Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Un an de performanţă administrativă
Reporter: Ce a însemnat acest prim an din mandatul de primar?
Ovidiu Nemeş: În primul rând a fost a fost un an plin. Nu ştiu dacă a fost greu sau uşor, pentru că, atunci când eşti creditat cu încrederea oamenilor şi eşti depozitarul speranţei lor de mai bine, fiecare lucru înseamnă responsabilitate şi dorinţa de a nu dezamăgi. Pe de altă parte, satisfacţia că ai ajutat un om, ai demarat o lucrare, ai adus zâmbetul pe chipul unui copil sau a unui bătrân face orice lucru pus în slujba celorlalţi să fie uşor.
Pentru că ai conştiinţa împăcată şi mulţumirea lucrului bine făcut.
Având experienţă în administraţia locală, nu pot spune că acest an a fost unul de acomodare. Dar a fost unul de ajustare a lucrurilor, de pregătire de proiecte şi de direcţii de dezvoltare. Ne-am axat foarte mult pe ceea ce înseamnă doleanţele directe ale cetăţeanului: îmbunătăţirea serviciilor publice, a infrastructurii, a domeniilor prioritare ca învăţământ, sănătate, protecţie socială. Am reuşit, împreună cu colegii mei şi cu echipa primăriei, să finalizăm multe proiecte. Desigur, mai sunt multe lucruri de făcut.
Reporter: Care este cea mai mare satisfacţie şi care este cea mai mare dezamăgire?
Ovidiu Nemeş: Satisfacţii sunt toate lucrurile palpabile, mari sau mici, pe care am reuşit să le facem, fie că vorbim de străzi sau de alte lucrări publice. Cel mai important lucru pentru mine este însă faptul că am reuşit să rămân aproape de doleanţele oamenilor, atât eu, cât şi echipa primăriei.
O nemulţumire ar fi poate faptul că din cauze multiple, care nu ţin de noi, nu reuşim să mişcăm mai repede lucrurile în sfera economică, să generăm o dezvoltare vizibilă a mediului de afaceri, să atragem mai multe investiţii care să creeze locuri de muncă şi să aducă prosperitate.
Rep.: Ce priorităţi aveţi pentru perioada următoare?
Ovidiu Nemeş: Mi-aş dori în special dezvoltarea infrastructurii, ieşirea Sighetului şi Maramureşului Istoric din izolare şi conectarea la reţelele de transport interne şi internaţionale, ca mai apoi, pe baza acesteia, să putem genera dezvoltarea economică şi turistică a zonei. Mi-aş dori, de asemenea, ca viitorul ciclu financiar european să ne prindă cu o serie de proiecte bine făcute, cu o strategie de dezvoltare realistă, viabilă, eficientă şi o listă de priorităţi şi oportunităţi pe care să le putem promova şi atinge. Lucrăm la asta şi sperăm ca în curând să se vadă şi roadele acestui efort. Apoi, ne-am dori cu toţii promovarea patrimoniului şi potenţialului uriaş al Sighetului.
Rep.: Ce investiţii aţi derulat în acest an de mandat?
Ovidiu Nemeş: Dintre investiţiile aflate în derulare pot aminti: execuţia blocului de locuinţe C1.1/48 AP în strada Făget, zona Fuchs, în anul 2012 fiind executate lucrări în sumă de 1.257.929 lei şi lucrări decontate în sumă de 1.138.816 lei ( C+M); Alt bloc, din aceeaşi zonă C1.2/48 AP, în anul 2012 achitându-se restanţe din anii anteriori în sumă de 68.355 (C+M). Apoi ar fi pietruirea drumului Iapa-Valea Hotarului, în anul 2012 decontându-se lucrări în sumă de 701.074 lei. Dintre investiţiile preconizate aş aminti: Lucrări tehnico-edilitare în cartierul Fuchs, respectiv: postul de transformare pentru asigurarea energiei electrice( în curs de executare documentaţie), rezolvarea apelor uzate menajere cu staţie de epurare, branşamentul la reţeaua de apă potabilă, branşamentul la reţeaua de gaz metan şi Modernizare strada Iapa Valea Hotarului. Desigur, sunt şi alte cheltuieli de investiţii: Implementarea sistemului de securitate pentru programele informaţionale, Instalare sisteme de securitate şi supraveghere video, împrejmuire la Şcoală cu 16 săli de clasă, reactualizare proiect tehnic pe străzile Gh lazăr, Sz Istvan, L Blaga, reactualizare proiect tehnic pentru modernizare strada Iapa - Valea Hotarului.
Reporter: Recent au avut loc examenul de bacalaureat şi testele naţionale, ce loc ocupă educaţia în priorităţile dvs.?
Ovidiu Nemeş: Cea mai bună investiţie în viitor este în educaţie. Şi cea mai sigură. O administraţie performantă priveşte educaţia ca pe o chestiune de echitate socială, dar şi ca pe un factor care face o ţară atractivă pentru investiţii. Fără conştiinţa că educaţia joacă un rol central în politica locală, nu ne putem dezvolta. Nu există nici prosperitate, nici progres, nici dezvoltare economică şi nici echitate socială care să nu aibă la bază o educaţie performantă. De aceea, pentru mine, educaţia a reprezentat întotdeauna o prioritate şi a fost tratată ca motorul dezvoltării durabile, pornind de la problemele ce ţin de infrastructura şcolară, până la asigurarea resurselor necesare desfăşurării activităţii în condiţii optime, dar, mai ales promovarea şi susţinerea performanţei şi excelenţei. În acest an am reuşit să premiem toţi olimpicii noştri şi pe profesorii lor. Este o acţiune de suflet, extrem de importantă pe care dorim să o continuăm şi în anii ce vin.
De asemenea, am încercat o apropiere între sistemul educaţional şi mediul de afaceri, pentru a sincroniza oferta educaţională cu cererea de pe piaţa forţei de muncă. Ne dorim ca Sighetul de mâine să aibă angajaţi performanţi şi angajatori care să îi stimuleze şi să le ofere recompense atractive, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară în căutarea unui loc de muncă.
Rep.: Acordarea de premii şi burse a devenit tradiţie pentru dvs.
Ovidiu Nemeş: Pentru anul 2013 s-a gândit o acţiune de stimulare a tinerilor care au participat la olimpiadele şcolare precum şi a şefilor de promoţie, pe unităţi de învăţământ, acţiune iniţiată de primarul municipiului Sighet şi aprobată de Consiliul Local. Suma aprobată şi constituită în baza Legii 350/2005, şi alocată olimpicilor şi şefilor de promoţie, se ridică la 21,750 lei.
„O administraţie performantă priveşte educaţia ca pe o chestiune de echitate socială, dar şi ca pe un factor care face o ţară atractivă pentru investiţii. Fără conştiinţa că educaţia joacă un rol central în politica locală, nu ne putem dezvolta. Nu există nici prosperitate, nici progres, nici dezvoltare economică şi nici echitate socială care să nu aibă la bază o educaţie performantă. De aceea, pentru mine, educaţia a reprezentat întotdeauna o prioritate şi a fost tratată ca motorul dezvoltării durabile”.
Ovidiu Nemeş