Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Turul rezistenţei anticomuniste, ediţia a IX-a
2017 este un an plin de semnificaţii: acest an a fost declarat de Patriarhia Ortodoxă Română „Anul mărturisitorilor ortodoxiei din temniţele comuniste”, recent s-au împlinit 30 de ani de la Revolta de la Braşov şi se vor împlini 28 de ani de la cădea comunismului. Un moment prielnic pentru a analiza ce a însemnat regimul comunist în România, cât de mare a fost preţul plătit pentru libertatea de care ne bucurăm astăzi şi, mai ales, cum se cuvine să ne trăim libertatea pe care au plătit-o, în avans, cu sânge şi suferinţă, foştii deţinuţi politici şi eroii Revoluţiei din 1989.
De 9 ani, GAZETA de Maramureş le propune tinerilor o altfel de lecţie despre istorie, credinţă şi valori: o lecţie vie, trăită. În cadrul seriei de acţiuni intitulate generic „Eroii rezistenţei anticomuniste”, an de an, un grup de elevi însoţiţi de profesori au o întâlnire de suflet cu foştii deţinuţi politici şi cu locuri de surghiun din perioada comunistă. Fiind un an special, pentru ediţia 2017 a „Turului rezistenţei anticomuniste” am ales un loc special, deosebit, numit pe bună dreptate „Ierusalimul Neamului românesc”: Aiud.
Un loc în care părintele Justin Pârvu spunea că ar trebui să călcăm în vârful picioarelor, desculţi, pentru că e plin de osemintele celor care, prin suferinţă, jertfă şi iubire, s-au ridicat la statutul de eroi şi sfinţi ai acestui neam.
În acest an, la eveniment au participat 100 de elevi din Dumbrăviţa şi Fărcaşa însoţiţi de cadrele didactice, Claudiu Marinca, consilierul personal al primarului din Fărcaşa şi preotul paroh din Dumbrăviţa, Bogdan Ciocotişan.
Invitatul special al acestei întâlniri a fost Silviu Dragomir, preşedintele AFDPR Maramureş. Deplasarea elevilor din Dumbrăviţa s-a făcut cu sprijinul UAC Europe, iar a celor din Fărcaşa cu sprijinul Primăriei Fărcaşa. Tinerii au fost selectaţi în baza unui eseu, realizat după studierea cărţii „Rezistenţa anticomunistă. Istorie. Valori. Modele”, în cadrul orelor de istorie, respectiv în cadrul orelor de catehizare.
Ca în fiecare an, elevii au fost întrebaţi câţi îşi spun rugăciunile şi merg la biserică, câţi spun glume politice, câţi critică guvernul, câţi ţin legătura cu rude şi prieteni din străinătate. Astfel, au aflat că, în urmă cu 60 de ani, pentru astfel de lucruri ar fi intrat la Aiud ca şi deţinuţi politici, nu ca şi vizitatori, fiind acuzaţi de misticism, crimă de uneltire împotriva regimului sau spionaj. Au însă norocul de a veni aici ca şi vizitatori pentru că generaţii întregi de studenţi, ţărani, intelectuali, politicieni, preoţi au avut responsabilitatea să se jertfească pentru libertatea pe care mulţi dintre ei nu au mai trăit-o. Dincolo de lecţia de istorie şi credinţă, rezistenţa anticomunistă dă o veritabilă lecţie de viaţă, despre valorile şi principiile adevărate ale acestui neam şi modul în care trebuie trăite. Foştii deţinuţi politici au ilustrat, prin modul în care şi-au trăit suferinţa, ce înseamnă curajul, onoarea, sacrificiul, înţelepciunea, îndelunga răbdare, smerenia şi, mai ales, iubirea de Dumnezeu, de Ţară şi de aproapele. O virtute pe care au trăit-o şi aplicat-o în sens biblic, deoarece sunt foarte multe cazuri în care foştii deţinuţi politici şi-au dat, la propriu, viaţa pentru a-l salva pe cel de lângă ei.
Mircea Crişan, jurnalistul GAZETEI de Maramureş le-a vorbit tinerilor despre rezistenţa anticomunistă din prismă teologică: „Trebuie să realizaţi şi să vă cutremuraţi de faptul că vă aflaţi pe un loc sfânt al Neamului românesc. Dacă o să daţi căutare pe internet, o să vă întrebaţi de ce găsiţi alăturat de Aiud cuvântul moaşte. Ceea ce s-a întâmplat în Închisoarea de la Aiud depăşeşte orice imaginaţie, voi sunteţi părtaşii unei adevărate lecţii de istorie şi de cinstire a adevăratelor valori ale neamului românesc. În mod sigur aţi auzit pe unii care spun că în perioada comunismului a fost bine, dar trebuie să ştiţi că nu a fost aşa. Aici au fost încarcerate elitele neamului românesc. Dacă o să citiţi cărţile ÎPS Justinian o să vedeţi cât de mult cinstea acest loc. Acest pământ
s-a sfinţit prin jertfa celor care au sufe–rit în închisori, pentru că ei au transformat celula într-o adevărată chilie. Faptul că au rezistat e un adevărat miracol. Ştiinţific, nu puteau rezista con–diţiilor din închisoare, dar iată că au ieşit, azi au 80-90 de ani, iar mulţi dintre torţionarii lor sunt morţi demult. Aceasta este o dovadă că Bunul Dum–nezeu i-a ajutat. Ei au reuşit să supra–vieţuiască prin rugăciune şi poezie. Demostene Andronescu, unul dintre cei mai mari poeţi ai închisorilor comuniste, spunea cu smerenie că acei care nu au fost vrednici de rugăciune „au evadat” din acel infern prin poezie. Imaginaţi-vă în foamea aceea, în bătăile zilnice, în nişte torturi înfiorătoare, aveau nevoie de o salvare şi s-au abandonat total în grija lui Dumnezeu, iar Dumnezeu i-a ajutat. Astăzi, ei sunt cei care ne ajută pe noi”.
Apoi, Silviu Dragomir, preşedintele AFDPR - filiala Maramureş a vorbit despre condiţiile de detenţie din temniţele comuniste şi despre modul în care au reuşit să reziste, având o armă invincibilă: credinţa.
Înainte de a vizita monumentul şi osuarul, câte doi elevi de la Fărcaşa şi Dumbrăviţa au citit eseurile pregătite pentru acest eveniment. Apoi au aflat detalii despre puterea credinţei şi despre ajutorul pe care martirii şi mucenicii de la Aiud îl dau celor care vin aici şi celor care îi cinstesc şi se roagă lor.
„Am venit din frumoasa Ţară a Maramureşului în frumoasa ţară a moţilor, un loc sfânt al poporului român, pentru că încet-încet ne apropiem de Centenarul Marii Uniri şi nu putem să ne apropiem de acest centenar decât apropiindu-ne de eroii şi martirii acestui neam. Am venit pentru a doua oară aici şi nu am venit la invitaţia cuiva, fizic, ci la invitaţia Sfinţilor de la Aiud, ei ne-au chemat să-i cunoaştem şi să vorbim despre ei şi ce frumos am primit, prin părintele stareţ, misiunea de a deveni apostoli ai Aiudului şi ai Neamului românesc, de a spune mai departe cele descoperite aici”.
Bogdan Ciocotişan, Preotul paroh din Dumbrăviţa
„Bine aţi venit la Aiud, un Aiud care astăzi este transfigurat cu o deplinătate a Harului Duhului Sfânt, este un Aiud transfigurat care nu are torturile şi suferinţele de acum 60 de ani ci are lumină, sfinţenie şi înviere. Sunteţi deosebit de frumoşi şi cuminţi, asta înseamnă că aveţi un suflet extraordinar de frumos, şi asta înseamnă nu că au venit nişte tineri să cunoască nişte sfinţi, ci că au venit nişte tineri sfinţi ca să cunoască nişte sfinţi. Biserica în care aţi intrat este construită pe un pământ sfânt, stropit cu sânge de mucenici. Trebuie să aveţi multă grijă, voi sunteţi unşi ca fiind apostoli ai Neamului Românesc, voi sunteţi apostolii Aiudului, voi astăzi aţi devenit apostolii Aiudului şi trebuie să vorbiţi despre acest loc, despre cât de mult a iubit Dumnezeu acest neam şi cât de mult har aţi dobândit astăzi. Mi-am amintit cuvintele ÎPS Justinian care spunea că toţi tinerii României sunt nişte sfinţi, ce cuvânt deosebit şi cât de mult scoate în evidenţă frumuseţea voastră sufletească”.
Protos. Gavriil Vărvăruc,
stareţul mănăstirii Aiud, gazda evenimentului
„Regimul comunist este o pată neagră pe obrazul nostru, al românilor, nu trebuie să uităm atrocităţile şi crimele pe care le-a înfăptuit acest regim comunist. Vă doresc să cugetaţi asupra acestor fapte, să fiţi ascultători şi să nu uitaţi să vă spuneţi seara şi dimineaţa rugăciunile”.
Claudiu Marinca, consilierul personal al primarului comunei Fărcaşa, Ioan Stegeran