• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 05 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Iulie , 2012

TVA-ul de 9% reloaded!

Mult disputata măsură privind reducerea TVA-ului la alimente la 9% revine. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat că noul cuantum al taxei va fi introdus cel târziu la începutul anului viitor.

 
 

La început a fost propunerea de reducere la 5% a TVA-ului la alimente. În 2006. Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 octombrie 2010. Principala prevedere a legii era aplicarea TVA-ului de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul. După adoptarea legii de Parlament, preşedintele Traian Băsescu a formulat o cerere de reexaminare a legii. Deşi mereu readusă în discuţie, măsura a rămas „în aer”. Săptămâna trecută, discuţia a fost reluată, iar ministrul agriculturii a promis că va include măsura.

 

Construcţia bugetului pe 2013 va include cu siguranţă TVA-ul de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la seminarul Mediafax Talks about European Funds.

 

El a afirmat că măsura pe care trebuie să o aplice statul pentru a combate evaziunea este TVA-ul redus la produsele alimentare: „Suntem în discuţii, zi de zi, cu Ministerul de Finanţe şi sper ca după misiunea Fondului Monetar Internaţional din data de 25 iulie, să putem să prezentăm un grafic foarte clar de implementare a TVA-ului redus la produsele alimentare, de 9%. Eu personal îmi doresc chiar din acest an, pe două zone, morărit şi panificaţie, să introducem acest TVA redus, pentru că acolo este evaziunea cea mai mare în agricultură” , a mai spus ministrul.

 

Constantin a afirmat în luna mai că scăderea TVA-ului la pâine, de la 24%, la 9%, nu va duce, poate, la diminuarea preţului, dar va micşora evaziunea ficală cu 15-20%. Însă reprezentanţii FMI au afirmat atunci că reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, întrucât duce adeseori la evaziune, iar FMI nu încurajează, ca principiu, cotele diferenţiate de TVA. Tot în luna mai, premierul Victor Ponta declara că împreună cu ministrul Agriculturii a început să facă “toate presiunile” asupra ministrului de Finanţe pentru introducerea, începând cu anul viitor, a unei scheme în care 15% din TVA-ul plătit la alimente să fie restituit producătorului care vinde în mod legal. Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, susţinea că o eventuală reducere a taxei la alimente va fi decisă abia după alegerile din toamnă.

 

„Suntem în discuţii, zi de zi, cu Ministerul de Finanţe şi sper ca, după misiunea Fondului Monetar Internaţional din data de 25 iulie, să putem să prezentăm un grafic foarte clar de implementare a TVA-ului redus la produsele alimentare, de 9%. Eu personal îmi doresc chiar din acest an, pe două zone, morărit şi panificaţie, să introducem acest TVA redus, pentru că acolo este evaziunea cea mai mare în agricultură” - Daniel Constantin, ministrul agriculturii.

 

Citat de Mediafax, Daniel Constantin a susţinut că în domeniul panificaţiei “evaziunea fiscală este de 60%”: „Propunerea de reducere a TVA-ului la 9% la alimentele de bază este un angajament discutat de foarte mult timp şi rămâne să decidem cu Ministerul de Finanţe când vom introduce această propunere. Eu am vrut să dăm un exemplu în acest an, chiar dacă suntem sub presiunea păstrării în ţinta de deficit, să dăm în acest an, spre sfârşit, un exemplu pe zona de panificaţie. Acolo, din păcate, evaziunea fiscală este de 60%, iar printr-un TVA redus putem scoate la suprafaţă sute de milioane de euro care sunt necesare în momentul de faţă pentru îmbunătăţirea sectorului agricol, dar şi pentru alte investiţii pe care vrem să le facem în economia naţională. Este o prioritate pe care o avem” - Daniel Constantin.

 

Potrivit formei adoptate în octombrie 2010 de Camera Deputaţilor care modifică Codul Fiscal, „cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne proaspătă, lapte de consum, ulei vegetal, zahăr şi produse expandate din cereale, precum şi pentru livrarea locuinţelor, ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite”.

 
Cum e la alţii?
 
Italia şi Spania au TVA de 4%, Franţa - 5,5%, Germania - 7%. Doar statele nordice şi cele din Europa Centrală şi de Est au taxe mai mari la alimente: 25% e maximum în Europa, şi se înregistrează în Danemarca, 20% - în Ungaria şi Bulgaria, 19% - în Slovacia.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.