• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Octombrie , 2012

Turul Rezistenţei anticomuniste - ediţia a IV-a

În acest an se împlinesc 23 de ani de la căderea comunismului, de la momentul care ar fi trebuit să însemne pentru România întoarcerea la valorile sale reale şi naţionale: dragostea de Dumnezeu, de ţară, de libertate şi onoare. Însă se vorbeşte şi se scrie prea puţin sau deloc despre OAMENII care ne-au dat legitimitatea să condamnăm azi comunismul: eroii rezistenţei anticomuniste, mii de oameni care au murit în închisori, au luptat cu arma-n mână şi şi-au sacrificat libertatea, viaţa, tinereţea şi familia pentru a salva demnitatea ţării. Ei n-au reuşit să întoarcă mersul istoriei, nici să oprească instaurarea comunismului, dar astăzi, datorită lor, putem spune că nu suntem o ţară de laşi care s-a predat «ciumei roşii» fără să lupte.

 
 

Potrivit sondajelor, cei mai mulţi dintre români sunt nostalgici după comunism, iar cei mai mulţi dintre tineri habar n-au ce înseamnă „ciuma roşie” şi cu ce preţ se bucură ei, astăzi, de libertate.

Într-o mare de non-valori, modele false, materialism, ne-am propus să le oferim tinerilor o „mostră” de principii şi modele adevărate. Într-o lume în care dragostea de Dumnezeu, de ţară şi Neam au devenit o utopie, ne-am propus să le aducem în faţă oameni care şi-au pus viaţa pe gaj pentru lucrurile în care cred.

GAZETA de Maramureş, în parteneriat cu AFDPR Maramureş, Primăria şi Consiliul Local al municipiului Baia Mare, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş derulează de trei ani o serie de acţiuni care au ca scop cunoaşterea istoriei recente şi luptei anticomuniste din Maramureş, intitulate generic „Eroii rezistenţei anticomuniste”.

 

Pe lângă realizarea publicaţiei „Eroii rezistenţei anticomuniste”, în perioada 6-7 octombrie 2012 are loc cea de-a patra ediţie a Turului Rezistenţei Anticomuniste din Maramureş.

 

Programul evenimentului „Turul rezistenţei anticomuniste” cuprinde vizite în localităţile şi zonele în care s-au organizat cele mai importante nuclee de rezistenţă anticomunistă sau în care au fost amplasate locuri de detenţie şi lagăre de muncă. În fiecare punct, participanţii vor fi întâmpinaţi de foştii deţinuţi politici care au luptat sau au fost închişi în astfel de locuri sau de familiile lor. La acest eveniment participă şi preşedintele AFDPR Octav Bjoza şi circa 20 de deţinuţi politici şi famiile lor.

Alături de reprezentanţii mass-media, la eveniment participă un grup de elevi pasionaţi de istorie din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Fărcaşa, Dumbrăviţa, Moisei, care, la finalul manifestărilor, vor realiza diferite lucrări (eseuri, jurnale de călătorie). Cele mai bune lucrări vor fi premiate.

 

Programul evenimentului:

 

Sâmbătă, 6 octombrie

Ora 8,00 – Plecarea din Baia Mare, din parcarea Palatului Administrativ.

Ora 10,00 – Tur al Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Ora 11,00 – Întâlnire cu supravieţuitorii Lotului Vişovan, primii deţinuţi politici din Maramureş, încarceraţi la Închisoarea Sighet la 29 august 1948.

Ora 12,30 – Pauză de masă.

Ora 13,30 – Plecare spre Ieud.

Ora 14,30 - Vizitarea casei-muzeu în care a murit Vasile Popşa, prima victimă a Securităţii din Maramureş şi dezbateri legate de rezistenţa anticomunistă din Ieud

Ora 16,00 – Plecare spre Dragomireşti.

Ora 16,30 - Întâlnire cu membrii grupului de rezistenţă anticomunistă din Dragomireşti şi cei din Lotul „Ţibleş”.

Ora 17,30 – Întoarcerea la Sighetu Marmaţiei.

Ora 18,30 – Cină.

Duminică, 7 octombrie 

Ora 10,00 - Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, dezbateri legate de rezistenţa anticomunistă din Maramureş. Participă: membrii Lotului Vişovan, foşti deţinuţi politici, reprezentanţi ai autorităţilor locale din Petrova şi ţărani care au luptat împotriva colectivizării, istorici, ziarişti şi reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din dreapta Tisei.

Ora 13,00 – Pauza de prânz.

Ora 14,00 – Plecare spre Baia Mare, cu vizitarea fostelor colonii de muncă de la minele Cavnic şi Baia Sprie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.