• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Septembrie , 2014

„Ţucă-i tata!” Toţi gândesc şi muncesc la fel!

Plenul Consiliului Judeţean Maramureş a funcţionat în 17 septembrie ca un ceas elveţian. Nu ştim dacă din cauza ultimelor zvonuri privind traseismul politic, sau din cauză că încă nu s-au decis consilierii cu ce tabără politică vor merge în continuare, dar de data aceasta s-au comportat toţi ca făcând parte dintr-un singur partid. Nu ştiu cât îi va ţine, dar, până una alta, a fost o întâlnire memorabilă.

 
 

Dacă-i întrebam pe consilierii judeţeni cum de nu s-au dat în spectacol şi cum de au lăsat la o parte contrele politice la şedinţa din 17 septembrie, ne-ar fi spus că asta-i atitudinea lor firească, pentru că ei lucrează în interesul maramureşenilor. Facem pariu că unii ar fi spus şi că ei fac parte în primul rând din „partidul maramureşenilor”, şi abia apoi din alte structuri politice.

Dar pentru că-i cunoaştem, nu i-am întrebat, şi ne explicăm calmul din ultima şedinţă prin faptul că în acest moment sunt tulburi apele pe plan politic, iar consilierii nu sunt încă decişi cu ce barcă politică vor merge în continuare şi cu cine se vor „încuscri”.Până una alta, vă spunem că în ultima şedinţă am avut impresia că plenul Consiliului Judeţean Maramureş a funcţionat de parcă toţi cei cu drept de ridicat mâna erau dintr-un singur partid. Nu ne-a deranjat, dar a fost un pic anormal.

 

Şedinţa a început cu retragerea de pe ordinea de zi a unui proiect privind atribuirea unor licenţe de traseu pentru transportul public. Preşedintele Zamfir Ciceu a spus că nu vrea să suprapună licenţe şi să creeze conflicte şi tensiuni prin noi aprobări de curse în zone unde există deja mijloace de transport legale. Acest lucru l-a încântat pe vicepreşedintele Gabriel Zetea, care a spus că-i mulţumeşte „că în felul acesta îmi daţi posibilitatea să votez întreaga ordine de zi cu «pentru»”, ştiut fiind că de ani de zile Zetea se abţine să voteze proiectele pe acest subiect.

 

Primul punct de pe ordinea de zi s-a referit la acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al judeţului Maramureş” lui Nicolae Sabău, pentru „contribuţia deosebită la cunoaşterea Maramureşului şi a tradiţiilor sale în ţară şi în lume”. Proiectul a fost adoptat în unanimitate, dar nu înainte să vorbească o serie de consilieri care au ţinut să laude activitatea lui Nicolae Sabău. Partea mai interesantă nu a ţinut de elogii, ci a fost faptul că, la un moment dat, s-au contrat doi colegi din PDL – UNPR. Unul dintre ei se lăuda că de-a lungul anilor a mâncat „pâine neagră cu zacuscă” împreună cu Nicolae Sabău, iar celălalt l-a luat un pic „la mişto”. Replica a fost: „ironiile au loc acolo unde apare mitocănia”. Foioioi!

Cu alte cuvinte, membrii grupului despre care se ştie că formează cât de cât opoziţia în CJ, o opoziţie irelevantă, e drept, din cauza numărului mic de consilieri, de data aceasta nu s-au contrat cu conducerea CJ, ci între ei, făcându-se mitocani. Ăsta da exerciţiu şi demonstraţie de libertate de opinie, dar şi de lipsă de scrupule şi haiducie puerilă! Dacă am ajuns să-i vedem făcându-se mitocani pe consilierii care până acum nu se abăteau nici măcar un pas de la ordinele de partid, nu ne-ar mira ca pe viitor să aflăm că reuşesc performanţa să se certe şi cu imaginea lor din oglindă că dimineaţa nu le stă bine o şuviţă.

 

Au urmat apoi câteva minute de rutină, pentru că toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate fără comentarii, cu unanimitate de voturi. Însă lucrurile s-au schimbat spre final. Vă amintiţi că nu demult vă spuneam că plenul s-a abţinut să voteze o hotărâre prin care consilierul Gheorghe Marian îşi înceta mandatul înainte de termen, din cauza unui incident în trafic, în urma căruia s-a ales cu o condamnare cu suspendare. Gheorghe Marian a rămas consilier în primul rând pentru că, deşi este membru al opoziţiei, de-a lungul timpului şi-a câştigat respectul colegilor pentru seriozitate şi corectitudine. Şi, neexistând o practică unitară în România care să spună clar că cine ajunge în această situaţie îşi pierde funcţia, plenul a decis să se abţină în unanimitate, iar în felul acesta Marian a rămas consilier. Ei bine, în şedinţa aceasta, subiectul a fost readus pe ordinea de zi pentru că Instituţia Prefectului a cerut o poziţie clară a plenului. Consilierii au explicat că au stabilit o dată poziţia lor vizavi de acest subiect, dar „din politeţe” sunt de acord să mai voteze o dată, cu atât mai mult cu cât Instituţia Prefectului are posibilitatea să atace în Contencios hotărârile pe care le consideră ilegale, lucru care nu s-a întâmplat. Şi, spre amuzamentul tuturor, plenul s-a abţinut încă o dată de la propunerea de a-l pierde ca şi coleg pe Gheorghe Marian.

Prefectul Anton Rohian, prezent la şedinţă, a promis că nu mai revine pe problema lui Gheorghe Marian, însă a trebuit să facă o asemenea adresă pentru că aşa cere partea de hârţogărie (nu a folosit chiar aceşti termeni, dar am simplificat ideea n.red.).

 
 

Înainte de a declara închisă şedinţa, Zamfir Ciceu a ţinut să „dea o veste bună”: a anunţat că s-a încheiat contractul de execuţie lucrări pentru drumul Baia Sprie – Bârsana şi că proiectul „este într-un stadiu în care se va putea finaliza”. S-a mai spus că toamna asta vor demara lucrările, şi că vor fi puse la punct şi drumul peste Gutin, şi legăturile cu Satu Mare peste Huta, respectiv drumul de la Târgu Lăpuş – Măgoaja, iar pe Moisei – Iacobeni urmează licitaţia.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.