• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 Octombrie , 2021

TUNISIA, o nouă şansă

Dacă vă întreb de Tunisia, o să vă aduceți aminte de anii de prosperitate de acum 10 ani, în care toată lumea dorea să își petreacă un concediu relaxant pe plajele cu nisip ultrafin din Monastir sau Sousse? Sau o să vă gândiți cu anxietate la tot ce s-a petrecut în acea țară după 2010-2011, când a avut loc Revoluția Tunisiană sau „Revoluția Iasomiei”? Ei bine, am avut oportunitatea de a vizita și de a cunoaște Tunisia timp de o săptămână, excursie organizată de cei de la Amara Tour. Zborul Cluj-Napoca – Monastir, realizat de compania HiSky, charter, a avut o durată de aproape două ore.


Prima întrebare afișată pe Google despre Tunisia este: cât de sigură este țara? Ei bine, pe tot parcursul sejurului m-am simțit în siguranță și, totodată, am avut oportunitatea de a vedea o țară plină de tradiție, cultură, istorie, care încearcă să își reînvie turismul după acest deceniu de lupte interne.
A fost o săptămână plină de aventuri, experiențe și amintiri plăcute. Moneda este dinarul tu­ni­sian, iar la recomandarea ghizilor am mers cu euro, iar schimbul valutar se realizează la recepția hotelului. 1,5 RON = 1 Dinar 3 Dinari = 1 Euro, cereți și păstrați chitanța primită, deoarece nu veți reuși să schimbați bani altfel la plecare sau îi cheltuiți pe suveniruri.
Relația Tunisiei cu Europa este veche, fiind fostă colonie franceză. Au reușit să își câștige independența în 1957, cu prim-ministru și mai apoi primul președinte al țării, Habib Bourguiba. Întâmplarea face că prima oprire a fost la locul de veci al președintelui Bourguiba, care a avut un mandat de 30 de ani și care, din motive de sănătate, s-a retras de la conducerea țării în ’87. Acesta se află într-un mausoleu grandios, dedicat lui, din Monastir, orașul său natal.
Renașterea turismului în Tunisia este foarte importantă, bazându-se în mare parte pe turiștii care decid să își petreacă concediul acolo. După cei 10 ani de neliniște și Covid-19, se vede ca o țară care într-adevăr își dorește să reintre în ofertele agențiilor de turism. Am avut oportunitatea de a sta și de a vizita mai multe hoteluri, de lux sau de tranzit. Indiferent de locul în care ne aflam, serviciile oferite erau cât se poate de bune.

Dacă vă decideți să aveți o ex­periență tunisiană și să părăsiți resortul la care vă aflați, veți avea un șoc cultural. Ruptura se petrece în momentul în care pășiți pe ușa resortului. Este, la urma urmei, o țară săracă, cu un popor care încearcă din răsputeri să își câștige existența de pe urma turiș­tilor. În toate locurile publice, popasuri, piețe sau plaje vei găsi un tunisian insistent care încearcă să te convingă să cumperi ceva, obiect, poză, experiență. Această metodă poate părea agresivă, dar este cât se poate de sinceră. Iar dacă ești un negociator desăvârșit cu siguranță vei reuși să pleci împăcat de acolo.

A fost o săptămână plină, obositoare, pe fugă,  în care am acumulat cunoștințe și amintiri cât pentru o lună întreagă. Ca turist care dorește o experiență cât mai autentică, nu refuza nimic, participă la toate activitățile oferite. Ca gurmand, cu siguranță vei avea de unde alege și te vei bucura de varietatea care te așteaptă atât pe drum, cât și la hotel.

Am tot pomenit de experiențe și aventuri dar și de cultură și istorie. Excursia a început încet, cu mausoleul lui Bourguuiba, iar mai apoi am vizitat un port, unde am și savurat un ceai tradițional de mentă cu migdale.
A urmat o cetate veche, de pe vremea romanilor, în care am admirat culturile care au trecut și urmele pe care le-au lăsat după plecare. Am savurat fiecare moment de acolo, un mozaic cu Medusa sau cu îndrumări spre casele de toleranță. După o vizită scurtă și într-un cartier tradițional, am servit din nou clasicul ceai, de această dată cu semințe de pin dar și o cafea cu apă de iasomie.

În a doua seară, a urmat o masă copioasă la Hotel Iberostar Diar El Andalous, unde am avut parte și de momente antrenante cu animatori și o scenă cu muzică, unde am învățat că persoana care servește va fi mult mai deschisă și darnică dacă primește o atenție (nu este o sumă importantă, dar cu siguranță face diferența).







 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.