• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 9 Aprilie , 2013

Un băimărean a trimis roboţi pe Marte!

Un băimărean lucrează pentru NASA şi a făcut parte din echipa celebrei misiuni Curiosity, care a trimis un robot pe Marte I În 2003 a fost lansat pe Marte şi un DVD cu numele absolvenţilor din prima promoţie a Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”. 

 
 

În 2011, sonda Mars Science Laboratory (MSL), cum se numeşte oficial roverul Curiosity – cel mai sofisticat vehicul terestru care a circulat vreodată în afara Pământului, a ajuns pe Marte! De atunci, acesta a trimis pe Pământ peste 49.000 de fotografii şi a aflat că în craterul „Gale“ ar fi existat viaţă microbiană în trecutul îndepărtat al planetei. Robotul a căutat ingredientele chimice principale pentru susţinerea vieţii, indicele descoperit de acesta arată că pe Marte a existat apă. „Curiosity” a fost catalogată drept cea mai de succes misiune NASA.

Puţini ştiu însă că, în spatele ei, s-a aflat şi un băimărean: Mihai Florian. O poveste de succes, păstrată până acum sub tăcere datorită modestiei specifice oamenilor mari. Realizarea a ieşit la iveală abia săptămâna trecută, la aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu”, pe care Florian l-a absolvit ca şef de promoţie.

 

Povestea sa a continuat în stil hollywood-ian. A absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşti, tot ca şef de promoţie, apoi cursurile masterale ale Universităţii „California Institute of Technology“, în Statele Unite ale Americii. Datorită rezultatelor sale, dascălul său îndrumător l-a invitat să lucreze alături de el pentru un laborator afiliat NASA. Astfel că, de circa patru ani, e implicat în programarea celor mai importante proiecte care au ca destinaţie finală NASA.

 

Unul dintre cele mai importante proiecte la care a participat este chiar «Curiosity». Când vine vorba de aportul său la această misiune, Florian spune modest că nu e doar aportul său, ci a întregului laborator în care lucrează 6000 de oameni, care au verificat validitatea şi operativitatea programelor. E mândru însă că a putut să-l vadă în realitate, înainte de a fi trimis pe Marte.

După finalizarea doctoratului din cadrul „California Institute of Technology“, Mihai Florian va avea de ales între o carieră în Europa şi una în SUA. Cert este că va face tot informatică, pasiunea sa din timpul liceului.

 

Mihai Florian a fost laureat la Olimpiada Naţională de Fizică - 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002. A absolvit Facultatea de Automatizari si Calculatoare, Universitatea Politehnică, Bucureşti. În prezent este doctorand la Jet Propulsion Laboratory – Laborator NASA, administrat de California Institute of Technology.

 

Primii absolvenţi de la Lucaciu au ajuns pe Marte!

 

În 2003, prin strădaniile unui absolvent din prima promoţie a Colegiului Naţional Vasile Lucaciu care lucra la NASA, misiunea Mars Exploration Rover depunea pe Marte, în Craterul Gusev (Spirit), un DVD cu numele absolvenţilor primei promoţii a Colegiului „V. Lucaciu”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.