentru ceea ce ar putea fi definit prin cuvintele lui Nicolae Steinhardt: un spirit de împărtăşanie, în care artiştii îşi spun valorile, gândurile, secretele, copiilor, tinerilor care vor să înveţe de la ei. În fiecare an mă duc să văd ce se întâmplă şi vă spun că e o atmosferă atât de frumoasă încât de multe ori îmi vine să rămân acolo o jumătate de zi pentru că este atât de plăcut între copii şi artişti”, a spus Ştefan Dărăbuş.
„Este un lucru care se aşează foarte bine pe conceptul pe care vrem să îl promovăm, cel de capitală culturală în 2021 şi acest lucru nu ţine de ceea ce suntem sau am fost, ci de ceea ce vom fi, iar în perspectiva culturală vom fi doar dacă aceşti tineri vor avea susţinerea şi vor primi tot suportul nostru. Dacă ei, pas cu pas, vor fi aşezaţi acolo unde merită cu siguranţă şi Baia Mare, şi România vor avea de câştigat”.
Cătălin Cherecheş