• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 04 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2013

TVA-ul nostru cel de toate zilele

Reducerea TVA la 9% la pâine se va aplica începând din 1 iulie. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta în cadrul unei emisiuni televizate. Măsura a fost discutată deja cu Fondul Monetar Internaţional, pasul următor fiind încheierea de parteneriate cu producătorii.

 
 
Mult discutata reducere a TVA-ului la pâine revine. În cadrul negocierilor cu FMI, Guvernul USL a propus reducerea TVA pe tot lanţul de producţie timp de şase luni. Se estimează că, în urma experimentului care va începe din 1 iulie şi va dura până în 31 decembrie, o să avem încasări mai mari cu un TVA mai scăzut. Pe de altă parte, FMI susţine că încasările vor scădea. Practic, reducerea fiscalităţii depinde de comportamentul producătorilor şi de eficienţa sistemului de colectare a taxei. În cifre, impactul estimat al reducerii TVA de la 24%, la 9% este de 250 de milioane de lei. Guvernul estimează însă că nu se va pierde această sumă.
 
Patronatele au cerut Guvernului ca TVA pentru pâine să fie de 5%. Potrivit lucrătorilor din sectorul de morărit şi panificaţie, nu efortul bugetar sau efectele sociale sunt importante, ci reducerea cotei pe valoarea adăugată la un nivel mai scăzut de 9%. Patronatele consideră că un TVA de 9% ar fi prea ridicat pentru a „curăţa” piaţa muncii la negru.
Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), a declarat pentru presa naţională că: „Este binevenită intenţia Guvernului de a reduce TVA, dar, în cazul pâinii, cota de 9% nu va fi suficient de joasă. Va fi încă atractivă pentru evazionişti, pentru că un profit (cât ar câştiga ei din neplata taxei) de 9% este foarte bun în condiţii de criză. Pentru a avea efectul scontat, cota de TVA la pâine ar trebui coborâtă undeva la 2-3%“.
 
E posibil ca această reducere să se reflecte şi într-o ieftinire? Premierul Victor Ponta spune că: „Nu vreau să fiu prea optimist pe această temă, pentru că probabil producătorii o să-şi includă în această scădere alte pierderi sau investiţii pe care vor să le facă, dar dacă reuşim fiscalizarea, o creştere clară a fiscalizării deja - probabil că reducerea de preţ nu va fi semnificativă - dar dacă reuşim fiscalizarea, deja e un prim obiectiv sau cel mai important obiectiv atins. Contribuţiile de asigurări sociale în măsura în care, repet, 2013 ne dovedeşte că e sustenabil bugetar, ceea ce am acordat în 2012 rămâne prioritatea absolută ca măsură fiscală. Dar, trebuie de fiecare dată să închidem lucrurile vechi, lucrurile pe care le-am moştenit şi pe care trebuie să /.../ acum în 2013, eu nu vreau să le mai amânăm pentru 2014-2015”
 
 
„De la 1 iulie - 31 decembrie. Să vedem dacă, în cele şase luni, teoria noastră că de fapt o să avem încasări mai mari cu un TVA mai scăzut, sau teoria FMI că o să avem o nouă gaură la buget este cea reală. De aceea eu i-am cerut lui Daniel Constantin să facă un parteneriat cu producătorii, să le explice că, dacă avem succes, trecem de la pâine şi la alte produse, dacă avem un eşec, rămânem pe varianta…”
 
Victor Ponta
 
 
Şi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a anunţat la începutul lunii martie că Guvernul va lua în considerare luna viitoare varianta introducerii unui TVA diferenţiat pe lanţul grâu-făină-pâine, începând cu iulie, dar a menţionat că această decizie va fi luată în urma analizei datelor de colectare a fondurilor bugetare din primul trimestru al acestui an. Un TVA redus la alimente este o măsură cuprinsă în programul de guvernare, dar care a întâmpinat până acum opoziţie din partea FMI.
 
„TVA de 9% este un angajament politic pe care sunt convins că putem să-l aplicăm, chiar în anul 2013, eu voi milita în permanenţă pentru proiectul pilot pe care   l-am anunţat de a avea TVA la produsul acesta – pâine – de 9%. Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să avem 9% pe tot lanţul de producţie, deci mă refer la cereale, la făină şi la pâine. În felul acesta, putem să combatem foarte mult din evaziunea fiscală”.
 
Daniel Constantin, ministrul agriculturii

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.