• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Octombrie , 2012

Turul istoriei adevărate

La finele săptămânii trecute, 90 de elevi, împreună cu profesorii lor, 20 de deţinuţi politici, istorici şi ziarişti s-au reîntors în timp, trăind o lecţie inedită de istorie: rezistenţa anticomunistă din Maramureş.

 
 

Pentru al patrulea an consecutiv, GAZETA de Maramureş, în parteneriat cu AFDPR Maramureş, subfiliala Sighet, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Baia Mare şi primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, au oferit o lecţie inedită de istorie, morală şi demnitate tinerilor maramureşeni.

Sâmbătă, 6 octombrie, 90 de elevi din Baia Mare, Dumbrăviţa, Fărcaşa, Sighetu Marmaţiei şi Moisei au ajuns, însoţiţi de profesori, la Memorialul Victimelor Comunismului, pentru a începe un „tur” de 2 zile, care a cuprins vizite în principalele nuclee de rezistenţă anticomunistă din judeţ.

În fiecare loc, elevii au fost întâmpinaţi de foşti deţinuţi politici şi familiile lor.

 

Evenimentul a debutat cu un tur al Memorialului, unde elevii au fost întâmpinaţi de organizatori. Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, le-a explicat elevilor că e important să înţeleagă istoria pentru ca aceasta să nu se mai repete: „Este important următorul mesaj, pe care vă rog să-l reţineţi: aceste atrocităţi nu trebuie să se repete. Acest lucru depinde şi de voi”.

 

Apoi, elevii s-au întâlnit cu primul lot de deţinuţi politici din judeţ- lotul Vişovan- 18 tineri care în 1948, la momentul arestării aveau doar cu 2-3-4 ani mai mult dect tinerii care au participat la Turul Rezistenţei Anticomuniste. Dintre cei 18, astăzi mai sunt în viaţă 5: Ioan Ilban, Nistor Man, Petru Codrea, Ioan Dunca şi Grigore Hotico, toţi fiind prezenţi la eveniment. În numele lor, le-a vorbit tinerilor Nistor Man, care a încercat să le explice pe scurt ce a însemnat detenţia în regimul comunist şi izolarea absolută.

 

Programul a continuat cu o vizită la Cimitirul Săracilor, unde preotul Marius Vişovan, fiul lui Aurel Vişovan, a rostit o scurtă rugăciune pentru victimele comunismului. De asemenea, Octav Bjoza, preşedintele AFDPR le-a vorbit copiilor despre rezistenţa anticomunistă şi istoria recentă prea des uitată şi falsificată a acestei ţări. După masa de prânz, participanţii au plecat spre Ieud, la Casa Dunca-Pâţu, unde au fost întâmpinaţi de Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Maramureşului şi de Gavrilă Duncă, unul dintre membrii familiei Dunca-Pâţu, care a rememorat noaptea în care a fost împuşcat studentul Popşa în casa lor şi prigoana care s-a abătut ulterior asupra familiei sale.

Ulterior, participanţii au plecat spre Dragomireşti, unde, după un tur al Muzeului Ţărăncii Române, s-au întâlnit cu Ileana Cristescu-Zubaşcu, fiica luptătorului anticomunist Ion Zubaşcu ucis în anchetă la Securitatea din Sighet.

 

Cei doi copii ai lui Zubaşcu, soţia sa şi părinţii au fost arestaţi şi prigoniţi de Securitate. Ileana Cristescu Zubaşcu avea doar 6 luni când a fost „arestată” pentru „vina” de a fi fiica unui om care credea în libertate.

 

Ziua s-a încheiat cu o vizită la Mănăstirea Bârsana. A doua zi, în sala de conferinţe a Memorialului Sighet au continuat discuţiile şi mărturiile foştilor deţinuţi politici. Pe lista vorbitorilor aflându-se şi istoricii Marius Voinaghi şi Gheorghe Todincă. Iar Florica Pop din Slatina, Ucraina, le-a vorbit tinerilor despre martiriul familiei sale, o familie cu şapte generaţii de preoţi greco-catolici, deportată în Siberia şi chinuită ani de zile de autorităţile comuniste.

După masa de prânz, elevii au pornit spre casă, cu un scurt popas la mina Cavnic.

În urma acestui eveniment, elevii participanţi vor realiza lucrări- eseuri, jurnale de călătorie, iar autorii celor mai bune lucrări vor fi premiaţi într-un cadru festiv.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.